De oerboeren van Zuid-Limburg

Maak kennis met de eerste boeren van Zuid-Limburg

Zevenduizend jaar geleden vond in Limburg - als eerste in Nederland - een revolutie plaats: jagers-verzamelaars veranderden in boeren. Deze revolutie begon al zo’n 14.000 jaar geleden in het Midden-Oosten, maar rond 5250 voor Christus ontdekten deze oerboeren de vruchtbare Maasvallei tussen Maastricht en Sittard. Ze bouwden hier boerderijen, hielden vee en legden akkers aan.

Archeologen noemen deze eerste boeren de Bandkeramiekers. Deze naam is geïnspireerd op de prachtige, meanderende lijnvormige versieringen die de oerboeren aanbrachten op hun aardewerken potten. Ze woonden zo’n 400 jaar lang langs de Maas in Zuid-Limburg. Door de groei van de bevolking kwamen er steeds meer nederzettingen. De plotselinge verdwijning van de bandkeramiekers na 4900 voor Christus is nog altijd een mysterie.

De oerboer route

Op de fiets tijdens De oerboer route gaat er een wereld voor je open, want de sporen uit de prehistorie zijn goed verborgen. Met de twee lussen van De oerboer route ontdek je in ruim 85 kilometer bekende en onbekende plekken die allemaal een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Nederland. Onderweg krijg je antwoord op je vragen over de leefwijze en de wereld van de oerboeren in Zuid-Limburg. Hoe zagen ze eruit? Wat stond er op het menu? Wat was de rolverdeling tussen mannen en vrouwen? De route volg je eenvoudig aan de hand van de fietsknooppunten.

Lus 1: museumroute

De museumroute leidt je in 37,5 kilometer door stedelijk en groen gebied rondom Sittard, Stein, Beek en Elsloo waar archeologen heel veel vondsten hebben gedaan uit de tijd van de oerboeren. Op één plek werd zelfs een bandkeramisch dorp van maar liefst 9 voetbalvelden groot gevonden. Je fietst ook langs bijzondere musea waar je vondsten uit de tijd van de Bandkeramiek met eigen ogen kunt zien. 

Lus 2: groenroute

De oerboeren woonden meestal hoog en droog bovenop de plateaus. In het gebied waar de groenroute je in 49,5 kilometer doorheen voert, bleek dat niet altijd het geval… In de tijd van de oerboeren meanderde de Maas nog vrij door het landschap. En de grens was er natuurlijk nog helemaal niet. Deze route houdt zich dan ook niet aan de landsgrenzen. Je fietst door Nederland en België, veelal langs het water van het Albertkanaal of de Maas. 

Boeren van nu

Na 7.000 jaar is het in Zuid-Limburg nog steeds goed boeren. Wijndruiven, fruit, hop en graan: het groeit naar hartenlust op de Zuid-Limburgse bodem. Ontdek de lekkerste streekproducten van het Limburgse land.

Bestel in de webshop

Fietsroute - De oerboer route

Met de twee lussen van 'De oerboer route' ontdek je in 37,5 of 49 km bekende en onbekende plekken die een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Nederland.

Bandkeramiekers in Beek

In en rondom Beek werden er heel wat bandkeramische opgravingen gedaan. Hier zaten ook een aantal bijzondere vondsten tussen. Een zogenaamd ‘Erdwerk’ – een aarden wal – waarvan archeologen tot op heden de functie nog niet weten. Ook werd er een 7.000 jaar oud wild appeltje gevonden. Langs de Keutelbeek lagen verschillende bandkeramische dorpjes. Een wandelroute van 7,6 km neemt je mee langs verschillende plekken waar archeologen de resten van bandkeramische dorpjes hebben gevonden.

Ervaar de Bandkeramiek

Bij Buitencentrum mOERveld kun je zelf ervaren hoe het geweest moet zijn om als prehistorische boer te leven. BC mOERveld wil graag het eerste Bandkeramiek Centrum van de Euregio worden. Vrijwilligers bouwen hier een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij, compleet met erf, akkertjes en kleine veestapel. De boerderij is een replica van een boerderij, die archeologen hebben gevonden in Hoogcanne.

7.000 jaar aan levensverhalen

De tijd van de Bandkeramiekers is slechts één periode uit de geschiedenis van Zuid-Limburg. Hét startpunt om te ontdekken wat er nog meer gebeurde in die 7.000 jaar zijn de Visit Zuid-Limburg Experiences in Sittard, Heerlen en Valkenburg. Hier maak je op een interactieve manier kennis met de rijke historie van de regio, ontrafel je insidertips en word je geïnspireerd om Zuid-Limburg verder te gaan ontdekken! 

70 miljoen jaar geleden

Ga nóg verder terug in de geschiedenis met wandel- en fietsroutes die je meenemen naar de geologische periode van het Krijt en ontdek waarom juist de Zuid-Limburgse bodem zó vruchtbaar is en het boerenleven aantrekkelijk maakte.

Op zoek naar vuursteen

De Bandkeramiekers ontdekten dat Zuid-Limburg geschikt was om een boerenbestaan op te bouwen, maar in de prehistorie werd er nog iets gevonden in de Zuid-Limburgse grond: vuursteen. Een van de hardste materialen in de natuur. Vuursteenwinning vond in de prehistorie plaats op tientallen locaties. De sporen hiervan zijn nog steeds te vinden op verschillende plekken. 

Nog meer Bandkeramiek

Deze drie musea doen een boekje open over de Bandkeramiek. Bekijk de archeologische vondsten en leer meer over de tijd van de oerboeren.