Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Herdenken in Zuid-Limburg

Voor altijd in onze herinnering

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Zuid-Limburg als eerste in Nederland bevrijd. Vele soldaten, maar ook burgers hebben hierbij het leven gelaten. Ontdek de verhalen achter de helden van toen.

"We blijven ze eren"

Bekijk de documentaire over de graven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten die inmiddels allemaal ‘geadopteerd’ zijn via de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven is begonnen in 1945 en staat sinds 2017 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Highlights

Amerikaanse begraafplaats in Margraten

Voor altijd in onze herinnering: de Amerikaanse soldaten die Zuid-Limburg hebben bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een indrukwekkende ervaring, een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De 8301 spierwitte kruizen en davidsterren herinneren aan het massale offer dat is gebracht voor onze vrijheid. Uit dankbaarheid en respect voor de slachtoffers, is dit stuk grond in eeuwige bruikleen van de Verenigde Staten. Terwijl je over het terrein loopt, is het Amerikaanse ontwerp van deze enorme herdenkingsplaats onmiskenbaar. 

meer

Liberation Route

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk. In Mesch en Margraten zijn luisterplekken te vinden.

Lees meer

Schuilkelders in Valkenburg

Schuilen voor de vijand in een eeuwenoud labyrint. Tijdens de Tweedewereldoorlog dienden de grotten in Valkenburg als een welkome schuilplaats voor het naziregime. Vooral ten tijde van de bevrijding toen Valkenburg enkele dagen frontstad was, schuilde een groot deel van de bevolking in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. De schuilende families hebben sporen achtergelaten op de muren van de grotten die je tijdens een rondleiding met een gids kunt bewonderen. Ook Amerikaanse troepen zouden zich hebben verscholen in het onpeilbare labyrint. In de Gemeentegrot kun je een boeiende rondleiding nemen met als thema ‘schuilplaats door de eeuwen heen’.

De gezichten van Margraten

Rij na rij, kruis na kruis. Op al deze 8.301 kruizen en Davidssterren op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten staan namen. Bezoekers lezen deze en vragen zich af: wie waren deze soldaten? Waar kwamen zij vandaan? Wat deden zij voor de oorlog? Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Op deze manier wordt de herinnering aan de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. 8.301 daarvan liggen begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten; nog eens 1.722 vermiste soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zetten vele mensen zich in om de nog ontbrekende foto's te lokaliseren, uiteindelijk in de hoop om elke soldaat een gezicht te geven. Inmiddels zijn er bijna 6.000 gezichten al gevonden. Alle foto's zullen van 2 tot en met 6 mei 2020 opnieuw te zien zijn, na eerdere edities in 2015, 2016 en 2018.

Lees meer

Oorlogsmuseum Eyewitness

Met een gedurfd en eigentijds concept maakt Oorlogsmuseum Eyewitness de bezoeker ooggetuige van WO2 .In 13 diorama’s worden met 150 levensechte figuren verschillende oorlog scènes uitgebeeld. De Duitse parachutist August Segel neemt de bezoekers mee langs de belangrijkste fronten in Europa. Door middel van film, foto’s, ipads en geluidseffecten worden de diorama’s ondersteund. Daarnaast worden er zeer unieke voorwerpen en attributen tentoongesteld. Een absolute aanrader voor jong en oud!

Lees meer
Memorial Day
Memorial Day Mei

Jaarlijks op de zondag voor de laatste maandag in mei wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Memorial Day gehouden. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland wonen deze herdenking bij. De gedenkdag begon na de Amerikaanse Burgeroorlog om de doden die voor de Unie stierven tussen 1861 en 1865 te eren. Na de Eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid om allen die voor hun land het leven hebben gelaten in militaire dienst te herdenken. Aanvang: 15.00u

Meer cultuur & tradities in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website