Twee dames Fietsen op een fietspad Langs het uithangbord van Brasserie De Groeve, langs een bosrand

Krijtfietsroute: fietsen over de zeebodem

Maak een geologische reis per fiets door Zuid-Limburg

Tijdens deze fietsroute door het Zuid-Limburgse krijtlandschap ontdek je indrukwekkende boven- en ondergrondse verhalen. De geologische periode van het Krijt is het overkoepelende thema waardoor je een nieuwe, diepere kijk op de omgeving krijgt.

Bestel in onze webshop

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Fiets over een oeroude zeebodem via deze 4 lussen:

Voor de optimale beleving is de fietsroute onderverdeeld in vier geschakelde lussen. Elke fietslus vertelt een ander verhaal over het Krijt-tijdperk. Toch steken de verhalen uit de andere lussen zo nu en dan de kop op. Hoe kan dat ook anders met een bodem én een geschiedenis die zo gelaagd is? Als fanatieke fietser zou je in een dag door het hele tijdperk kunnen reizen, maar je kunt natuurlijk ook één route kiezen. Kruip in de trappers en ontdek het zelf!

Twee dames lachend op de fiets naast elkaar, met Uitzicht Op Daolkesberg
1

Smaakvolle mix van krijt en löss

Waar kun je kalk meer ‘beleven’ dan in het Land van Kalk? In het buitengebied tussen Valkenburg, Heerlen en Vaals kun je het voelen, proeven en bewonderen. Je fietst vanuit het toeristische Valkenburg richting een prachtig stukje Zuid-Limburg, dat verrassend heuvelachtig en natuurrijk is.

Herfstige setting waarbij een koppel naast elkaar fiets en waarbij je op de achtergrond groeve 't rooth ziet liggen
2

Kalk, het gele goud

In het Maasdal fiets je over de oeroude krijtzeebodem, die nu zichtbaar is geworden door erosie door rivieren en beken. De natuur op de steilste hellingen van het dal is door de jaren heen gespaard gebleven, waardoor je hier nu geniet van een schitterend landschap met zeldzame kalkflora en dramatisch oprijzende kalkwanden.

Twee fietsers met op de achtergrond een groot pand van mergel, bomen en een laagstaande zon
3

Ondergrondse aantrekkings-
kracht

Tijdens deze fietsroute ontdek je de kalkrijke en groene omgeving tussen Maastricht en Valkenburg. Vanuit Maastricht werk je jezelf omhoog uit het Maasdal naar het Plateau van Margraten. Op dit plateau ligt de Curfsgroeve met haar kalkovens. In mergelstadje Valkenburg beleef je mergel boven- en ondergronds.

Hoog gras met daarachter een uitkijkplatform waar mensen uitkijken over de encigroeve
4

Diep in de subtropische Krijtzee

Duizelingwekkend diepe groeves, hoge heuvels en veel verstopte cultuurgeschiedenis, dat ontdek je tijdens deze fietslus rondom de Sint-Pietersberg en in de Belgische grensgemeente Riemst. De bodem bestaat uit kalksteen, ooit ontstaan uit een oeroude Krijtzee.

Wandelaar vanaf de rug op de voorgrond, wandelend richting een hoge wand met mergel

Nog meer steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

Dit wil je weten over het bijzondere Zuid-Limburgse krijtlandschap:

#steengoederoutes

Deel jouw mooiste mergelmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!