Toscaans landschap bij Eys

Romeins Zuid-Limburg

In de voetsporen van de Romeinen

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra. Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica. Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Ga je mee op ontdekking? 

Ontdek Romeins Zuid-Limburg

Romeins museum Heerlen

Ga mee op dit archeologische avontuur en neem een duik in het Romeinse leven. Stap op de loopbrug en bewonder de grootste Romeinse opgraving in Nederland. De indrukwekkende resten herinneren aan een dagelijks leven van meer dan 2000 jaar geleden. Op dit moment wordt er gewerkt aan het voormalige Thermenmuseum. In 2027 worden de deuren geopend onder een nieuwe naam: Het Romeins museum

 

⟶ Blog van Wiel Beijer
Logo Visit Zuid-Limburg Archeologe Karen Jeneson kijkt uit over het Thermenmuseum

Om te baden ging je naar Coriovallum

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertelt Karen Jeneson waarom ze zoveel van het Romeins erfgoed houdt.

Lees het interview!
Overzicht op de verschillende baden in de Carolus Thermen van Aken.

Baden als een Romein

Bad Aken was van 1166 tot 1797 een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in Aken Aquis-Granum, naar de Keltische god van genezing. Ze bouwden op het gebied kuuroorden voor hun soldaten.

Romeinse Katakomben Valkenburg

Onderaardse gangen uit het oude Rome komen tot leven in Valkenburg. Daal af naar de Romeinse, vroegchristelijke crypten uit de derde en vierde eeuw en bewonder de prachtige fresco’s achter het flakkerende licht van je kaars.

⟶ Blog van Jenneke
Logo Visit Zuid-Limburg Twee personen tijdens een rondleiding door de Romeinse Katakomben in Valkenburg

Grottentocht met historie

Ik heb onze Limburgse mergelgrotten al ontdekt per fiets, te voet en kruipend, maar ik word ze nooit moe. In Valkenburg bij de Romeinse Katakomben streek ik neer met mijn vlogcamera om de crypten van vervlogen Romeinse tijden vast te leggen, een pareltje in het ondergrondse.

Bekijk de vlog

Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Tweeduizend jaar geschiedenis komt aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen.

Resten van Romeins graf gevonden in Heerlen

Tijdens het archeologisch onderzoek vonden de archeologen een kuil vol overblijfselen van de eerste nederzetting in Heerlen, zoals een fragment van een La Tène armband, aardewerk, scherven en zelfs drie complete Romeinse bordjes van Terra Sigillata. Dit wijst op de vroegste bewoningssporen van Heerlen die teruggaan tot de Augusteische periode, 0 tot 20 na Christus. De vorm van de sporen en het dieper gevonden materiaal wijzen uit dat dit een graf uit de Romeinse tijd is.

Ruïne van het Badhuis te zien in het Romeins Museum

Het Romeins Knoop­punt in Parkstad

In Parkstad ligt het Romeins verleden letterlijk op straat: aan de Via Belgica. In Coriovallum, oftewel Heerlen, beleef je het Romeins Kwartier met als hoogtepunt het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

Luciushof met monument Kruik van Lucius en terras

De Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg

Zicht over een graanveld en op de achtergrond het heuvelland bij Simpelveld

Fiets over Romeinse wegen

Tijdens deze fietsroute (44,2 km) ontdek je niet alleen Zuid-Limburg als fietsparadijs, maar ook dat het Romeinse erfgoed hier gewoon 'op straat ligt' in Simpelveld en Voerendaal.

Wandelaar met rugzak over een geasfalteerd pad bij Simpelveld

Ontdek de Via Belgica

Volg de weg en ontdek het Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan en geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten.

Alle Romeinse attracties op de kaart

Weergeven op de kaart

Romeinse sporen zijn overal

Romeinse resten

Het was in het midden van de eerste eeuw voor Christus dat de Romeinse veldheer Julius Caesar het huidige Zuid-Limburg veroverde. Een dynamische tijd brak aan, want de Romeinen waren erg actief in deze regio: oorlog, handel, stedenbouw... Tot op de dag van vandaag vind je resten van meesterlijke bouwwerken en eeuwenoude wegen. De Via Belgica loopt als een Romeinse levensader dwars door Zuid-Limburg heen. Langs deze weg zijn veel uiteenlopende Romeinse resten gevonden, zoals graven, wegen, dorpen, badhuizen, wachttorens en villa’s.

Romeinse invloeden

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Limburg leefden dankzij de vruchtbare lössgrond als boeren. Toen de Romein dit gebied veroverden, introduceerden zij het concept ‘markt’. Boeren produceerden nu meer dan alleen nodig was voor hun eigen families en verkochten dit op de markt aan de opkomende stedelingen en de soldaten die Rijngrens bewaakten. De boeren die hier woonden, ondergingen een Romeinse transformatie die ook wel ‘romanisering’ wordt genoemd.

Net als de markt, zijn er veel andere sporen van de Romeinse samenleving bewaard gebleven in onze huidige cultuur. Hierbij kun je denken aan het gebruik van beton en dakpannen in de huizenbouw en de Latijnse invloed in onze taal. Of wat dacht je van de bloesembomen, druiven en kersen.

Bestel in onze webshop

Stadswandeling Heerlen

Tijdens deze stadswandeling van 3,8 km door het stadscentrum van Heerlen ontdek je hoe Heerlen zich ontwikkelde van een Romeinse Nederzetting tot de eigenzinnige en moderne stad van nu.

Voettocht door het Romeins Kwartier Heerlen

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal

Kom ook fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal. Bestel het boekje, stap op je fiets en volg de knooppunten. Onderweg laat je je verrassen door het rijke Romeinse verleden van deze streek.
Bezoeker kijkt onze Virtual Reality film Zuid-Limburg de bron van Europa

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg. 

Meer over de geschiedenis van deze regio

Zicht op Kasteel Hoensbroek en vijver

Middeleeuwen

Kerken en kastelen reflecteren het Zuid-Limburgse leven in de Middeleeuwen. Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven, waaronder een aantal échte monumentale schatten.

Lees verder
Een interpretatie van de Cannerberg in de prehistorie

Prehistorie

Zo’n 7000 duizend jaar geleden vond er een revolutie plaats in het menselijk bestaan. Nomaden veranderden in boeren en Zuid-Limburg is de eerste regio van Europa waarin dit plaatsvond

Lees verder
Detail op penningen in het Nederlands Mijnmuseum Heerlen

Mijnverleden

Vandaag de dag herinneren slechts enkele monumenten aan het mijnverleden. Reden te meer om eens wat dieper te graven in de boeiende geschiedenis van de Zuid-Limburgse steenkolenwinning.

Lees verder