Heden en verleden ontmoeten elkaar rondom Eys

Rondje oorlogsmonumenten

In mei vindt ieder jaar de herdenking van de Tweede Wereldoorlog plaats. Dit thema is daardoor onlosmakelijk verbonden aan het voorjaar. Daarom liep blogger Bregje met haar gezin een deel van de Herdenkingsroute 1 ‘Om niet te vergeten’, langs oorlogsmonumenten rondom Eys.

'Om niet te vergeten'

Qua weer kun je in het voorjaar in Nederland alle kanten op, zo ook vandaag. De wind waait er stevig op los, terwijl het zonnetje haar best doet om door het wolkendek te priemen. Heel af en toe lukt het en zuigen we de voorzichtige voorjaarsstralen in ons op. Omringd door groene heuvels en waanzinnige uitzichten gaan we op zoek naar verschillende oorlogsmonumenten en de verhalen erachter. Oorlog is iets van alle tijden en we vinden het belangrijk om de verhalen ook door te geven aan de volgende generatie.

Wanneer je de gehele Herdenkingswandeling 1 wilt lopen, ben je 12 kilometer onderweg. Met kinderen kan dat iets te lang zijn. Daarom kozen wij er dit keer voor om alleen de route rondom Eys te lopen. Op dit stuk van ongeveer 5 kilometer kom je verschillende oorlogsmonumenten tegen en krijg je een goed beeld van wat zich tussen 1940 en 1945 rondom Eys heeft afgespeeld. Hoewel ik in mijn leven al veel verhalen uit die tijd heb gehoord, maakt het elke keer weer indruk. Door de route zo op te delen, kun je hem bijvoorbeeld ook in meerdere keren lopen.

De geschiedenis komt tot leven

Het bijzondere aan deze route is dat hij ondersteund wordt door audiofragmenten. In het routegidsje staat een QR-code. Als je die scant, kun je bij ieder oorlogsmonument een audiofragment beluisteren. Je komt meer te weten over het verhaal achter het monument en wat zich op die plek heeft afgespeeld. Vooral het verhaal over de geheime US Radarinstallatie in het Eyserbos maakte indruk op ons. Na een stevige klim kijk je uit tot ver over Duitsland. Nu is het overal waar je kijkt groen en vredig, in 1944 en 1945 was het een van de grootste Europese slagvelden. Een bizar idee. Door de audiofragmenten komen de verhalen tot leven en ga je even terug in de tijd.

Verwondering in de Limburgse heuvels

Wij maken regelmatig wandelingen door het Limburgse Heuvelland en verwonderen ons steeds weer over de nieuwe plekken die we ontdekken. Op deze route word je niet alleen getrakteerd op prachtige vergezichten, je komt nog veel meer tegen. Zo hadden bevers aan de rand van Eys hun sporen nagelaten, liepen twee rosse fluiteenden door de wei en vlogen verschillende roofvogels, zoals de buizerd en de rode wouw boven ons hoofd. Wat ik zo leuk vind, is dat we als gezin hele gesprekken voeren over de dieren die we tegenkomen. Met onze bijna 10-jarige zoon is wandelen door de natuur iedere keer weer een grote ontdekkingsreis. Hij vertelt honderduit over wat hij op school heeft geleerd en zo steken wij ook nog wat op. En weten we niet welk dier we zien, dan googelen we gewoon even, anders had ik hier niet zo overtuigd kunnen zeggen dat we een rosse fluiteend zagen. Dit maakte de wandeling meteen wat luchtiger naast alle oorlogsverhalen.

Zoet genieten bij Brasserie Amuseer

Na onze wandeling rijden we naar Wijlre, het dorpje waar de bekende Brand Bierbrouwerij staat. Onder de rook van die brouwerij ligt de gezellige Brasserie Amuseer. We strijken binnen neer voor een kop koffie en wat lekkers. Dat lekkers hebben ze wel: een overheerlijke toetjesplank! We smullen tot de laatste kruimel, terwijl we onze benen even wat rust geven na de wandeling. Teckel Gijs wordt nog getrakteerd op een paar lekkere koekjes waarna we moe, maar  vooral onder de indruk en voldaan naar huis gaan. We hebben genoten van de bijzondere wandeling en zijn heel erg dankbaar voor hoe goed we het hebben hier, in het mooie Limburgse land!

Ook de verhalen ontdekken?

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.