Wielrenners beklimmen een holle weg bij Cadier en Keer

Speciaal voor wielrenners: de zwaarste kuitenbijters

Zwaar afzien en intens genieten op de cols van Zuid-Limburg

Het is terugschakelen, afzien en doorzetten, want afstappen is geen optie. Die vriendelijke Limburgse heuvels hebben de meest venijnige hellingen.

Top 10 bekende & onbekende kuitenbijters

De beruchte kuitenbijters zijn een geliefd onderdeel van het wielerparadijs dat Zuid-Limburg is. Daag jezelf uit of train voor beroemde Europese cols, zoals de Alpe d’Huez. Hier 5 beroemde en 5 onbekende Zuid-Limburgse 'cols' op een rij:

Drie wielrenners starten aan de beklimming van de Cauberg
1

Cauberg

Weinig wielerbeklimmingen in Zuid-Limburg liggen midden in een dorp en hebben zoveel historie. Op de korte, maar felle Cauberg is vanaf 1934 wielergeschiedenis geschreven. Toen was de weg nog bestraat met klinkers, alsof het nog niet zwaar genoeg was. De Cauberg is het hoogtepunt van de Amstel Gold Race en het hart van de wielerscène in Zuid-Limburg.

Verschillende wielrenners beklimmen de Keutenberg met tekst geschreven op de weg
2

Keutenberg

Sla je af bij Schin op Geul naar het beroemde toegangspad van de Keutenberg, maak je kennis met de steilste bocht van Nederland. Als je dan nog moet zoeken naar de lichtste versnelling, word je genadeloos afgestraft tegen een ‘muur’ met een stijgingspercentage van 22%. Het begin hakt er keihard in. Daarna put een lang stuk vals plat je verder uit.

Een kleurrijk herfstlandschap op de top van de Vaalserberg
3

Vaalserberg

Wil je naar het hoogste punt van Nederland wielrennen, dan zul je diep moeten gaan. Vanuit Landalpark Hoog Vaals pak je de meeste hoogtemeters. Sla rechtsaf bij de T-splitsing. Het viaduct is de aftrap voor een uitdagende helling. De beklimming is lang, zwaar en steil, maar dit is zo’n klassieker: die mag je niet missen.

Drie wielrenners starten aan de Eyserbosweg
4

Eyserbosweg

Het is misschien wel de allerzwaarste wielerbeklimming van Zuid-Limburg. Het hoogteprofiel lijkt een logaritmische schaal te volgen, want het wordt steeds steiler. Een ritme vinden is je dan ook niet gegund. Tip: blijf rustig terwijl je het dorp Eys verlaat, want dan staart een groot deel de ogenschijnlijk onbeklimbare helling je al aan…

Prachtig wegkruis voor groene haag in de buurt van Camerig
5

Camerig

De kunst van de Camerig is: omhoog proberen te komen en tegelijk genieten van de onovertroffen uitzichten. Samen met de S-bochten zijn gedachtes aan de Alpen niet ver weg… Laad beneden in Epen je motor op met een ijsje, want daarna kun je alle energie gebruiken voor deze lange, zware beklimming.

Close up van berg bananen tijdens de Amstel Gold Race tourversie

Fiets­events in Zuid-Limburg

Neem deel aan een van de vele fantastische fietsevents. Jaarlijks vinden er diverse fietsevenementen plaats in Zuid-Limburg. Spring op het zadel en vertrekken maar!

Ken je deze onbekende kuitenbijters al?

Naast de klassiekers zijn er ook nog een hoop onontdekte hellingen in Zuid-Limburg waar je als wielrenner u tegen zegt. Het is onvermijdelijk zwoegen op de Loorweg via het Kersenpad, op de Kruisberg of tegen de Doodeman, maar heb jij ooit van ze gehoord? Zo niet, is dat zonde! Op deze onbekendere kuitenbijters mijd je de drukte en geniet je misschien wel nog meer van je beklimming…

Twee wielrenners beklimmen de Gulperberg
6

Gulperberg vanuit Partij

Je kunt de Gulperberg vanuit verschillende kanten omhoog. Wie de meest meedogenloze kant van deze kuitenbijter aandurft, kiest Partij. Meer dan 200 meter lang liggen de stijgingspercentages boven de 13% en dat maakt ‘m de steilste wielerbeklimming van Zuid-Limburg. De klim is kort - nog geen halve kilometer - maar dus zeer krachtig.

Twee wielrenners beklimmen de kruisberg
7

Kruisberg

Er wordt gefluisterd dat de beklimming van de Kruisberg zwaarder is dan die van de gevreesde Eyserbosweg… De Kruisberg is kort, maar echt bijzonder steil. Als je de muur van 16% hebt overwonnen, volgt er nog een heel stuk van 12% waarvoor je wel nog reserves nodig hebt. Die hards rijden via Eys door naar de Eyserbosweg, waar je zelf kunt vergelijken.

Een wielrenner racet langs een wegkruisje
8

Doodeman

De naam liegt er niet om… Op de Doodeman beklim je dezelfde heuvel als waar de Keutenberg tegenaan ligt. Het mooie is dat het er veel rustiger is, hoewel de aandacht voor je omgeving beperkt zal zijn door de immense inspanning die het kost om de Doodeman te bedwingen. Hier afdalen wordt sterk afgeraden.

Een wielrenner beklimt de Loorberg tijdens de herfst
9

Loorberg (via Kersenpad)

Op de Loorberg is de weg breed en het asfalt strak, dat helpt om deze beklimming achter je te krijgen. Fiets je rechtdoor, dan mis je een van de zwaarste en minst bekende routes. Sla je na zo’n 600 meter linksaf een smal weggetje in (Rode Kruisweg), dan zou je daar wel eens spijt van kunnen krijgen… Deze loodzware lus komt later weer terug bij de Loorberg.

Houten bierkratten van de Brand Bierbrouwerij
10

Dikkebuiksweg

Dit is een onbekende beklimming vlak bij de Brand Bierbrouwerij in Wijlre. Het hoogteprofiel biedt enige hoop met een kleine afdaling midden in de beklimming, maar toch blijkt de hoop ijdel. Terwijl je jezelf suf trapt tijdens de twee beklimmingen, smelt een eventuele dikke buik snel weg.

Dit vind je ook leuk!

Wielrenners rijdende langs bomen met bloesem

Wielrennen in Zuid-Limburg

Kom racefietsen in hét wielerwalhalla van Nederland en ontdek mooie wielrenroutes en beroemde beklimmingen!

Een hellingsbord met 14% hellingspercentage

Recreatief fietsen met pittige klimmen

Hou jij van een flinke uitdaging of is de accu van je e-bike helemaal opgeladen? Ontdek dan deze pittige klimmen!

Groep wielrenners in de winterzon

De mooiste wielrenroutes

Ontdek de mooiste, zwaarste en meest geliefde wielrenroutes in wielerparadijs Zuid-Limburg!