Landschap Toscana In Limburg

Romeins Zuid-Limburg

In de voetsporen van de Romeinen

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Ga je mee op ontdekking? 

Ontdek Romeins Zuid-Limburg

Thermenmuseum Heerlen

Ga mee op dit archeologische avontuur en neem een duik in het Romeinse leven. Stap op de loopbrug en bewonder de grootste Romeinse opgraving in Nederland. De indrukwekkende resten herinneren aan een dagelijks leven van meer dan 2000 jaar geleden.

Thermenmuseum 2020
Thermenmuseum askist

De Vondst: Centrum voor Archeologie in Limburg

Zoeken naar sporen uit het verleden. Omdat het interessant is? Omdat je meer over je voorouders wilt weten? Omdat je je eigen geschiedenis beter wilt begrijpen? Of omdat je verbindingen wilt leggen tussen het heden, het verleden en de toekomst? Bij de Vondst in Heerlen ben je daarvoor aan het juiste adres! 

Ruïne van het Badhuis te zien in het Thermenmuseum

Het Romeins Knoop­punt in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden letterlijk op straat: aan de Via Belgica. In Coriovallum, oftewel Heerlen, beleef je het Romeins Kwartier met als hoogtepunt het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

Carolus Thermen Aken

Baden als een Romein

Bad Aken was van 1166 tot 1797 een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in Aken Aquis-Granum, naar de Keltische god van genezing. Ze bouwden op het gebied kuuroorden voor hun soldaten.

Romeinse Katakomben Valkenburg

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valkenburg. Daal af naar de Romeinse, vroegchristelijke crypten uit de derde en vierde eeuw en bewonder de prachtige fresco’s achter het flakkerende licht van je kaars.

Romeinse Katakomben Valkenburg
Romeinse Katakomben Valkenburg Kaarsen (1)

Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Tweeduizend jaar geschiedenis komt aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen.

De Vonst Romeins Kwartier Heerlen Eleven Media 4
Luciushof Romeins Kwartier Heerlen Eleven Media 6
Mural Quatro Romeins Kwartier Heerlen Eleven Media 3
⟶ Blog van Jenneke
Romeinse Katakomben Vlog Jenneke 5

Grottentocht met historie

Ik heb onze Limburgse mergelgrotten al ontdekt per fiets, te voet en kruipend, maar ik word ze nooit moe. In Valkenburg bij de Romeinse Katakomben streek ik neer met mijn vlogcamera om de crypten van vervlogen Romeinse tijden vast te leggen, een pareltje in het ondergrondse.

Bekijk de vlog
Luciushof Romeins Kwartier Heerlen Eleven Media 9

De Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

Romeinse sporen zijn overal

Romeinse resten

Het was in het midden van de eerste eeuw voor Christus dat de Romeinse keizer Julius Caesar het huidige Zuid-Limburg veroverde. Een dynamische tijd brak aan, want de Romeinen waren erg actief in deze regio: oorlog, handel, stedenbouw... Tot op de dag van vandaag vind je resten van meesterlijke bouwwerken en eeuwenoude wegen. De Via Belgica loopt als een Romeinse levensader dwars door Zuid-Limburg heen. Langs deze weg zijn veel uiteenlopende Romeinse resten gevonden, zoals graven, wegen, dorpen, badhuizen, wachttorens en villa’s.

Via Belgica Simpelveld Foto Chiara Willekes
Via Belgica Genoel selderen
Bloessem Visit Zuid-Limburg

Romeinse invloeden

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Limburg leefden dankzij de vruchtbare lössgrond als boeren. Toen de Romein dit gebied veroverden, introduceerden zij het concept ‘markt’. Boeren produceerden nu meer dan alleen nodig was voor hun eigen families en verkochten dit op de markt aan de opkomende stedelingen en de soldaten die Rijngrens bewaakten. De boeren die hier woonden, ondergingen een Romeinse transformatie die ook wel ‘romanisering’ wordt genoemd.

Net als de markt, zijn er veel andere sporen van de Romeinse samenleving bewaard gebleven in onze huidige cultuur. Hierbij kun je denken aan het gebruik van beton en dakpannen in de huizenbouw en de Latijnse invloed in onze taal. Of wat dacht je van de bloesembomen, druiven en kersen.

Babette kijkt onze Virtual Reality film Zuid-Limburg de bron van Europa

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg. 

Meer over de geschiedenis van deze regio