Wijngoed Wanenberg

Wijngoed Wanenberg

Hoddelsley 1
Munstergeleen
In 1997 is gestart met de realisatie van de wijngaard. In 1998 zijn de eerste van de inmiddels 650 wijnranken Pinot Gris aangeplant. 150 Pinot Gris ranken zijn onderdeel van de educatieve wijngaard, die in 2022 is ingericht. Hierin worden op ruim 20 bijzondere manieren hybride druiven en eetdruiven gekweekt en gesnoeid. 

Druivenrassen en wijnsoorten
In de wijngaard is alleen de Pinot Gris aangeplant. Deze druif levert dan ook uitsluitend een Pinot Gris wijn. In de educatieve wijngaard zijn verschillende hybride rassen aangeplant, zoals de Kodrianka, Suzi en Lakemont druif. De unieke snoeimethoden laten zien hoe op enkele plekken in Europa en elders in de wereld wijnbouw plaatsvindt. 

Terroir
Voor de Pinot Gris heeft de wijngaard een haast ideaal terroir. De wijngaard ligt in het noordelijkste deel van het Zuid-Limburgse löss gebied. Hier groeit de druif op in een bodem die bestaat uit een mix van klei, kiezel, löss, zand en stuifmergel. 

Landschap en klimaat
De wijngaard ligt op circa 100 meter boven NAP, op een helling in een dallandschap ontstaan door erosie. Door het hellingspercentage en continentale weersinvloeden heeft de wijngaard een gunstig microklimaat. Dit microklimaat met onder andere hogere temperaturen en minder vorst, wordt door Wijngoed Wanenberg verder versterkt door de inrichting van de wijngaard. 

Wijnproces
De vinificatie wordt uitbesteed aan een professionele wijnboer uit de Moezel. 

Deze wijngaard is onderdeel van de Route des Vins Sittard

Openingstijden


Bezoek de website voor openingstijden en bezoek mogelijkheden

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!