Header Foto

Het Zuid-Limburgse oorlogsverleden

Oorlog van dichtbij

Zuid-Limburg is vaak van eigenaar gewisseld, en niet zonder slag of stoot… na de Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en de Duitsers kregen uiteindelijk de Nederlanders het gebied in handen. Die turbulente oorlogsgeschiedenis voel je op sommige plekken nog steeds.  

Oorlogsmonumenten in Zuid-Limburg

Middeleeuws oorlogsgeweld komt tot leven in Kasteel Hoensbroek, het best bewaarde kasteel van Europa. Tijdens de strijd tegen de Fransen ontstond de Kasteelruïne in Valkenburg. In de mergelgrotten liggen schuilkapellen en zelfs atoombunkers. Het meest indrukwekkende uit de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de begraafplaats, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Amerikaanse Begraafplaats 2016
Amerikaanse Begraafplaats Kerkhof Pleinbeeld Kopie
Amerikaanse Begraafplaats Kerkhof Torenachter Kopie
Rendez Vous In De Gemeentegrot 7

Ondergrondse schuilplaatsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de Zuid-Limburgse grotten een goede bescherming voor burgers en soldaten. In meerdere grotten is de impact van de oorlog nog steeds zichtbaar. Bezoek eens de Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg en beleef zelf hoe het was om je ondergronds te verschuilen.

De WOII geschiedenis van dichtbij

Babette kijkt onze Virtual Reality film Zuid-Limburg de bron van Europa

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Vrijheid in Limburg

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

In het spoor van de bevrijders

Fietsen naar Vrijheid

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Langs oorlogssporen in Kerkrade

Dankzij deze wandel- en fietsroute leer je meer over Kerkrade tijdens de Tweede Wereldoorlog en bekijk je de stad daarna met andere ogen.

Belevingsroute 75 jaar bevrijding

Herdenk en vier mee met Valkenburg aan de Geul. Volg de Struikelstenen en Belevingsroute!

Andere leuke informatie

Ontdek ook

Meer over de geschiedenis van deze regio

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.