Jenneke op pad met Camille Oostwegel

Jenneke op pad met Bekende Limburgers

Camille Oostwegel

Camille Oostwegel: 'Het mooiste plekje van Zuid-Limburg is voor mij landgoed Château St. Gerlach.'

Nieuw op het vlogkanaal: Jenneke op pad met Bekende Limburgers. En tijdens dat tripje vraag ik hen allemaal hetzelfde: “Wat is jouw favoriete plekje in Zuid-Limburg?” Deze maand ging ik in gesprek Met Camille Oostwegel.

Als kind was Camille Oostwegel bevriend met de zoon van de lokale boer van Houthem-Sint Gerlach, waar hij is geboren en getogen. Machtig mooi vond hij het, om op de boerderij te spelen en mee te helpen, met de dieren bezig te zijn en op het land. In de jaren die volgden, raakte de boerderij in verval en zag Oostwegel z’n jeugdherinnering vervagen. Het werd zijn missie om die herinnering in ere te houden en het landgoed te laten floreren.

Met slechts tienduizend euro spaargeld en een scherpe ondernemersvisie maakte Oostwegel van die oude boerderij het miljoenenlandgoed zoals we het heden ten dage kennen. Een beeldentuin, een rozen- en kruidentuin, een luxehotel, een hoogwaardig restaurant, een paviljoen, een kerk… het houdt niet op. Allemaal aangrenzend aan de enorme grasweide met daarop grazende wilde paarden en andere dieren.

Bekijk de vlog!

“In de zomer is dit mijn werkplaats,” wijst Oostwegel naar een idyllisch wit tuinzitje achterin de rozentuin, uitkijkend over weide en bomen, in alle rust van de wereld. Daarna laat hij me een superlief bruggetje zien, handgemaakt en opgedragen aan prinses Amalia. Ik voel me bijna koninklijk als ik er overheen loop, richting de fruitboomgaard. De tuinman is net bezig in de eerste lentezon. Ik vraag me af hoe het zou zijn om hier te wonen, of om het landgoed continu en volledig tot mijn beschikking te hebben. Het is bijna niet voor te stellen.

Deze ontzettend rijke meneer loopt naast me over zijn buitengebied en ik bekijk alles vol bewondering en vraag me af waar het bij mij mis is gegaan. Mijn kleine Toyota Aygo valt op tussen de grote auto’s op de parkeerplaats. En toch is dit landgoed een plek voor iedereen, ook voor de armen!

Ik kom er namelijk achter dat Oostwegel fan is van pelgrimstochten (de Heilige Gerlachus was immers een pelgrim) en ik vertel het verhaal van mijn eigen grote tocht naar Santiago de Compostela. Dat lijkt hem te bevallen, en hij neemt me mee naar de pelgrimsherberg die verstopt ligt achter het kerkhof.


“Speciaal voor pelgrims!” zegt hij trots. “Met een pelgrimspaspoort mogen ze hier voor vijf euro per nacht logeren.” Ik denk aan mijn eigen pelgrimspaspoort en gniffel. Mijn Toyota Aygo zal ik inwisselen voor de benenwagen, beloof ik hem, en het landgoed.

Liefs, Jenneke

Bekijk meer...

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website