INRI - kom je overal tegen

Blogger: Wiel Beijer - Wandelen met Wiel

D’r INRI, zeggen wij wanneer we tijdens het wandelen bij een wegkruis komen. Een teken van herkenning.

De Latijnse letters INRI op het kruis betekenen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. In onze taal: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. De gekruisigde Christus dus. Een tekst die de Romeinen overigens bij wijze van spot op zijn kruis aanbrachten.

Een wandeling in Zuid-Limburg zonder weg- of veldkruis is als een maaltijd zonder glas wijn. Niet compleet. Het kruis hoort erbij. Zeker op kruisingen van landwegen. Kruis op kruis zo te zeggen. Telkens weer moeten wij stervelingen er aan herinnerd worden dat Christus aan het kruis is gestorven. Voor ons, wordt er dan vaak bij geschreven. Ook niet of minder gelovige passanten moeten eraan geloven.

Het mooist vind ik persoonlijk goed onderhouden gietijzeren veldkruisen, maar er zijn ook fraaie houten en stenen exemplaren. Een stenen wegkruis moet wel door weersinvloeden van eeuwen zijn aangetast. Hoe rijker de persoon die een kruis plaatste, hoe rijker het is uitgevoerd. Let er bij het passeren op of de Christusfiguur aan het kruis zijn hoofd wel op de rechterschouder legt. Ligt het hoofd op de linkerschouder, dan spreken mensen vaak van een Verkeerde Lieve Heer. Die bestaat dus ook.

Er bestaan nogal wat verschillende kruisen. Het algemene wegkruis wordt devotiekruis genoemd. Maar het kan ook vroomheidskruis heten. Dat is een kruis dat uit dankbaarheid geplaatst wordt, zoals bijvoorbeeld een boerderijkruis of een processiekruis. Ook het hagelkruis hoort in deze categorie. Dat staat op een kruispunt om onweer- en hagelschade af te weren. Verwar het vroomheidskruis niet met het memoriekruis. Dat kruis gedenkt een heuglijke gebeurtenis, zoals een geboorte, of juist een noodlottige gebeurtenis, zoals een ongeval of moord. Een kruis op de plek van een moord wordt ook wel moordkruis genoemd. En elk moordkruis is een kruis met een verhaal.