Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

29 september 2016

Puur op zijn puurst

De Limburgse horeca zit gelukkig vol aangename verras­singen. Zelfs als je denkt goed de weg te weten in het gastronomische landschap kun je spontaan op iets heel bij­zonders stuiten: een restaurant dat al tien jaar be­staat in een 'hoekje' van onze provincie.

Sandra is de uitbaatster, haar levenspartner Ed de chef-kok. Ze komen uit Heerlen en Brunssum, wonen in Nuth en hebben hun werkplek gecreëerd in de voormalige kantine van de zweefvliegclub in Schinveld.

We zijn hier de eerste keer op uitnodiging van een presentatie over de Schinveldse bos­sen. Zo'n bijeen­komst begint in onze provincie met koffie en vlaai. De keus in vlaaien imponeert al met­een. Het oog wil veel en onze gast­vrouw blijkt niet alleen al deze vlaaien zelf te heb­ben gebakken, maar ook het meeste beleg (kruisbes­sen, aardbeien en meer) zelf te hebben ge­plukt. En ze gee­ft, voor wie daar behoefte aan heeft, perfecte infor­matie over allergenen en calorieën. Een feestje op maat dus. Die allergenen­kennis vindt zijn oorzaak in een eigen allergie: voor koolhydraten. Dan ben je zelf behoorlijk beperkt, want koolhydraten zitten vrijwel overal in. Sandra weet ze goed te om­zeilen.

Tijdens ons tweede bezoek - we hadden daar gewoon zin in - hebben we ons geprepareerd met honger. Dat resul­teert in een goed gevulde preisoep met zalm (en huis­gebakken brood) en vervolgens aan deze zijde een mooie hamburger en aan de overzijde een lekkere moot gebak­ken zalm. Hulde aan Ed voor het uitgebreide en veel­zijdige groentenpakket dat de maaltijden begeleidt. Groenten kruiden komen grotendeels uit de eigen groen­ten-, vruchten- en kruidentuin om de hoek. De vriende­lijk geprijsde gerechten zijn zo royaal, dat we het geplande nagerecht hebben moeten schrappen.

Tussen 11 en 12 uur kunt u er ontbijten met yog­hurt met fruit en muesli, tomaat‑komkommer‑paprika, zuur­desembrood, vijgen‑ of dadelbrood, Pietrainham, kaas, huisgemaakte jam, een gebakken eitje met twee uitge­bakken spekreepjes en meer.

Gastvrijheid

Restaurant De Lier bestaat sinds maart 2006 aan de rand van de prachtige Schinveldse bossen, pal aan het zweefvliegveld van de ELZC. In het voorjaar en de zomer is het grote terras een heerlijke plek om te genieten van de natuur en het zweefvliegen in dit stiltegebied. Wandelaars, fietsers of ruiters houden er graag een (tussen)stop voor een hapje en een drank­je.

Sandra werkt sinds haar 16de in de horeca en verzorgde enkele jaren voor een hotelgroep de mbo-opleiding tot gastvrouw. Ed werkte in de keukens van enkele gerenom­meerde restaurants. Hier gaan ze nu voor puur en bio­lo­gisch. "Kijk eens wat een prachtig uitzicht", zegt hij vanaf het terras. "Dat nodigt uit tot eerlijk eten, eerlijke smaken en biologische ingrediënten. Onze gasten waarderen dat en nodigen ons uit om appels en ander fruit te komen plukken of brengen dat zelf mee. We maken zo veel mogelijk zelf, zelfs onze bon­bons."

Die vaste gasten kiezen ook graag buiten de kaart om. "Dan vragen ze: wat eten jullie zelf vandaag? Doe ons dat ook maar." 

Restaurant De Lier beschikt over een entree voor rol­stoelen via het terras aan de vliegveldzijde van het pand. Er is ook een invali­dentoilet beschikbaar. Let op: van oktober tot en met april sluit het restaurant om 18.00 uur.

Schinveldse bossen

De Schinveldse bossen vormen het grootste aaneengeslo­ten bosgebied in Zuid‑Limburg. Het bos loopt geleide­lijk over in de vochtige graslanden langs de beek. Op sommige plaatsen komt kwelwater aan de oppervlakte door twee dikke ondoorlaatbare kleilagen in de bodem. Het bos wordt plaatselijk onderbroken door landbouw­percelen en groeven die zijn ontstaan door de afgra­ving van klei.

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website