Romeins Zuid-Limburg

In de voetsporen van de Romeinen

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Ga je mee op ontdekking? 

Ontdek Romeins Zuid-Limburg

Thermenmuseum Heerlen

Ga mee op dit archeologische avontuur en neem een duik in het Romeinse leven. Stap op de loopbrug en bewonder de grootste Romeinse opgraving in Nederland. De indrukwekkende resten herinneren aan een dagelijks leven van meer dan 2000 jaar geleden.

De Vondst: Centrum voor Archeologie in Limburg

Zoeken naar sporen uit het verleden. Omdat het interessant is? Omdat je meer over je voorouders wilt weten? Omdat je je eigen geschiedenis beter wilt begrijpen? Of omdat je verbindingen wilt leggen tussen het heden, het verleden en de toekomst? Bij de Vondst in Heerlen ben je daarvoor aan het juiste adres! 

⟶ Blog van Wiel Beijer

Om te baden ging je naar Coriovallum

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Karen Jeneson waarom ze zoveel van het Romeins erfgoed houdt.

Lees het interview!

Baden als een Romein

Bad Aken was van 1166 tot 1797 een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in Aken Aquis-Granum, naar de Keltische god van genezing. Ze bouwden op het gebied kuuroorden voor hun soldaten.

Romeinse Katakomben Valkenburg

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valkenburg. Daal af naar de Romeinse, vroegchristelijke crypten uit de derde en vierde eeuw en bewonder de prachtige fresco’s achter het flakkerende licht van je kaars.

⟶ Blog van Jenneke

Grottentocht met historie

Ik heb onze Limburgse mergelgrotten al ontdekt per fiets, te voet en kruipend, maar ik word ze nooit moe. In Valkenburg bij de Romeinse Katakomben streek ik neer met mijn vlogcamera om de crypten van vervlogen Romeinse tijden vast te leggen, een pareltje in het ondergrondse.

Bekijk de vlog

Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Tweeduizend jaar geschiedenis komt aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen.

Het Romeins Knoop­punt in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden letterlijk op straat: aan de Via Belgica. In Coriovallum, oftewel Heerlen, beleef je het Romeins Kwartier met als hoogtepunt het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

De Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

Romeinse sporen zijn overal

Romeinse resten

Het was in het midden van de eerste eeuw voor Christus dat de Romeinse veldheer Julius Caesar het huidige Zuid-Limburg veroverde. Een dynamische tijd brak aan, want de Romeinen waren erg actief in deze regio: oorlog, handel, stedenbouw... Tot op de dag van vandaag vind je resten van meesterlijke bouwwerken en eeuwenoude wegen. De Via Belgica loopt als een Romeinse levensader dwars door Zuid-Limburg heen. Langs deze weg zijn veel uiteenlopende Romeinse resten gevonden, zoals graven, wegen, dorpen, badhuizen, wachttorens en villa’s.

Romeinse invloeden

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Limburg leefden dankzij de vruchtbare lössgrond als boeren. Toen de Romein dit gebied veroverden, introduceerden zij het concept ‘markt’. Boeren produceerden nu meer dan alleen nodig was voor hun eigen families en verkochten dit op de markt aan de opkomende stedelingen en de soldaten die Rijngrens bewaakten. De boeren die hier woonden, ondergingen een Romeinse transformatie die ook wel ‘romanisering’ wordt genoemd.

Net als de markt, zijn er veel andere sporen van de Romeinse samenleving bewaard gebleven in onze huidige cultuur. Hierbij kun je denken aan het gebruik van beton en dakpannen in de huizenbouw en de Latijnse invloed in onze taal. Of wat dacht je van de bloesembomen, druiven en kersen.

Bestel in onze webshop

Stadswandeling Heerlen

Tijdens deze stadswandeling van 3,8 km door het stadscentrum van Heerlen ontdek je hoe Heerlen zich ontwikkelde van een Romeinse Nederzetting tot de eigenzinnige en moderne stad van nu.

Voettocht door het Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal

Kom ook fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal. Bestel het boekje, stap op je fiets en volg de knooppunten. Onderweg laat je je verrassen door het rijke Romeinse verleden van deze streek.

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg. 

Meer over de geschiedenis van deze regio