Amstel Gold Race 18 april

Zondag 18 april is de Amstel Gold Race. Houd rekening met verkeersmaatregelen rondom Valkenburg, Geulhem, Bemelen en Berg en Terblijt. Het parcours is afgesloten en niet toegankelijk voor publiek. Bekijk de details.

Blijf zoveel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen is het dringende advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.

Heimansgroeve

Heimansgroeve

Birversbergweg 20
Vijlen
Wandelaars staan voor één van de grootste geologische schatten van Zuid-Limburg en misschien wel van heel Nederland. Dit is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon (zo’n 300 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komt. Wandelaars kijken dus recht de prehistorie in! In de groeve werd vroeger steen gewonnen voor de bouw van wegen en huizen, totdat natuuronderzoeker Eli Heimans (1861-1914) fossielen ontdekte in de steenkool.

Omdat hij zo bijzonder gepassioneerd was over alle schatten van deze streek, is deze groeve naar hem vernoemd. In 1911 schreef hij ‘Uit ons Krijtland’, dat het Geuldal op de kaart zette bij het grote publiek. In de donkere steen in de groeve is de kans groot dat men een echt fossiel uit de Carboontijd kan ontdekken. Er zijn hier vooral veel afdrukken van planten te vinden, maar hier en daar ook van prehistorische dieren. Dit is een uniek geologisch monument!

Meer weten over geologische schatten? VVV Zuid-Limburg heeft een wandelplattegrond uitgegeven met de naam ‘Geologische schatten in het Geuldal’. Deze is verkrijgbaar bij de  VVV Vestigingen.
Heimansgroeve - Foto 0
Heimansgroeve - Foto 1
Heimansgroeve - Foto 2

Openingstijden en tarieven


Natuurmomenten organiseert regelmatig wandelingen naar de Heimansgroeve.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Meer van Heimansgroeve

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!