Vlaai, appeltaart en muffins op de toonbank

Gasterij de Koffiemolen

Verse koffie in de oude Schinsmolen

Het stadje Valkenburg wordt doorkruist door de rivier de Geul en van het stromende water werd (en wordt) dankbaar gebruik gemaakt door molenaars. De oudste molen, in het hart van de plaats, is de Oude Molen of Schinsmolen. Deze is nog elke zaterdag in gebruik.

De molen was aanvankelijk van de Heren van Valkenburg. In 1648 kwam deze in bezit van de Raad van State van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De inwoners van 25 dorpen en buurtschappen waren tot de Franse tijd verplicht hier hun graan te laten malen.

In de 19de eeuw beschikte de molen over twee raderen: het achterste voor het malen van graan, het voorste voor het pellen van gerst. In 1860 werd een groot gedeelte van het pand afgebroken en vervangen door een groot molengebouw van mergelsteen en muurankers en drie verdiepingen. De voorgevel werd over de molentak heengebouwd, het achterste deel bleef gehandhaafd.

In december 1901 brandde de watermolen af en deze werd in 1902 herbouwd. Het waterrad werd echter pas in 1919 vervangen door een turbine, terwijl het maalbedrijf in 1922 opnieuw werd ingericht.

In 1960 kwam de molen stil te staan en het gebouw ver­viel in de loop der jaren tot een krot. In 1984 kocht Alexis Plantaz, ook eigenaar van de Muggemolen in Eijsden, de Oude Molen om deze te gebruiken voor het malen van biologische tarwe en andere biologische producten.

Verse koffie en meer

Ingrid Reuvers, ruim 30 jaar woonachtig in Valken­burg, besloot onlangs om het molengebouw nieuw elan te ge­ven. Ze vestigde er haar horecazaak met brocanterie in onder de naam De Koffiemolen.

Ingrid komt uit de fitnessbranche en vervult met De Oude Molen een lang gekoesterde eigen wens. Ze creëer­de een dagzaak met verse koffie, gebrand in Maas­tric­ht. Het bijpassende gebak is van John Floris uit Meer­ssen, die het om vier uur 's morgens in de bakoven schuift. John, voormalig chef-kok bereidt ook de soe­pen voor Ingrid en bakt de pasteitjes. Het brood bakt de molenaar zelf met ambachtelijk gemalen graan. 

Ingrid koestert de streek en belegt de broodjes met Livarham, paté van het Livarvarken en gehakt van een ambachtelijke Valkenburgse slager. Er is meer: pa­nini's, quiches en salades.

U proeft er meer Limburgs erfgoed: Maastrichtse wij­nen, bier uit Wijlré en groenten en fruit van het land. Daarvan geniet u op het terras, binnen en op de eerste etage.

Bocanterie

Ingrid spaarde in eigen huis brocanterie, Die heeft ze nu aangevuld en uitgestald in de eigen zaak. "Het komt hier meer tot zijn recht dan thuis en omdat me dat al meerdere keren is gevraagd in het ook te koop. Dat maakt het voor mij weer leuk om op vrije dagen weer door te gaan met verzamelen."

En er gebeurt meer: Ingrid wil er workshops geven in bloemschikken, kerstversieringen maken, handwerken en wat haar nog invalt. "Deels doe ik dat zelf, maar als anderen hier dit soort cursussen willen verzorgen, kan dat."

Tip: op zaterdagen draait de watermolen. En van woens­dag tot en met zondag geniet u van vers gemalen kof­fie en meer in De (oude) Koffiemolen.

Dit vind je ook leuk!