Recept voor heerlijke
Limburgse appelvlaai

Dé Limburgse lekkernij die je zelf kunt maken

Tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg smul je heerlijk van echte Limburgse vlaai. Wil je dat thuis ook eens maken? Dat doe je met dit lekkere recept!

 

Ingrediënten

Vulling:

  • 1 kilo appels
  • Suiker
  • Citroensap
  • Paneermeel

Deeg:

  • 2 dl melk
  • 400 gr bloem
  • 20 gr bakkersgist
  • 50 gr boter
  • 1 ei
  • 30 gr suiker
  • Mespunt zout

Afwerking:

  • 1 ei
  • Beetje melk
  • Grove suiker

Zo maak je een appelvlaai met deksel (appeltoeslag, tsouwsjlaag)

Vulling

Heb je zachte appels? Schil ze, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne schijfjes. Meng de appelschijfjes met suiker en een beetje citroensap.

Heb je harde appels? Verwarm ze dan zachtjes in een bodempje water met suiker en citroensap tot ze zacht zijn. Ze mogen niet stuk gaan. Laat de appelstukjes uitlekken en afkoelen.

Deeg

Maak de melk lauwwarm. Doe de bloem in een kom. Roer de gist uit met een lauwwarme melk. Maak in de bloem een kuiltje en giet daarin de aangemaakte gist, de boter, ei en suiker. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Giet de resterende lauwwarme melk in het kuiltje bij de gist. Kneed tot een soepel gistteeg. Dek het deeg af en laat het rijzen tot het dubbele volume.

Neem 2/3 deel van het deeg. Rol dit uit tot een ronde lap die de vlaaiplaat kan bedekken. Rol steeds een andere kant uit en haal tussen het rollen door het deeg steeds los van het werkblad. Laat het deeg terugveren, druk niet te hard op de deegroller. Vet de vlaaiplaat in. Leg het deeg in de plaat en rol de rand af. Prik de bodem in en laat het deeg rijzen tot het iets gezwollen is.

Verdeel de vulling over de vlaaibodem. Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. Leg deze als deksel over de appelvulling en snij het overhangende deeg af. Knip met een schaar gaatjes in de deksel en laat alles nogmaals rijzen. Meng voor de afwerking de eidooier met een scheutje melk in een kopje. Bestrijk de vlaai met het eimengsel. Strooi de grove suiker erover heen.

Verwarm de oven voor op 220°C.

Bak de vlaai ongeveer 25 tot 30 minuten in het midden van de oven. Kijk na 25 minuten of de vlaai goed bruin is. Is de ene kant bruiner dan de andere? Dan draai je de vlaai om zijn as, om alle kanten egaal bruin te laten worden. De vlaai is gaar als het deeg helemaal bruin is en de vlaai loslaat van de plaat.

Haal de vlaai vervolgens uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Meer vlaai proeven

Zeg je Limburg, dan zeg je Limburgse vlaai! Je mag deze lokale lekkernij niet missen tijdens een bezoek aan deze mooie streek. We zetten de leukste plekjes om Limburgse vlaai te proeven voor je op een rij!

Ook lekker om thuis te maken!