Detail

Kasteel Valkenburg

Al bijna duizend jaar bepaalt het kasteel van Valkenburg het aangezicht van dit middeleeuwse stadje. Rond 1115 werd er een kasteel gebouwd langs de handelsweg tussen Maastricht en Keulen. 

Met de strategische ligging bovenop de Heunsberg lijkt van het Kasteel van Valkenburg een onneembare vesting. Toch is het verhaal van het kasteel een van belegering, bezetting en verwoesting. Afgewisseld door tijden van voorspoed zorgde dit voor een aantal bouwfases van het kasteel.  

Rampjaar 1672 blijkt fataal voor het Kasteel van Valkenburg. Niet door de vijand, maar door de ‘eigen’ Staatse troepen werd het kasteel opgeblazen, zodat het niet in handen viel van de Fransen. 

Sindsdien is er slechts een ruïne overgebleven, die door de eeuwen heen verder beschadigd raakte door gebrek aan onderhoud en als bron van mergelsteen voor andere gebouwen. 

Wat rest zijn muurgedeeltes uit de 12e tot en met de 16e eeuw (Ridderzaal, wapenkamer, kapel), de Dwingel (een versterkte weg) en het onderaardse gangenstelsel onder de kasteelruïne, waarvan een gedeelte is ontstaan door mergelwinning en een gedeelte gecreëerd is als vlucht- of aanvalsgang. 

Vandaag de dag is het Kasteel van Valkenburg Nederlands enige hoogteburcht en een van de meest geliefde attracties van Valkenburg. 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Kasteel Valkenburg. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!