Detail

Krijtwandeling lus 3 - Goudgele kerken en kastelen

De Krijtwandeling lus 3 brengt je naar de mooie (onbekende) plekjes in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Tijdens deze wandelroute ontdek je de kalkrijke en groene omgeving in de omgeving van Schin op Geul. 

Let op: deze route is niet bewegwijzerd. Je volgt de Krijtwandeling via de beschrijving in de brochure en via de knop 'Start de route'. Bestel de brochure Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul boordevol interessante achtergrondinformatie in onze webshop of koop 'm in een van onze vestigingen. 

De middeleeuwse traditie van ondergrondse mergelwinning zorgde voor bovengrondse monumenten. Huizen waren destijds van leem en hout. Voor een bouwwerk als een kerk of een kasteel ging men hier in Valkenburg zelfs ondergronds. 

Daar werden de goudgele mergelblokken losgebroken om onder andere de kastelen van Valkenburg, Schaloen en Genhoes, te bouwen en de imposant gelegen Sint-Mauritiuskerk. 

Ze liggen in het heuvelachtige landschap van het Geuldal, hetgeen adembenemende uitzichten oplevert tijdens je wandeling. De route volgt deels de Geul, die je verlaat om de wonderen van de Schaelsberg en de sprookjesachtige paadjes van het Sint-Jansbosch te ontdekken.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.
+3

Start- en eindpunt


Station Valkenburg, stationstraat te Valkenburg

Soort route


Wandelroute

Afstand


12,5 km

Moeilijkheidsgraad


Heel moeilijk
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

Op pad met Anne

Voor bouwwerken als kerken en kastelen werden goudgele mergelblokken losgebroken om onder andere de kastelen van Valkenburg, Schaloen en Genhoes te bouwen. Anne ging op pad in deze mergelrijke omgeving en liet zich verrassen! 
Bekijk video

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt