De Route van de Zuivering

Dwars door het zuiden, op weg naar zuivering

Deze wandelroute start bij de Sint-Catharinakapel in het kleine buurtschap Oud-Lemiers, net tegen de grens van Duitsland aan. De naam Catharina is afgeleid van het Griekse woord katharos, dat ‘rein’ of ‘zuiver’ betekent en meteen het thema van deze route omlijst. Welke woorden, gedachten of acties dien je te zuiveren? Welke mensen passen je niet meer?

Na deze mijmeringen voert deze route je richting het prachtige gehucht Holset. In dit wandelgebied krijg je een mooi uitzicht over de Sneeuwberg (Schneeberg), die zijn naam dankt aan de kalkgrond die de berg in de zomer een witte kleur geeft. Onderweg zul je onder meer langs het achttiende-eeuwse kasteel Lemiers komen, dat een bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde heeft.

Stempelplek: De Kornuiten van Koraal:

Je stempel voor de Route van de Zuivering haal je bij De Kornuiten van Koraal in Lemiers. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in en om de bruncherie. Laat je verrassen door onverwachte combinaties van lokale ingrediënten! 

Bezinning

Het woord zuiveren betekent je ontdoen van alles wat je niet meer dient, alles wat je weerhoudt om  te zijn wie je écht bent. Zuiveren van je emoties die weggestopt zijn, van mensen in je leven die niet meer bij je passen en ook van gewoontes die niet zo goed voor je zijn. Het zuiveren hiervan maakt plaats voor verandering in je leven, voor nieuwe dingen en zet je weer in je eigen kracht. Stap aan het begin van de wandeling naar binnen bij de Catharinakapel (alleen op afspraak te bezoeken) en ontdek hier hoe door iets nieuws, zoals de kunstwerken van Hans Truijen, dit eeuwenoude kerkje van binnen een heel ander aanzicht heeft gekregen. Waar wil jij je van zuiveren? Wat dient jou niet meer? Neem in het kerkje een moment van stilte en stel deze vragen aan jezelf. Komt er geen antwoord? Geen nood. Alleen al de aandacht hiervoor zet dingen van binnen in beweging bij je.

Natuur

Tijdens deze route zul je mooie vergezichten tegenkomen. Zelfs een blik over de grens richting Duitsland naar de Sneeuwberg (Schneeberg). Deze beboste heuvel op het grondgebied van de Duitse gemeente Aken, dankt zijn naam aan de kalkgrond die er in de zomer een opvallend lichte kleur aan geeft. Wit is de kleur van de zuivering en verbindt je meteen weer met het thema van deze route. Is je innerlijke schoonmaak al begonnen?

Spreuk voor onderweg

“Je kunt je gevoel niet onderdrukken,
hoe lang en hard je ook probeert.
Want ook al lijkt het je te lukken,
van binnenuit word je verteerd.”
(Martin Gijzemijter)

 

Soms zijn je emoties zo diep weggestopt dat je niet meer merkt dat ze nog steeds deel uitmaken van jou. Dan kan zo’n moment van bezinning daar opeens meer zicht op geven en mag het weer gaan stromen en kun je loslaten.

Even helemaal in het nu

Tijdens deze wandeling zijn er ongetwijfeld momenten dat je de wind om je heen voelt waaien. Je kent de uitdrukking wel: een frisse wind laten waaien. Sta onderweg een aantal keren stil, sluit je ogen, voel de wind op je huid en stel je voor dat deze wind meeneemt wat klaar is om te worden gezuiverd en losgelaten.

Stof tot nadenken

Mooie dingen zullen gebeuren wanneer je je leven zuivert van negativiteit.’

Soms maakt iets al zo lang deel uit van je leven dat het je niet meer opvalt. Dan kan een moment van bezinning daar weer meer zicht op geven.

Plekken om onderweg bij stil te staan

#bezininzuidlimburg

Hey pelgrim (in spé)! Deel jouw pelgrimservaring met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We genieten graag met je mee.