Kook mee met Danny van Aon 't Bat Eijsden

30 mei 2018

Het is ontegenzeggelijk een van de mooiste terrassen van heel Limburg: het terras van Aon ’t Bat is een pareltje aan de Maas. Vlakbij de veerpont naar België, langs enkele wandel-, en fietsroutes en onderdeel van de historische kern van Eijsden. De vele dagjesmensen komen niet alleen voor het fantastische uitzicht op het terras, want chef-kok Danny en zijn team doen er alles aan om de culinaire lat hoog te leggen en te houden. Als rasechte Eijsdenaar en Limburger kookt hij graag met producten uit de streek en het seizoen. Lekker dat ik weer aan de asperges mocht, dit keer wit én groen! Kijk en kook je mee?

Bekijk Leonie’s vlog

Aon ’t Bat is een plek met historie. Al sinds 1905 is hier horeca te vinden, toen nog een hotel voor toeristen op doorreis naar Frankrijk en België. Nu geniet je er van een heerlijke lunch, een uitgebreid diner en een drankje op – ja, hoor – dat onweerstaanbare terras. Bovenal proef je er de streek. Die is niet alleen mooi, maar ook ontzettend lekker. Terwijl Danny en ik bezig waren met onze asperges, stond het konijn op Limburgse wijze al rustig te pruttelen en gingen er quiches met Val Dieu kaas de oven in. Zelf aan de slag als een echte Zuid-Limburgse chef-kok? Probeer dan het recept van Danny.

Danny’s hoenderfilet met pepersaus, asperges en rosevalaardappels

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

 Voor de hoenderfilet

  • 4 Limburgse hoenderfilets
  • Peper & zout
  • Roomboter

 Voor de Rosevalaardappeltjes

  • 500 gr rosevalaardappeltjes
  • 10 gr paprikapoeder
  • 10 gr kruidenboterkruiden
  • 1 tot 2 teentjes knoflook
  • 30 gr olijfolie
  • Peper en (zee)zout

 Voor de asperges

  • 12 witte asperges
  • 12 groene asperges
  • Roomboter
  • Peper & zout
  • Scheut bouillon of witte wijn

 Voor de roomsaus

  • 200 ml fond
  • 200 ml kookroom
  • 1 sjalot
  • 1 scheut cognac
  • Peper en zout
  • groene peperkorrels

Snijd de aardappeltjes in partjes. Was de partjes, dep ze af en leg in een ovenschaal. Voeg de paprikapoeder, kruidenboterkruiden, knoflook (geperst), olijfolie, peper en zout toe en zet de aardappeltjes 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Snijd intussen de sjalot fijn, bak kort aan in een pan en blus af met een scheut cognac. Voeg dan de fond, de kookroom en peper en zout toe. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Dit is de basis voor een roomsaus. Voeg voor een peperroomsaus eventueel groene peperkorrels eraan toe tegelijk met de fond.

Bestrooi de hoenderfilets met peper en zout. Zet een pan op het vuur en laat deze heet worden. Voeg boter aan de pan toe en bak de filets aan beide zijden aan totdat ze bruin kleuren. Bak de hoenderfilets nog 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (nadat je de aardappeltjes hebt gebakken). Haal de hoenderfilets uit de oven zodra ze gaar zijn en dek nog 10 minuten af met aluminiumfolie.

Schil de witte asperges en snijd het uiteinde eraf. Breek de groene asperges en gebruik alleen de kant met de top eraan. Snijd de asperges in schuine stukken en bak ze in een pan met boter totdat ze gaar zijn en beginnen te bruinen. Blus af met een scheut bouillon of witte wijn en controleer of ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de hoenderfilets met de pepersaus erover samen met de aardappeltjes en de gebakken asperges.

Zuid-Limburg op een bord: laat het smaken!

Bekijk meer...

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website