Detail

7 Summits d’n Observant-route

Deze route is onderdeel van de 7 Summits, de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Het betreft een rondwandeling van 8,5 km met een maximale hoogte van 157 meter.

De meest westelijke top is net als de meest oostelijke top van de Seven Summits geen natuurlijke berg, maar een steenberg. De Wilhelminaberg bij Landgraaf, een overblijfsel van de steenkolenwinning, is zwart, d’n Observant bij Maastricht is wit, want een residu van de mergelwinning. 

Aan de ene kant de Maas en aan de andere kant het Albertkanaal, op de grens van België en Nederland, biedt d’n Observant een verrassend uitzicht naar elke windrichting.

D’n Observant is gemaakt op de Sint-Pietersberg van de deklagen in de ENCI groeve en in de jaren vijftig beplant. Inmiddels is ook de ‘mergelcanyon’ van de groeve een natuurgebied waar oehoes broeden en het Mergellandschaap graast. 

Op de tocht vanuit het Belgische Kanne kom je langs openingen in de steile mergelwanden die toegang geven tot een ondergronds doolhof van 150 kilometer. De verlaten mergelgangen zijn een geliefde overwinteringsplek voor vleermuizen. 

De top van de Observant is redelijk eenvoudig te bereiken, maar met een Anstieg door de ‘Verborgen Vallei’ wordt het een echte expeditie. Let op! De kalksteen is brokkelig, de afgronden zijn diep en sommige paden zijn erg steil. Deze route is overigens niet bewegwijzerd.

Start- en eindpunt


Pruisstraat 6, 3770, Limburg

Soort route


Wandelroute

Afstand


8,4 km

Moeilijkheidsgraad


Heel moeilijk
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt