Gezien vanaf de Schneeberg

Blogger: Wiel Beijer - Wandelen met Wiel

(Zoals mijn lezers weten, blijf ik ook in deze barre tijden van coronadreiging met plezier wandelen. Naar buiten gaan en bewegen is immers ook nu, of beter juist nu, goed voor je, indien je het doet overeenkomstig de regels: dus solo of met je partner, drukte mijden en minstens 1,5 meter afstand houden van andere wandelaars of terraszitters. In ons aller belang. Dit gezegd hebbende...)

 

...Vergezichten, ik ben er dol op. Ver kijken bij helder weer zonder smog is niet alleen heel erg aangenaam, maar ook een ontdekkingstocht. Wat ligt waar en wat zien we daar? Je kunt zelfs al wandelend een quiz houden met je medewandelaars.

Wij wandelen daar regelmatig. Vanwege dat umwerfende panorama. Dat is niet sneeuwwit maar groen in allerlei schakeringen. Vertrekkend vanuit Vaals wandelen we de ene keer via Holset, het Holsetterbos, Lemiers en Orsbach terug naar Vaals. De andere keer lopen we in omgekeerde richting. En altijd op de eerste plaats om tijdens onze wandeling te genieten van dat grote groene plezier: het allermooiste uitzicht op Vaals, de Vaalserberg, en via de beboste heuvels naar de landmark bij uitstek, de kerktoren van Vijlen. Quizvraag: Hoe hoog boven NAP ligt de St. Martinuskerk van Vijlen?

Vanuit Vaals bereik je de Schneeberg door vlak voor de grensovergang naar Aken linksaf te slaan en deze Grensstraat door te lopen totdat je letterlijk op de grens staat, het bruggetje over de Selzerbeek. Vanaf hier is het klimmen geblazen, maar niet zwaar. Je volgt de bordjes van de GR1 (Grensroute 1). Door het bos van de Wachtelkopf, dan over de Schneebergweg langs het golfterrein.

Hier passeer je eerst een stukje oorlogsgeschiedenis, namelijk een goed geconserveerd stuk van de Westwall ook wel Siegfriedlinie genoemd. De tussen 1938 en 1940 door de nazi’s gebouwde antitankhindernissen. Hier op de flanken van de Schneeberg is een 340 meter lange en 3,7 meter hoge antitankmuur met bunkers gebouwd. Ook de bekende drakentanden zijn hier te zien. Allemaal bedoeld om Aken te verdedigen mocht Duitsland worden aangevallen. Hetgeen gelukkig ook gebeurde, zoals we weten. En we weten hoe het afliep. De Westwall kon uiteindelijk de geallieerden niet stoppen.