Bezint eer ge begint te stressen

Na een jaar dat voor veel mensen als stressvol werd ervaren door alle maatregelen, zijn we aangekomen in 2021. Gefeliciteerd, you made it. En als ik goed om me heen luister, hoor ik mensen zeggen dat ze dit jaar meer tijd voor zichzelf willen nemen, dat ze bewuster willen genieten van de mooie dingen. En als je dát ergens goed kunt, dan is het wel in Zuid-Limburg tijdens het wandelen van de 11 camini’s. Bezinnen en onthaasten worden mijn woorden van 2021. En wat is jouw woord?

Bekijk de vlog!

Vandaag wandel ik een van de 11 camini’s. Een camini is een korte wandeling geïnspireerd op de Camino, de pelgrimsroute naar het heilige Santiago de Compostela in Spanje. 2021 is een heilig jaar in Santiago en naar verwachting zullen wederom duizenden pelgrims deze voettocht afleggen op zoek naar religie, op zoek naar bezinning en op zoek naar zichzelf. Ik ben daar een van. Ik liep ‘m al twee keer, 800 kilometer door Spanje, een ongelooflijke ervaring. En dan zijn deze camini’s een ware pelgrimsuitkomst, omdat ze alle 11 via een ander thema contact maken met iets in jezelf. Natuurlijk geniet je tijdens de wandelingen ook van de prachtige heuvels,  kerkjes en bijzondere landschappen hier in Zuid-Limburg. Loop je ze alle 11, dan verzamel je 11 stempels – net als een echte pelgrim – en krijg je aan het eind een verrassing.

 

Route van Rijkdom

De route van vandaag is de ‘Route van de Rijkdom’ in Bemelen, van 9,5 kilometer. Ik kom onder andere langs het Laurentiuskerkje. Laurentius is de beschermheilige van de armen. Wat is armoede? En wat is rijkdom? Ik geloof dat dat voor iedereen anders is, afhankelijk van veel factoren zoals opvoeding, het land waarin je wordt geboren en de mindset die je ontwikkelt. Wanneer ben je arm en wanneer ben je rijk?

Ik kom ook langs de typisch Zuid-Limburgse krijtwanden, Landgoed Heerdeberg en de spirituele stiltetuin, waar je in stilte kunt genieten van het unieke karakter van deze prachtig aangelegde tuin. Zuid-Limburg kent veel stiltegebieden. Dat zijn meer dan 30 door de provincie aangewezen gebieden waar natuurgeluiden zo min mogelijk worden verstoord. Geen geluiden boven de 40 decibel, bijvoorbeeld. Als je op zoek bent naar rust en stilte, kijk dan even hier

Digitale detox

Oh, en onder dat bijzondere krijtlandschap bevinden zich de Zuid-Limburgse grotten van mergel. Je hebt veel startplekken, rondleidingen en activiteiten in de grotten. Je kunt erdoorheen kneuren met een mountainbike, in een toeristentreintje zitten tijdens kerst of te voet ervaren hoe het is om te ‘verdwalen’ in de eindeloze gangenstelsels. Iemand mee tijdens je weekendje Limburg die maar niet van z’n telefoon af kan blijven? Ga naar de grotten ;).

Liefs en bezin ze!
Jenneke