Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

De bevrijding van Zuid-Limburg

Vrijheid in Zuid-Limburg

In 2019 was het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

Het oorlogsverleden van Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn veel bezienswaardigheden waar de invloed van de Tweede Wereldoorlog goed terug te zien is. Ontdek bijvoorbeeld ondergrondse geheimen in de mergelgrotten, het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en het Fort Eben-Emael. Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ondergrondse schuilplaatsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de Zuid-Limburgse grotten een goede bescherming voor burgers en soldaten. In meerdere grotten is de impact van de oorlog nog steeds zichtbaar. Bezoek eens de Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg en beleef zelf hoe het was om je ondergronds te verschuilen.

De WOII geschiedenis van dichtbij

In het spoor van de bevrijders

Fietsen naar Vrijheid

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Langs oorlogssporen in Kerkrade

Dankzij deze wandel- en fietsroute leer je meer over Kerkrade tijdens de Tweede Wereldoorlog en bekijk je de stad daarna met andere ogen.

Belevingsroute 75 jaar bevrijding

Herdenk en vier mee met Valkenburg aan de Geul. Volg de Struikelstenen en Belevingsroute!

Andere leuke informatie

Ontdek ook

Meer over de geschiedenis van deze regio