Het Zuid-Limburgse oorlogsverleden

Herdenk je mee?

Zuid-Limburg is vaak van eigenaar gewisseld, en niet zonder slag of stoot… na de Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en de Duitsers kregen uiteindelijk de Nederlanders het gebied in handen. Die turbulente oorlogsgeschiedenis voel je op sommige plekken nog steeds.  

Oorlogsmonumenten in Zuid-Limburg

Middeleeuws oorlogsgeweld komt tot leven in Kasteel Hoensbroek, het best bewaarde kasteel van Europa. Tijdens de strijd tegen de Fransen ontstond de Kasteelruïne in Valkenburg. In de mergelgrotten liggen schuilkapellen en zelfs atoombunkers. Het meest indrukwekkende uit de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Wat vrijheid betekent, zie en voel je pas bij een bezoek aan de begraafplaats, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ondergrondse schuilplaatsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de Zuid-Limburgse grotten een goede bescherming voor burgers en soldaten. In meerdere grotten is de impact van de oorlog nog steeds zichtbaar. Bezoek eens de Gemeentegrot en Fluweelengrot in Valkenburg en beleef zelf hoe het was om je ondergronds te verschuilen.

Oorlogs­geschiedenis van dichtbij

In de bron van Europa

Al duizenden jaren staat Zuid-Limburg en de haar omringende omgeving aan de bron én kern van het verhaal van dit werelddeel. Grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden. Beleef onze geschiedenis en verhalen nu zelf via onze VR film Zuid-Limburg.

Vrijheid in Limburg

In 2024 was het 80 jaar geleden dat Zuid-Limburg als eerste Nederlands regio werd bevrijd van het naziregime. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

In het spoor van de bevrijders

Fietsen naar Vrijheid in Eijsden-Margraten

Fietsen naar vrijheid is een thematische fietsroute met drie aaneensluitende routes: Bevrijding van het Maasdal, Bevrijding van het Heuvelland en Bevrijding van het Plateau. Zo kies je zelf hoe lang jouw fietstocht wordt.

Wandelroute Om niet te vergeten

Deze twee wandelingen van 10 en 12 kilometer voeren je langs 19 herdenkingsmonumenten in de gemeente Gulpen-Wittem. Via audiofragmenten hoor je over de verhalen van het monument en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Permanent op zoek naar puzzelstukjes

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt Sebastiaan Vonk waarom hij het belangrijk vind dat het oorlogsverleden niet vergeten wordt.

Dit vind je vast ook leuk!

Meer ontdekken?

Meer over de geschiedenis van deze regio