De waarde van onze Limburgse streekproducten

Van boomgaard naar appelsap

Streekproducten worden steeds populairder en niet zonder reden. Voedingsdeskundigen leggen uit dat voeding dat hier in de grond wordt gekweekt het beste is voor je lichaam; bovendien is het minder lang onderweg dan exotisch geïmporteerd fruit bijvoorbeeld. Daarnaast werken onze Limburgse boeren en streekproductmakers ontzettend hard om de supermarkten bij te kunnen houden.

Bekijk de vlog!

Op een willekeurige doordeweekse dag stapte ik in de auto op weg naar het heuvelland om te ontdekken welke reis bijvoorbeeld een appel aflegt van boom tot sap. Maar er zijn ontzettend veel streekproductmakers in ons mooie Zuid-Limburg; let er maar eens op! Vooral in het heuvelland zie je overal onderweg uithangborden met streekfruit, eieren, honing, streekgroenten en ander lekkers. Als je eenmaal bent besmet met ‘een bezoekje aan de boer’ voor je boodschappen, wíl je niet meer anders.

Zo bezocht ik Fruitbedrijf Wim Notermans in Noorbeek, waar ik mocht meehelpen appels en peren  plukken (en proeven) en leerde over de bestemming van dit fruit. Ik reed met een kistje appels mee naar de Bemelerhof, waar ik met eigen ogen kon zien hoe ‘mijn appeltjes’ werden gewassen, geperst, gepasteuriseerd en gebotteld. Appelsap was nog nooit zo lekker dan wanneer het voor je ogen gebeurt. Hier vind je tips voor uitjes waarbij je streekproducten kunt proeven. Bezoek ook zeker een van de gezellige streekproductenmarkten in onze regio’s!

Meehelpen druiven plukken?

Ook voor druiven is de pluktijd aangebroken om wijn van te maken. Bij verschillende wijngaarden in Zuid-Limburg kun je de komende weken terecht om mee te plukken (en te proeven natuurlijk). Kijk hier voor meer informatie en contacteer de wijngaard van je keuze. Ikzelf bezocht Wijndomein De Planck in Slenaken, waar je 29 en 30 september en 1 en 2 oktober kunt meeplukken. Na een dagje plukken mag je vervolgens aanschuiven bij het boerendiner onder het genot van een wijntje. Je moet immers wel even proeven of je goed hebt geplukt ;).

Wie is jouw favoriete Zuid-Limburgse streekproductenmaker?

Liefs, Jenneke