De Sittardse wijnen ontdekken

Waar komt dat glaasje wijn eigenlijk vandaan?

“Wijn is niet enkel iets uit Spanje, Italië of Frankrijk. Hie in Zitterd höbben veer och wien” Je snapt het vast al, Anne neemt je mee om de wijnbouw in Sittard ontdekken! Tijdens de Route des Vins VI8 van 10,6 kilometer maak je de prachtige cultuur en natuur in en rondom het oude stadje mee. We komen langs drie wijngaarden: Wijngaard Fort Sanderbout waar onze route begint, Domaine de Winteraecke, en Wijngoed Wanenberg. Als kers op de taart volgt Anne een leuke rondleiding bij Fort Sanderbout.

Bekijk de vlog!

Ja, je kuiten zullen wel voelen dat je in Zuid-Limburg bent, het is heuvel op en heuvel af gedurende deze wandeling. Gelukkig zijn er die weergaloze uitzichten vanaf de top, die het de moeite dubbel en dwars waard maken. Het glooiende landschap van Limburg is uitermate geschikt voor wijnbouw door de bodemkwaliteit, hellingen en het zachte klimaat.

Van stadskern tot bospaadje

Nadat je de route hebt gedownload of het routeboekje hebt opgehaald in de Visit-Zuid-Limburg Shop (die overigens op loopafstand van Fort Sanderbout ligt), ontdek je meteen de eerste van de drie wijngaarden op de route. Daar zullen we later meer over leren tijdens de rondleiding, dus eerst duiken we de bossen en velden in. Het valt meteen op dat de wijngaarden in Sittard zo dicht bij de oude stadskern liggen. Zo snuif je in één wandeling heel wat cultuur én natuur.

 

Wijdse blikken

Een prettige boswandeling leidt ons naar Wijngoed Wanenberg. Helaas is de wijngaard gesloten als Anne aankomt, maar de tocht langs plukweides en bijzondere Limburgse flora en fauna voelt zeker niet als verspilde tijd. Ook kun je vanaf het hek toch een blik werpen op de rijen pinot-gris druivenranken die de helling sieren. Bij Domaine de Winteraecke is het uitzicht je beloning. Daar prijken 704 stokken met pinot blanc-druiven, met op de achtergrond de silhouetten van de stad in de verte.

Even proeven

De cirkel is rond en we keren terug naar Fort Sanderbout, waar het groepje wijnliefhebbers zich al heeft verzameld in de wijngaard, klaar voor de rondleiding. Een enthousiaste vrijwilliger geeft ons alle ins en outs van de wijngaard, die volledig biologisch opereert. Alle groenafval wordt gecomposteerd en de kostbare voedingsstoffen vinden zo hun weg weer naar de aarde. We proeven van een druifje links en rechts, alvorens naar het spannende deel van de rondleiding te gaan – een klein tochtje onder het fort. Na een korte geschiedenisles is het zover en mogen we proeven! Twee witte en een rode wijn van Sittardse bodem. Uiteraard kun je een flesje van je favoriet aanschaffen, om thuis nog eens uitgebreid verder te testen.

Liefs, Anne.