Wandelen over de Via Belgica

Wandelaars en geschiedenis­liefhebbers opgelet!

Wandel over de Romeinse wegen van de Via Belgica. Op 18, 19 en 20 juni vond de eerste Via Belgica Wandel III-daagse plaats, maar ook nu kun je de route nog op eigen tempo of gelegenheid dwars door Zuid-Limburg marcheren. De route loopt van Maastricht tot Rimburg en vice versa (dus je kunt 'm naar beide richtingen lopen).

Tijdens 70 kilometer verdeeld over drie dagmarsen, trekt een Romeins landschap aan je voorbij: boerderijen omringd door glooiende graanvelden en nederzettingen gesticht rond bruggen en kruispunten. Ook zijn er allerlei Romeinse bezienswaardigheden. Wandel zorgeloos over dit langeafstandswandelpad met de gratis routebeschrijving of met de Via Belgica-app en de markeringen langs de weg.

Bekijk de vlog!

Via Belgica

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan, die daar trouwens al ruim 2000 jaar loopt. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium.

Hij speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen en Maastricht. Puur Romeins erfgoed dus, waar we zomaar even doorheen ‘banjeren’, zoals ik dat op z’n Limburgs noem in de vlog.

 

Eerste etappe

Als voorproefje liep ik de etappe van (station) Eygelshoven naar Rimburg samen met mijn moeder. Je duikt na een paar straten meteen het groen in. Op een zonnige dag is dat écht een feest, kan ik je vertellen. Kijk, je ontkomt er bij zo’n lange route niet aan dat je ook stukjes over verharde wegen moet lopen, maar ‘ze’ hebben echt hun best gedaan een prachtige route samen te stellen met veel groen, uitkijkjes en Romeins erfgoed. Love it!

Inschrijven

Schrijf je in voor de LAW Via Belgica via www.viabelgica.eu. De routebeschrijving ontvang je dan per e-mail en je kunt ook de app downloaden om alvast de etappes te bekijken. Oh, en inschrijvers maken ook nog eens kans op een Via Belgica-wandelpin.

Zie ik je daar?

Liefs,
Jenneke