Detail

Lambertuskerk Holset

Holset 64
Lemiers
De kerk van Holset is de grote blikvanger van dit pittoreske dorpje. De kerk, die overigens vanuit het hele land bezocht wordt om te trouwen, heeft een centrale plek aan het dorpsplein. In het gehucht Holset is het bij mooi weer goed toeven. Bezoekers vinden hier verschillende terrassen die een prachtig uitzicht op het unieke Zuid-Limburgse landschap bieden. Holset zelf heeft een lange geschiedenis die tot de pre-historie teruggaat.

Er zijn al verhalen van rond 360 na Christus dat St. Servatius als missionaris in dit gebied actief is geweest. In 515 zou St. Falco, bisschop van Maastricht, de tempel van Baal tot kerk gewijd hebben. Dit is dan ook gelijk de oorsprong van de verering van St. Genoveva in Holset. In 692 bezochten St. Lambertus en St. Willibrord het kleine dorp Holset. Volgens de legende zou de bron door de god Baal vergiftigd zijn toen de bewoners zich tot het Christendom bekeerden.

Lambertus zegende de bron, waarna er een helse draak uitkwam, die voorgoed verdween. Vandaar dat de bron nog steeds Lambertusbron genoemd wordt. In de 8e eeuw werd de kerk herbouwd tot zaalkerk, waarvan de resten zich nog in de noordelijke muur van de huidige kerk bevinden. Keizer Lotharius III liet de kerk in 1136 vergroten. De Lambertuskerk is nog diverse malen ingrijpend tot de huidige vorm verbouwd.

Door de eeuwen heen is de verering voor St. Genoveva blijven bestaan en ook tot de dag van vandaag trekt de kerk nog heel veel pelgrims.
+12

Openingstijden


De Lambertuskerk is tijdens de reguliere diensten geopend.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!