Close up van hand met schilderskwast die streep zet op vel papier in atelier

Rondje Creativiteit

Een leeg hoofd en een creatieve geest

Op deze wandelroute is de vroegere grens tussen de Spaanse en de Staatse Nederlanden zichtbaar gemaakt met grenspalen. Je ontdekt de aan de Heilige Hubertus gewijde kerk in Genhout, daterend uit 1937. Deze is gebouwd onder leiding van architect Alphons Boosten uit Maastricht. Vanwege het grote aantal kunstenaars dat heeft meegewerkt aan de realisatie van dit gebouw, wordt de kerk ook wel de kunstenaarskerk genoemd. Creatie, of creativiteit, is dan ook het thema van deze route.

 

Kunst en ratio gaan niet goed samen. Pas als gedachten verstillen, kan vanuit het niets iets ontstaan. Wat wil er door jou gecreëerd worden?

Een serveerster loopt buiten over het terras van Café Restaurant Aan de Meule

Stempelplek: Café-Restaurant Aan de Meule

Deze stempelplek is haast niet te missen, de tegenovergelegen molen zie je al van heinde en verre liggen. Vraag bij de kassa naar de stempel! Naast een stempel vind je hier ook een knus restaurant en een mooi terras. De moderne, met olijfbomen ingerichte serre is een zeer sfeervolle ruimte voor een heerlijke brunch, lunch of diner. Het uitzicht reikt helemaal tot aan Schimmert! 

Lees verder

Bezinning

Vandaag neem je papier en pen en kleurpotloden mee, alsmede je telefoon of camera om er foto’s mee te maken. Deze route nodigt je uit je creativiteit te laten stromen. Dat wat van binnenuit wil ontstaan. Geen vorm of kleur is vastgelegd. Alles is vrij. Geef jezelf vandaag de ruimte om weer te spelen en te ervaren als een klein kind. Toch nog gedachten die je hierin willen tegenhouden? Neem een moment om deze te onderzoeken. Je zult merken dat ze meestal te maken hebben met de mening van anderen, met normen en waarden waarvan je denkt dat je creaties eraan moeten voldoen

Welke gedachte houdt je het meeste tegen in je creativiteit?

Natuur

Onderweg kom je door een oeroud bos. Ooit voor een deel verbrand en het stuk dat nog over is wordt het Vrouwenbos genoemd. Dit bos is een hellingbos omgeven door akkers en weiden. Neem onderweg de bomen van dit bos in je op. Welke boom ben jij? En welke boom wil je graag zijn? Zoek een plek en pak papier en potloden en laat je meenemen door je verlangens. Vergeet niet de wortels en de takken. Hoe hoog reik je en hoe diep zitten je wortels in de aarde? Welke kleuren heb je allemaal? 

Spreuk voor onderweg

“Als een stem van binnen zegt: ‘je kunt niet schilderen’,
schilder dan en je stem zal tot zwijgen worden gebracht.” Vincent van Gogh

Gedachten kunnen van invloed zijn op je gedrag. Vooral als je je erdoor laat leiden. Wist je dat er gemiddeld per dag 40.000 gedachten voorbijkomen? Ze kunnen je klein houden, je ontmoedigen. Je kunt ze niet tegenhouden. Wat je wel kunt doen is ze opmerken, er op afstand naar kijken en ze weer laten gaan. Dan komt er meer rust en hinderen ze je minder.

Even helemaal in het nu

Kies zomaar ergens onderweg een bloem uit die je mooi vindt, ga er nog wat dichter bij staan en neem elk deel van deze bloem in je op: de kleur, de vorm, het hart van de bloem, de bloemblaadjes, de stengel.

Maak op je blad papier of in de brochure 'Bezin in Zuid-Limburg' een tekening van dit kleine wonder van de natuur. Maak de tekening vanuit je herinnering. Dat geeft ruimte aan je eigen beleving van deze bloem.

Een bodemschat zoeken

Verzamel onderweg blaadjes, steentjes, veertjes en ander moois dat de natuur heeft achtergelaten. Als je genoeg hebt verzameld, ga dan ergens zitten en leg alles in een vorm bij elkaar: je tekening op de aarde. Maak er een foto van als je klaar bent. En laat het achter als je verdergaat.

Een plaatje is het

Wat zie je op deze route dat je raakt? Mens, dier, blad of struik, een kruis langs de weg? Wat het ook is, leg het vast met je fototoestel of telefoon. Zo verzamel je nog meer herinneringen.

Stof tot nadenken

“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.” Jacques-Yves Cousteau

Van spelen en je creativiteit de ruimte geven word je blij. Het maakt licht van binnen en geeft lucht aan wat er van binnenuit wil ontstaan. Er zijn geen eisen en verwachtingen en dat werkt bevrijdend.

Niet te missen!

Hubertuskerk Genhout

De aan de Heilige Hubertus toegewijde kerk in Genhout, daterend uit 1937, is uniek, alleen al door het grote aantal kunstenaars dat heeft meegewerkt aan de realisatie van dit gebouw. Neem eens een kijkje en laat jouw creativiteit de vrije loop gaan!

Lees verder
Zicht op de achterkant van de Sint Hubertusmolen in Genhout

St. Hubertusmolen

Door de prachtige standplaats (met niet of nauwelijks windbelemmering), de fraaie uitstraling en het uitstekende gementelijke molenbeleid wordt de Hubertusmolen wel als de mooiste standerdmolen van Limburg beschouwd. 

Lees verder
Een jongeman wandelt tussen twee huizen door over een wandelpad naar het Vrouwenbos

Vrouwenbos

Van het oeroude bos dat hier ooit stond, is nog een klein stukje over. Een grote brand in 1900 maakte van de rest ‘nieuw’ bos of boerenland. Hier wandel je in alle rust onder het bladerdek en door holle wegen, onder het genot van vogelgeluiden. Ten oosten van het bos ligt het idyllische gehuchtje Hobbelrade. 

Lees verder

#bezininzuidlimburg

We zijn benieuwd naar jouw creativiteit! Wil je je kunstwerken met ons delen? We genieten graag met je mee via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.