Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Kasteel Valkenburg

Valkenburg Bezoek website

Kasteel Valkenburg

Kasteel Valkenburg Daalhemerweg 27Valkenburg 043-8200040 Stuur e-mail Naar de website
Hoog boven Valkenburg ligt de kasteelruïne. Het is de enige hoogteburcht in Nederland. Hou oud de kasteelruïne, oftewel het Kasteel van Valkenburg, precies is, is niet bekend. In 1041 wordt er al gesproken over een Kasteel Valkenburg, maar waarschijnlijk verwijst deze naam naar een ander kasteel in Oud-Valkenburg.

In de hierop volgende jaren werden er in het kasteel veel strijden gestreden. Het werd vele malen belegerd, bezet en verwoest. In 1122 in opdracht van Hendrik V door de troepen van Godfried I van Leuven en in 1329 door de Brabantse hertog Jan III. In 1568 bezette Willem van Oranje het kasteel totdat hij moest wijken voor de troepen van Alva, in 1574 bezette Lodewijk van Nassau het kasteel en in 1632 veroverde Frederik Hendrik zowel het kasteel als het stadje Valkenburg. 

Echter bleven de Spanjaarden telkens het kasteel en het stadje terug veroveren. In 1672 werd het kasteel met hierin aanwezig de Franse bezettingstroepen van Lodewijk XIV opgeblazen in opdracht van Stadhouder Willem III. Na deze rigoureuze verwoesting werd het kasteel nooit meer opnieuw opgebouwd. Als je door de ruïne wandelt, kun je goed zien waar ooit de ridderzaal, de wapenkamer en de Gotische kapel waren.  

Overzicht

Adres
Daalhemerweg 27, Valkenburg
043-8200040
Openingstijden en tarieven

Raadpleeg de website voor meer informatie.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar Kasteel Valkenburg. Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website