Detail

Domein De Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? De Wijngaardsberg in Ulestraten! 

Het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga schenkt bezit in deze streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. 

Benedictijner monniken komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaard bewerken. In de kleine ijstijd, vanaf 1400, wordt wijnbouw moeilijk. Alleen de beste liggingen blijven bestaan, zoals hier. 

Tot de Fransen rond 1800 de Proosdij opheffen en de wijngaard gerooid wordt. De spindel van de wijnpers is bewaard en in het bos hiernaast zijn de terrassen nog zichtbaar.

Sinds de negentiende eeuw wordt het warmer, hier is nu het klimaat van de Bourgogne in de jaren ’70. Warm genoeg voor mooie wijn. In 2002 keert de druif dan ook terug. Eerst bescheiden, een halve hectare Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed, de wijnen worden alom geprezen. 

In 2008 wordt uitgebreid met Pinot Noir en Chardonnay, in 2010 volgen spectaculaire terrassen met Pinot Gris, in 2013 en 2019 groeit de wijngaard verder. Het domein is nu 3,3 hectare groot.

Domein de Wijngaardsberg is onderdeel van Wijngaardwandeling Meerssen

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt