Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Top 10 Hotspots

Heuvelland

Voor het eerst op bezoek in het Heuvelland ? Of ben je er al vaker geweest?
Wij hebben een top 10 gemaakt van dingen die je in ieder geval gezien of gedaan moet hebben tijdens je verblijf.

Deze highlights mag je niet missen

1

Waterrecreatie aan de Maas

Een deel van het heuvelland grenst aan de maasoever en is ingericht als natuurgebied. Het Water Recreatiegebied Eijsden beschikt hier over de grootste grindplas van Zuid-Limburg: De Pietersplas (141 ha), waar legio mogelijkheden zijn op het gebied van watersport. Ook zijn er 3 jachthavens gelegen.

Lees meer
2

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Op deze enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in W.O. II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een toren van 30 m. hoog. Het grondgebied van de begraafplaats is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.

Lees meer
3

Drielandenpunt

Op de Vaalserberg, met 322,5 meter het hoogste punt van Limburg, bevindt zich het Drielandenpunt. Hier komen de grenzen van Duitsland, België en Nederland samen. Ieder jaar bezoeken circa 1 miljoen mensen dit voor Nederland unieke punt.

Lees meer
4

Vakwerk

Het heuvelland is ook bekend vanwege zijn kenmerkende vakwerkhuizen. Deze bouw, waarbij het skelet gemaakt is van hout, stro en leem, was tot 1850 de normale wijze waarop men in het heuvelland huizen bouwde; omdat de materialen in de buurt te verkrijgen waren, was het goedkoop.

lees meer
5

Bloesem

Hoogstamfruitbomen en het Heuvelland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Boomgaarden met hoogstamfruitbomen waren tot de jaren zestig beeldbepalend voor het Zuidlimburgse landschap. De fruitbomen met een stam van circa twee meter hoogte (vandaar hoogstam) leverden fruit, maar in de boomgaarden kan tevens vee onder de bomen grazen.

Lees meer
6

Streekproducten

Denk je bij Zuid-Limburg al snel aan vlaai, asperges en zuurvlees? Wist je dat er nog veel meer verfijnde ingrediënten, mooie producten en typische streekgerechten zijn die deze regio op smaak maken? En dat deze rechtstreeks vanaf het land, uit het weiland, de wijngaard en de producent te proeven zijn?

Lees meer
7

Stegelkes

Veel afstanden werden vroeger te voet afgelegd. Voor de kortste route liep men vaak over akkers en door weilanden. Daar waar veel gebruik werd gemaakt ontstond een voetpad, waar het recht van overpad geldt (de eigenaar geeft toestemming om over zijn land te lopen). De doorgangen door middel van een draaihek (stegel) hielden het vee binnen het weiland. Vroeger werd er een houten paal in de grond geslagen met bovenop twee latten die konden draaien. Later werden ze van ijzer gemaakt. Tijdens wandelroutes in het Heuvelland kom je de "stegelkes" regelmatig tegen.

Wandelroutes in het Heuvelland
8

Wegkruisen

Langs wegen en paden, tegen huizen of midden in het landschap, overal staan ze. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof en hebben allemaal een eigen verhaal. Er bestaan vele soorten wegkruisen met vele verschillende benamingen. 

Lees meer
9

Golfbanen

Het heuvelland veel voor iedere golfer veel te bieden. De unieke ligging in het landschap en de prachtige panorama’s maken er een bijzondere uitdaging van. Er zijn maar liefst 6 golfbanen in deze regio te vinden. Uniek voor Nederland.

Lees meer
10

Outdoorkarting Vaals

Outdoor Karting Vaals is de enige buitenbaan in Limburg. De baan is 614 meter lang en bevindt zich in het prachtige Selzerbeekdal, een schilderachtige omgeving. Snelle lange bochten afgewisseld met een haarspeldbocht en een natuurlijk hoogteverschil zorgen voor een maximum aan spanning en spektakel. Een unieke outdoor kartbaan met voor elk wat wils.

lees meer

Meer over het Heuvelland

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website