Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Brood & vlaai

Dat er niets boven de verse vlaaien van Limburgse bodem gaat, is inmiddels eigenlijk overbodig om te vermelden. Maar wist je dat de bakkers van die vlaaien ook heerlijke knapperige broden maken en een deel van hen daarbij gebruikmaakt van de eerlijke graansoort spelt... en dat die net zo lekker smaken?

Waar kun je lekkerste vlaaien en broden proeven?

De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen in Maastricht, een eeuwenoude nog werkende watermolen met een eigen bakkerij midden in de stad! Hier kun je zien hoe het brood gebakken wordt met de beste ingrediënten en materialen. Bovendien leer je tijdens een van de workshops zelf het geheime recept van heerlijke vlaai.

lees meer

Hoeve Scholtissenhof

Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz. Bij deze karakteristieke carréboerderij uit de 15de eeuw proef je eigengemaakt ambachtelijk ijs, vers gebakken wafels volgens oud familierecept en overheerlijke Limburgse vlaai.

lees meer

Restaurant Talentino

Talentino in Margraten is een knus, oergezellig en authentiek restaurant waar Talenten met een psychiatrische en/of verstandelijke beperking de mogelijkheid hebben om jou op bourgondische en ambachtelijke wijze te laten genieten van hun kooktalenten. Je kunt er heerlijke vlaai, koekjes en brood proeven, door Talenten zelf vers gebakken in de eigen Bekkerie.

Lees meer

Boscafé 't Hijgend Hert

Het brood dat geserveerd wordt bij Boscafé 't Hijgend Hert in Vijlen komt uit de traditioneel gestookte houtoven van de bakker uit Noorbeek. Proef de pure smaak!

lees meer

Fer Botterweck Lunchroom, Banketbakker en IJsmaker

Bij Fer Botterweck Lunchroom, Banketbakker en IJsmaker in het centrum van Valkenburg a/d Geul kunt u genieten van de meest overheerlijke ambachtelijke specialiteiten.

lees meer

Bakster

Bij een workshop kun je zelf aan de slag met spelt brood of Limburgse vlaai. Via VVV Zuid-Limburg kun je diverse workshops boeken. Of kijk eens of je bij de Bakster in Reijmerstok terrecht kunt.

lees meer

Dé Limburgse kiwibesvlaai!

Bakkerij Talentino en Mertz Kleinfruit creëerden onder de vlag van La Saison Culinaire, een nieuwe gezonde (!) vlaaisoort. Deze ‘powervlaai’ met de kiwibes van Zuid-Limburgse bodem, zit vol met stoffen die een positief effect hebben op je gezondheid. Op 25 oktober was het de Dag van de Vlaai het ideale moment om dit nieuwe streekproduct te lanceren!

Heb je al geproefd?

De leukste baktips van onze bloggers

Limburgse vlaai bakken

Jenneke & Leonie
Als je een Limburgse vlaai van Bekkerie Tebannet proeft, dan heb je meteen door dat je een bijzonder exemplaar te pakken hebt. Stap je zelf de bakkerij binnen om zo’n vlaai te kopen.
Lees meer

Zoals de echte bakkers het maken...

'Appeltsouwsjlaag' oftewel Limburgse dichte appelvlaai van Hoeve Scholtissenhof 

Vlaaiboden en -deksel

Ingrediënten:

 • 2dl melk
 • 400 gram bloem
 • 20 gram verse gist
 • 50 gram boter
 • ei
 • 30 gram suiker
 • zout

Bereiding:

Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten. Kneed een soepel gistdeeg. Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen. Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt. Prink de bodem een paark eer in en laat een tweede keer rijzen. Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

Ingrediënten:

 • 2 potjes appelschijfjes op sap
 • rozijnen naar smaak
 • maïzena

Bereiding:

Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op. Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena. Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

Bereiding:

Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af. Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen. Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

Ingrediënten:

 • 1 potje abrikozenjam (van Scholtissenhof)

Bereiding:

Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeelover het deksel van de vlaai. Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak. Laat alles op een rooster afkoelen.

Meer over 'vlees van de streek'

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website