Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Romeinen

Bekijk Zuid-Limburg door de ogen van de Romeinen.

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Deze weg kruiste bij Maastricht de Maas en in Heerlen bouwden de Romeinen een groot badhuis. Dit badhuis is de grootste Romeinse opgraving van Nederland! Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Loop je met ze mee?

Romeinse sporen zijn overal

Het was in het midden van de eerste eeuw voor Christus dat de Romeinse keizer Julius Caesar het huidige Zuid-Limburg veroverde. Een dynamische tijd brak aan, want de Romeinen waren erg actief in deze regio: oorlog, handel, stedenbouw... Tot op de dag van vandaag vind je resten van meesterlijke bouwwerken en eeuwenoude wegen. De Via Belgica loopt als een Romeinse levensader dwars door Zuid-Limburg heen. Langs deze weg zijn veel uiteenlopende Romeinse resten gevonden, zoals graven, wegen, dorpen, badhuizen, wachttorens en villa’s.

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Limburg leefden dankzij de vruchtbare lössgrond als boeren. Toen de Romein dit gebied veroverden, introduceerden zij het concept ‘markt’. Boeren produceerden nu meer dan alleen nodig was voor hun eigen families en verkochten dit op de markt aan de opkomende stedelingen en de soldaten die Rijngrens bewaakten. De boeren die hier woonden, ondergingen een Romeinse transformatie die ook wel ‘romanisering’ wordt genoemd. Net als de markt, zijn er veel andere sporen van de Romeinse samenleving bewaard gebleven in onze huidige cultuur. Hierbij kun je denken aan het gebruik van beton en dakpannen in de huizenbouw en de Latijnse invloed in onze taal.

Via Belgica

De Via Belgica was een belangrijke Romeinse handelsroute, die begon in Boulogne-sur-mer (Frankrijk) en leidde naar Keulen (Duitsland). Deze weg liep dwars door Zuid-Limburg, grofweg van Maastricht naar Heerlen. De geweldige economische en culturele impuls die deze weg met zich mee bracht voor deze regio, zie je ook nu nog terug. Je moet wel weten waar je moet kijken.

De Via Belgica Digitalis helpt je om Zuid-Limburg te zien door de ogen van een Romein. Hoe verdedigden ze hun steden, begroeven ze hun doden of wat deden ze in hun vrije tijd als ze niet werkten als soldaat, pottenbakker of landmeter? Pak je sandalen of je fiets en treed vandaag nog in de voetstappen van een echte Romein.

Viabelgica.nl laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. Laat Romeinse villa’s vanuit een kale akker opdoemen op je telefoon en luister naar verhalen die het verleden tot leven wekken.

Herman Wehkamp
Herman Wehkamp Coordinator Routepunt Visit Zuid-Limburg

Fiets eens de speciale Via Belgica fietsroute. Dit is een route langs het traject van de VIA BELGICA, de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’.

Waar vind je Romeins Zuid-Limburg?

Thermenmuseum Heerlen

Wist je dat het Romeins badhuis Heerlen het oudste gebouw van Nederland is?

Ga mee op dit archeologische avontuur en neem een duik in het Romeinse leven. Stap op de loopbrug en bewonder de grootste Romeinse opgraving in Nederland. De indrukwekkende resten herinneren aan een dagelijks leven van meer dan 2000 jaar geleden. De thermen waren voor de Romeinen niet alleen een badhuis, maar ook een belangrijk ontmoetingspunt waar van alles werd besproken. Kom kijken hoe de Romeinen bouwden en badderden en ontdek ook andere archeologische topstukken.

Lees meer

Romeinse katakomben in Valkenburg

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valkenburg. Daal af naar de Romeinse, vroegchristelijke crypten uit de derde en vierde eeuw en bewonder de prachtige fresco’s achter het flakkerende licht van je kaars. Al meer dan honderd jaar komen bezoekers van heinde en verre naar de Romeinse katacomben in Valkenburg, want voor deze één-op-één replica van catacomben in Rome hoef je niet naar de eeuwige stad.

Lees meer

Villa de Proosdij

Bezoek het 2000 jaar oude landgoed de Proosdij aan de via belgica om te zien, voelen én proeven hoe de Romeinen in Limburg leefden. In de eeuwenoude gewelven van de villa is een tentoonstelling ingericht over Romeinse tuinen en kunst. Daarnaast is er een Romeinse keukentuin aangelegd zodat de bezoeker kan ervaren hoe de Romeinen tuinierden. In de Romeinse Brasserie kan genoten worden van Romeinse gerechten bereid naar recepten van 2000 jaar oud. 100% Romeins en 100% lekker.

Lees meer

Vind jouw weg in Romeins Zuid‑Limburg

Via Belgica laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten.

Meer over de geschiedenis van Zuid-Limburg

Bad Aken was van 1166 tot 1797 een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in Aken Aquis-Granum, naar de Keltische god van genezing. Hier komt de naam dan ook vandaan. Ze bouwden op het gebied kuuroorden voor hun soldaten uit het Romeinse leger. Na de Romeinse tijd was Aken verlaten tot de achtste eeuw, toen het vermeld werd onder de naam Aquis villa.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website