Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Kasteel Valkenburg

Hoog boven Valkenburg ligt de kasteelruïne. Het is de enige hoogteburcht in Nederland. Hou oud de kasteelruïne, oftewel het Kasteel van Valkenburg, precies is, is niet bekend. In 1041 wordt er al gesproken over een Kasteel Valkenburg, maar waarschijnlijk verwijst deze naam naar een ander kasteel in Oud-Valkenburg.

In de hierop volgende jaren werden er in het kasteel veel strijden gestreden. Het werd vele malen belegerd, bezet en verwoest. In 1122 in opdracht van Hendrik V door de troepen van Godfried I van Leuven en in 1329 door de Brabantse hertog Jan III. In 1568 bezette Willem van Oranje het kasteel totdat hij moest wijken voor de troepen van Alva, in 1574 bezette Lodewijk van Nassau het kasteel en in 1632 veroverde Frederik Hendrik zowel het kasteel als het stadje Valkenburg. 

Echter bleven de Spanjaarden telkens het kasteel en het stadje terug veroveren. In 1672 werd het kasteel met hierin aanwezig de Franse bezettingstroepen van Lodewijk XIV opgeblazen in opdracht van Stadhouder Willem III. Na deze rigoureuze verwoesting werd het kasteel nooit meer opnieuw opgebouwd. Als je door de ruïne wandelt, kun je goed zien waar ooit de ridderzaal, de wapenkamer en de Gotische kapel waren.  

Openingstijden en tarieven


Raadpleeg de website voor meer informatie.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Kasteel Valkenburg. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!