Knooppunten paaltje in het gras in Echt-Susteren

Nieuw wandelnetwerk in Zuid-Limburg:
Knopen lopen

Wandelknooppunten in Zuid-Limburg

Er komt een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. Een mijlpaal voor de Provincie Limburg, zestien Zuid-Limburgse gemeenten en Routepunt Visit Zuid-Limburg. Hieronder vind je een FAQ met meer informatie over dit nieuwe wandelnetwerk:

Wanneer kunnen we genieten van dit nieuwe wandelnetwerk?

Er moet nog wat werk verzet worden. In 2022 heeft de aanbesteding plaatsgevonden en is de winnaar hiervan met gemeenten in overleg gegaan om te komen tot het nieuwe netwerk (de trajecten). De uitgangssituatie hiervoor is het huidige wandelnetwerk met de gekleurde paaltjes. Maar er is natuurlijk ruimte voor nieuwe ideeën! De verschillende belangenbehartigers kunnen hun wensen kenbaar maken of deelnemen aan deze gesprekken. Hiertoe kun je opmerkingen of interesse kenbaar maken via mailadres routepunt@visitzuidlimburg.nl. Als de gesprekken afgerond zijn wordt gestart met de uitvoering. Naar verwachting wordt het nieuwe netwerk aanvang 2025 opgeleverd. De gekleurde paaltjes zullen pas na de oplevering van het Knopen lopen-netwerk weggehaald worden.

Waar gaat dit wandelnetwerk verschijnen?

Het nieuwe knooppunten wandelnetwerk gaat verrijzen in heel Zuid-Limburg. Dit is dus in de 'driehoek' van Echt-Susteren, Vaals en Eijsden-Margraten. Het betreft in totaal 16 gemeenten, waarmee het één van de grootste, gemeenschappelijke projecten is die Zuid-Limburg ooit samen aangepakt heeft. In totaal gaat het om ongeveer 1.900 kilometer aan bewegwijzerde routes.

Hoe zit het met bewegwijzering?

De huidige gekleurde paaltjes gaan op termijn verdwijnen. Er komt een nieuw knooppuntensysteem voor in de plaats. Het systeem is vergelijkbaar met het fietsknooppuntensysteem, echter wel fijnmaziger. Je wandelt van knooppunt, naar knooppunt. Op elk knooppunt zie je een klein landkaartje met knooppunten in de directe omgeving. Bij parkeer- en overstapplaatsen worden grotere informatieborden geplaatst.

Hoe zit het met de trajecten?

We gaan op zoek naar de leukste, attractieve en veiligste wandelpaden van Zuid-Limburg, waarbij ook rekening gehouden gaan worden met andere recreatiestromingen. Ook wordt er rekening gehouden met parkeervoorzieningen, horeca en bezienswaardigheden onderweg.

Hoe kan ik in de toekomst mijn route plannen?

Dat kun je, als het netwerk gereed is, thuis doen via deze website of via een routeplanner. Ook kun je tegen die tijd een traditionele knooppuntenkaart van Zuid-Limburg kopen. Op grote parkeerplaatsen verschijnen informatieborden, waarmee je makkelijk je route naar eigen wens kunt uitstippelen. Via de knooppunten bepaal je zelf de lengte van de route. Verder zal Visit Zuid-Limburg zorgen voor een flink aantal themaroutes die gratis te downloaden zijn op visitzuidlimburg.nl.

Kunnen we in de toekomst ook wandelen ‘over’ de grens?

Ja, dat kan. We zorgen ervoor dat het netwerk nauw aansluit op de al bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener Wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden. Zo ontstaat er een fantastisch groot wandelnetwerk van het noorden in Limburg tot in Luxemburg.

Man loopt samen met zijn hond door de natuur

In 2024 kun je nog volop wandelen langs gekleurde paaltjes

Kies uit ruim 350 wandelroutes en ontdek om elke hoek weer iets nieuws. Het Zuid-Limburgse landschap is zo afwisselend, dat je eigenlijk nooit uitgewandeld raakt. Welke route kies jij? Wandelschoenen aan en gaan!

Lees verder

Nog meer wandeltips voor jou

Twee wandelaars wandelen in een winterwonderlandschap met uitzicht over de witte heuvels

Sprookjesachtig winterwandelen

Onze heuvels zijn in de winter net een tikkeltje meer sprookjesachtig dan normaal. Kom dat zien met een van deze 10 leuke winterwandelingen.

Lees verder
Jenneke met haar vriend op bankje tijdens wandeling

De tofste picknickplaatsen

Lunchpakketje afgehaald? Dan zoek je natuurlijk een mooi plekje om dat lekker op te peuzelen. Wij selecteerden 10 picknickplekken met alles erop en eraan. Dat wordt smullen met een prachtig uitzicht!

Lees verder
Een jongetje gooit herfstbladeren in de lucht

Kindvriendelijke wandelroutes

Lekker naar buiten! Ja-haaa! Hoor je die stemmetjes al overslaan van plezier? Met deze 6 op-en-top kidsproof routes lopen jullie mooi in pas en is iedereen in z’n sas!

Lees verder
Een man met rugzak daalt een steile weg naar beneden bij de Duivelsgrot

Hellingen bedwingen

Zoveel hoogtemeters maken tijdens je wandeling is iets dat nergens anders in Nederland kan. Het is een uitdaging, je wordt er fit van en je wordt telkens weer beloond met de mooiste uitzichten over het mooie, glooiende landschap. Ga de hoogte in en de helling op!

Lees verder
Zonnige herfstdag op de Gulperberg met laagstaande zon

Zuid-Limburgse natuur

De vergezichten, holle wegen, ongerepte bosgebieden, glooiende heuvels en spectaculaire plateaus bestempelen bezoekers als eyecatchers van de regio. Blijf deze vakantie lekker in eigen land en oordeel zelf.

Lees verder
Onze vlogster Jenneke wandelt op een winters paadje met wat pratsj

Wandel inspiratie

Ga op pad met onze wandelvloggers en -bloggers. Laat je inspireren door de wandelvlogs van Jenneke en de interessante verhalen van Wiel. Wandel je mee?

Lees verder