Van harte welkom!

Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg

 

Heimansgroeve

Heimansgroeve

Birversbergweg 20
Vijlen
Wandelaars staan voor één van de grootste geologische schatten van Zuid-Limburg en misschien wel van heel Nederland. Dit is de enige plek in Nederland waar gesteente uit het Carboon (zo’n 300 miljoen jaar oud) aan de oppervlakte komt. Wandelaars kijken dus recht de prehistorie in! In de groeve werd vroeger steen gewonnen voor de bouw van wegen en huizen, totdat natuuronderzoeker Eli Heimans (1861-1914) fossielen ontdekte in de steenkool.

Omdat hij zo bijzonder gepassioneerd was over alle schatten van deze streek, is deze groeve naar hem vernoemd. In 1911 schreef hij ‘Uit ons Krijtland’, dat het Geuldal op de kaart zette bij het grote publiek. In de donkere steen in de groeve is de kans groot dat men een echt fossiel uit de Carboontijd kan ontdekken. Er zijn hier vooral veel afdrukken van planten te vinden, maar hier en daar ook van prehistorische dieren. Dit is een uniek geologisch monument!

Meer weten over geologische schatten? VVV Zuid-Limburg heeft een wandelplattegrond uitgegeven met de naam ‘Geologische schatten in het Geuldal’. Deze is verkrijgbaar bij de  VVV Vestigingen.
Heimansgroeve - Foto 0
Heimansgroeve - Foto 1
Heimansgroeve - Foto 2

Openingstijden en tarieven


Natuurmomenten organiseert regelmatig wandelingen naar de Heimansgroeve.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!