Uitzicht1

Gezien vanaf de Schneeberg

Blogger: Wiel Beijer - Wandelen met Wiel

(Zoals mijn lezers weten, blijf ik ook in deze barre tijden van coronadreiging met plezier wandelen. Naar buiten gaan en bewegen is immers ook nu, of beter juist nu, goed voor je, indien je het doet overeenkomstig de regels: dus solo of met je partner, drukte mijden en minstens 1,5 meter afstand houden van andere wandelaars of terraszitters. In ons aller belang. Dit gezegd hebbende...)

 

...Vergezichten, ik ben er dol op. Ver kijken bij helder weer zonder smog is niet alleen heel erg aangenaam, maar ook een ontdekkingstocht. Wat ligt waar en wat zien we daar? Je kunt zelfs al wandelend een quiz houden met je medewandelaars.

Er zijn heel wat plekken in het Heuvelland waar ik graag wandel vanwege de panorama’s die de wandelaar onderweg worden voorgeschoteld. Voor een van mijn favorieten moet ik echter de landsgrens oversteken. De bekoorlijke oostflank van het Heuvelland is namelijk nergens zo mooi te zien als vanaf de Schneeberg. De Schneeberg? Dat klinkt Duits. Klopt. De Schneeberg ligt in Duitsland. Niet ver in Duitsland overigens, want anders kun je het Heuvelland immers niet zien.

De Schneeberg is geen echte berg. Het is de soms behoorlijk steil oplopende Duitse oever van de Selzerbeek. Deze heftig meanderend beek vormt tussen Vaals en Mamelis de kronkelende grens tussen Nederland en Duitsland. De smalle Selzerbeek heeft hier een breed en vruchtbaar dal geschapen.

Op het hoogste punt ligt deze Duitse heuvel 257 meter boven NAP. De Vaalserberg aan de overkant reikt nabij het Drielandenpunt tot 322 meter boven NAP. Terwijl je in Nederland nergens hoger kunt staan, kun je in Duitsland véél hoger dan die Schneeberg. Namelijk tot exact 2962 meter op de Zugspitze in de Alpen! Vertaald heet de Schneeberg Sneeuwberg. Deze witte naam dankt deze heuvel niet aan witte winterse vlokken, maar aan de kalkgrond ter plekke die in de zomer nogal wit kleurt.

Wij wandelen daar regelmatig. Vanwege dat umwerfende panorama. Dat is niet sneeuwwit maar groen in allerlei schakeringen. Vertrekkend vanuit Vaals wandelen we de ene keer via Holset, het Holsetterbos, Lemiers en Orsbach terug naar Vaals. De andere keer lopen we in omgekeerde richting. En altijd op de eerste plaats om tijdens onze wandeling te genieten van dat grote groene plezier: het allermooiste uitzicht op Vaals, de Vaalserberg, en via de beboste heuvels naar de landmark bij uitstek, de kerktoren van Vijlen. Quizvraag: Hoe hoog boven NAP ligt de St. Martinuskerk van Vijlen?

Vanuit Vaals bereik je de Schneeberg door vlak voor de grensovergang naar Aken linksaf te slaan en deze Grensstraat door te lopen totdat je letterlijk op de grens staat, het bruggetje over de Selzerbeek. Vanaf hier is het klimmen geblazen, maar niet zwaar. Je volgt de bordjes van de GR1 (Grensroute 1). Door het bos van de Wachtelkopf, dan over de Schneebergweg langs het golfterrein.

Hier passeer je eerst een stukje oorlogsgeschiedenis, namelijk een goed geconserveerd stuk van de Westwall ook wel Siegfriedlinie genoemd. De tussen 1938 en 1940 door de nazi’s gebouwde antitankhindernissen. Hier op de flanken van de Schneeberg is een 340 meter lange en 3,7 meter hoge antitankmuur met bunkers gebouwd. Ook de bekende drakentanden zijn hier te zien. Allemaal bedoeld om Aken te verdedigen mocht Duitsland worden aangevallen. Hetgeen gelukkig ook gebeurde, zoals we weten. En we weten hoe het afliep. De Westwall kon uiteindelijk de geallieerden niet stoppen.

Na deze muur – uiteraard met graffiti - te hebben aanschouwd, slaan we een eindje verderop rechtsaf en beklimmen we via een smal pad de Schneeberg. Wandelen eerst nog een eindje door het mooie hellingbos en vervolgens bereiken we het open gedeelte, boerenland, met die prachtige vergezichten. Daar ligt het Heuvelland gracieus mooi te wezen. Over een smal pad wandelen we overwegend naar links kijkend tot in het gehucht Orsbach – waar je op het plaatselijke terras met panorama een mondkapje voor moet binden als je een consumptie wilt nuttigen, uiteraard mag het mondkapje weer af als je eenmaal zit - waar wij deze heuvel weer afdalen.

Langs de Lemierser Mühle terug naar de Selzerbeek. In Oud-Lemiers passeren we via een bruggetje bij grenspaal 199 de landsgrens. Wij vinden het leuk om vervolgens naar het Holsetterbos te klimmen om daar zittend op een bankje onder een schaduwrijke boom te genieten van het uitzicht op die Duitse Schneeberg, waar nu beslist nieuwe wandelaars verrukt onze kant uit staan te kijken.

(Antwoord quizvraag: 195,62 meter en daarmee is de kerk van Vijlen de hoogstgelegen parochiekerk van Nederland)