Krijtwandeling lus 1 – In het spoor van de blokbrekers

Krijtwandeling lus 1 – In het spoor van de blokbrekers

Het is moeilijk voor te stellen hoe eeuwenlange ondergrondse mergelwinning een gebied kan veranderen. Op deze wandelroute dwars door het Geuldal stap je in de voetsporen van de blokbrekers. Dit waren de mannen die de mergel vakkundig uit de aarde zaagden en loswrikten. 

Let op: deze route is niet bewegwijzerd. Je volgt de Krijtwandeling via de beschrijving in de brochure en via de knop 'Start de route'. Bestel de brochure Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul boordevol interessante achtergrondinformatie in onze webshop of koop 'm in een van onze vestigingen. 

De blokbrekers creëerden veel meer mergelgroeves dan de alom bekende waar rondleidingen in worden gegeven. Het zijn er in totaal wel 250 in heel Zuid-Limburg. 

Langs deze route kom je er een heel aantal tegen: kleine ondergrondse groeves waar vleermuizen overwinteren en grote dagbouwgroeves waar de meest zeldzame plant- en diersoorten genieten van de rust en het microklimaat. 

Nergens langs de route wordt nog mergel gewonnen, maar de sporen van deze eeuwenoude traditie zijn volop zichtbaar, soms goed verstopt en soms niet te missen. Hoewel de groeves ogenschijnlijk op elkaar lijken, onthullen ze tijdens de route elk hun eigen verhalen.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.
+2

Start- en eindpunt


Parkeerplaats Prins Bernhardlaan 30 te Valkenburg

Soort route


Wandelroute

Afstand


14,8 km

Moeilijkheidsgraad


Heel moeilijk
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart
Logo Visit Zuid-Limburg Op pad met Jenneke

Op pad met Jenneke

Jenneke wandelt lus 1 van de Krijtwandeling. Onderweg loopt ze door de prachtige natuur die in bloei staat, langs prachtige mergelgrotten en een indrukwekkende groeve. Kijk je mee?
Bekijk video

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt