Zicht op Kasteel Schaloen op een zonnige dag

Buitengewoon genieten

Doe je bij Buitengoed Geul en Maas

Buitengoed Geul & Maas is het langgerekte natuurgebied tussen Valkenburg, Maastricht en Meerssen. Roerige rivierdalen, bloeiende landgoederen, statige molens, vintage hoeves en kastelen; het is er allemaal. Een lust voor het oog en een genot voor de kalmerende geest. En dan zeggen we niks teveel! Met deze 10 tips haal je alles uit je bezoek.

10 highlights van Buitengoed Geul & Maas

Aanzicht op Kasteel Oost in Valkenburg aan de Geul
1

Parels van kastelen

Robuust en opvallend, dan weer verscholen tussen het groen. Stuk voor stuk juweeltjes met de sfeer en mystiek van lang vervlogen tijden. Ga ook op historische ontdekkingstocht!

Koeien in het Ingendael bij een afgebroken boomtak in een mysterieuze setting met mist
2

Van plateau tot helling in Ingendael

Een immens groot (185 ha) gebied tussen Berg, Vilt en Houthem waarin plateaubos via hellingbos overgaat in vochtig grasland, afgewisseld met een slingerende Geul.

Een mergelsteilwand met begroeiing in Valkenburg
3

Ga voor mergel in steil

Bewonder het mergel bij de steile hellingen. In deze mergelsteilwanden zijn diverse menselijke ingrepen zichtbaar in de vorm van groeves, kalkovens en het prachtige openluchttheater. Ontdek het tijdens de wandelroute 'In het spoor van de Blokbrekers'. 

Twee fietsers met op de achtergrond een groot pand van mergel, bomen en een laagstaande zon

Kies voor de fiets!

Ontdek de Buitengoed Paradijstuinen op de fiets met de route 'Langs buitengoederen vol verhalen' tussen Maastricht, Valkenburg en Schin op Geul. 

De grensmaas met grenspaal bij Meerssen
4

Grensoverschrij- dende natuur en cultuur

In RivierPark Maasvallei tref je een unieke combinatie van grensoverschrijdende riviernatuur en cultuurlandschap aan. Eenvoudig te ontdekken te voet of op de fiets. Diverse routes voorhanden, voor ieder wat wils!

Voorkant van de kluis tussen het groen in het zonlicht
5

Op jachthutten jacht!

In het hellingbos op de Schaelsberg ligt monument De Kluis. Deze voormalige jachthut van de graaf van Kasteel Schaloen is het bezoeken waard. Evenals ‘De Drie Beeldjes’, een calvarie-groep aan het einde van het Schaloens Voetpad.

Mistig landschap met kasteel Beusdael
6

Ongerepte natuur bij de Geul

In het Geuldal voel je je één met de ongerepte natuur. De al dan niet beboste dalwand van de 58 kilometer lange rivier is een waar wandelparadijs, gesierd door de typische vakwerkhuisjes in het omliggende landschap.

Joodse begraafplaats met grafstenen in Meerssen
7

Oudste Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats van Meerssen is één van de oudste Joodse begraafplaatsen van Nederland. Je mag er jammer genoeg niet naar binnen, maar kunt wel even spieken over het hek.

Een tuin gevuld met een aantal mensen die naar de tuin kijken

Cultuur­historisch erfgoed

Wist je dat Buitengoed Geul & Maas een cultuurhistorisch erfgoed is? En dat de bewoners, gebruikers, ondernemers samen met de overheid werken aan het behoud, beheer en de (her)ontwikkeling ervan? Tof, toch!

De wijnranken van wijndomein St. Martinus met uitzicht op de kasteelhoeve en de heuvels
8

Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem

De omgeving Buitengoed Geul & Maas is zeer geschikt voor wijnbouw. De wandeling brengt je langs de slingerende Geul in Ingendael, jonge wijngaarden en een bedrijf dat cider produceert. 

Een beekje stroomt tussen de weilanden door
9

Van bron tot beek

De bronnen in het bos van Waterval groeien uit tot de kabbelende Watervalderbeek die zich door de weilanden wringt richting de Pletsmolen nabij Meerssen. Daar verdwijnt ie onder de weg. Volg jij het spoor?

Doorkijkje door bomen naar Basiliek Meerssen
10

Tussen natuur en architectuur

Ontdek tijdens deze wandeling langs de pareltjes van Meerssen hoe koningen en koninginnen, pausen en boeren de geschiedenis van Meerssen naar hun hand zetten, om uiteindelijk tot het Meerssen van nu te komen. 

Natuur hier!

Geef je ogen nog meer de kost met deze Zuid-Limburgse ‘natuurchamps’:

Heuvellandschap Gezien Door Bomen

Groene hotspots

Als één regio groen ziet, dat is het Zuid-Limburg wel. Maar wat zijn nu de échte groene bijzondere hotspots met hoge natuurwaarde? Check ze hier!

Lees verder
Een doorkijkje door bloemen met op de achtergrond een veerpontje met mensen dat over de Maas vaart

RivierPark Maasvallei

De historische steden en unieke flora & fauna van Nederland én België ontdek je in dit natuurgebied. Deze 8 tips van locals wil je niet missen.

Lees verder
Kalfjes met dikke vacht in de Schinveldse bossen

Schinveldse bossen

Met deze 5 highlights en 3 smulstekkies ben jij klaar voor de ultieme ontdekkingstocht door het meest noordoostelijkste puntje Zuid-Limburg.

Lees verder

#buitengewoongoed

Voel jij je buitengewoon goed in Buitengoed Geul & Maas? Deel dat gevoel via beeld met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.