Bezoeker met een VR bril in de Experience Valkenburg met op de achtergrond de Bron van Europa

Zuid-Limburg in
de bron van Europa

Ontdek de rijke historie van Zuid-Limburg in virtual reality

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg; ‘de Bron van Europa’!

Bekijk de Virtual Reality film 'Bron van Europa'

Je kunt de Virtual Reality film 'Bron van Europa' op twee manieren bekijken:

  1. Start de film door erop te klikken. Klik tijdens het kijken op het scherm van de film en houd je linker muisknop ingedrukt. Je kunt nu, door de computermuis te bewegen, alle kanten op draaien.

    Je de film bekijken via een smartphone of tablet? Gebruik dan je vinger om het scherm te bewegen, of beweeg het apparaat zelf. Kijk goed om je heen en luister naar ons verhaal.

  2. Heb jij thuis al een Virtual Reality-bril, of een apparaat dat als Virtual Reality-bril gebruikt kan worden in combinatie met een smartphone? Gebruik deze apparatuur dan volgens de daarvoor bestemde richtlijnen. In dit geval zit je midden in de VR-film en kun je heen en weer kijken door je hoofd te bewegen. Pas op voor de Romeinen!
⟶ Blog van Jo Cortenraedt
Logo Visit Zuid-Limburg Camille Oostwegel zit op een bankje langs de Maas voor de voetgangersbrug

Zuid-Limburg is de bron van Europa

In het Zuid-Limburg Magazine lees je het verhaal van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals, en ontdek je waarom deze streek gerust kan worden beschouwd als de bron van het huidige Europa. In onderstaand interview uit het Zuid-Limburg Magazine vertelt Camille Oostwegel hierover.

Lees het interview!

Duik in het verhaal van Zuid-Limburg

Magazine Zuid-Limburg lonkt

Het magazine 'Zuid-Limburg lonkt' leidt je middels 15 grote verhalen rond door Zuid-Limburg. Ontdek de regio door de ogen van locals als André Rieu, Twan Huys, Marcia Luyten en Jack Vinders. Daarbij staat het boordevol tips, routes, evenementen en meer...

Meer over de geschiedenis van deze regio

Een interpretatie van de Cannerberg in de prehistorie

Prehistorie

Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond

Lees verder
Toscaans landschap bij Eys

Romeinen

Tot op de dag van vandaag is het leven van de Romeinen verweven in het jouwe! Treed in de voetsporen van de Romeinen.

Lees verder
Zicht op Kasteel Hoensbroek en vijver

Middeleeuwen

Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven, waaronder een aantal échte monumentale schatten.

Lees verder
Mensen vieren de bevrijding in Jeep met soldaten en jaren 50 kledij

Bevrijding

De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken

Lees verder
Detail op penningen in het Nederlands Mijnmuseum Heerlen

Mijnverleden

Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Lees verder
Zicht op de Miljoenenlijn Stoomtrein locomotief en treinstellen. Uit locomotief hangt de machinist.

Historisch Erfgoed

Ga mee op een bijzondere reis door de geschiedenis, waar hertogen regeerden, monniken zongen en ga daar waar de natuur het landschap bepaalde.

Lees verder