Langs wijngaarden

24 maart 2020

Langs wijngaarden

In barre tijden van noodgedwongen thuis een glas wijn drinken vanwege de o zo helaas maar o zo begrijpelijk gesloten horeca, moeten we vooral niet gaan somberen. Zeker niet als buiten de voorjaarszon ons uitnodigt en uitwandelen met zijn tweetjes niet van overheidswege verboden is. We trekken er op uit en gaan naar de gaarden waar de druiven worden geteeld die komende nazomer het sap baren waarvan smakelijke Zuid-Limburgse wijnen worden gemaakt.

! Wandelen mag, maar doe het solo of met zijn tweetjes en vooral niet in groepsverband. En houdt afstand van andere wandelgenieters. Minstens 1,5 meter! Is wel zo veilig!

Op naar Wahlwiller. Waarom Wahlwiller? Omdat dit zelfbenoemde wijndorp het vertrekpunt is van een heuse Route des Vins. Een iets meer dan tien kilometer lange berg-op-berg-af-wandelroute langs vijf van de inmiddels vele wijngaarden die Zuid-Limburg rijk is. Routebordjes wijzen de weg. Op pad dus, maar niet nadat we eerst een blik hebben geworpen op de altijd weer ontroerende mooie wandschilderingen en dito kruiswegstaties van Aad de Haas in de St. Cunibertuskerk.

Nadat we Selzerbeek zijn overgestoken en via een klaphekje het Wiengetske bereiken, voert het nu nog brede pad iets bergop naar een van de terrassen waarop enkele wijngaarden te vinden zijn. Uiteraard draaien we ons ook om, want achter ons wordt het panorama steeds overweldigender. Voor ons ligt de eerste gaard, de beschut achter een haag liggende Hubertus en Cunibertus wijngaard. Enkele vrijwilligers zijn druk in de weer met snoeiwerkzaamheden. We maken – uiteraard op afstand - een praatje over het drie weken te vroege voorjaar en het gevaar van de aangekondigde nachtvorst van komende week voor de wijnstokken. Over een half jaar zijn we welkom om het resultaat te komen proeven. We groeten en vervolgen onze weg. Ook verderop in de Wittemer wijngaard wordt gewerkt.

Al snel blijkt dat dit behalve een wandeling langs wijngaarden ook een wandeling wordt van verpletterend mooie vergezichten. Zuid-Limburg op zijn mooist, zekere op een zonovergoten voorjaarsdag. Nadat we vlak achter de Wittemer wijngaard even stil hebben gestaan bij het smeedijzeren wegkruis ter nagedachtenis van te veel te jong overleden Matty Rijcken, genieten we op de zitbank ernaast van het uitzicht over een nog kale akker richting klooster Wittem. Dan vervolgen we onze weg omhoog via een fraaie holle weg om eenmaal boven nog veel verder te kunnen kijken. We zien Partij en Gulpen, maar ook de kerktoren van Mechelen. En nadat we verderop via een heus ‘meidoornsteegje’ zijn gewandeld kunnen we kijken naar Eys en de spoorlijn van de ZLSM, waar we zo meteen na een afdaling bij Eyserhalte onderdoor moeten.

In Eys – waar we helaas niet op bezoek mogen Bie de Tantes - moeten we achter de St. Agathakerk weer omhoog. Via een trap met maar liefst 97 houten treden. In fitnesstermen heet deze pittige klim een workout! En daarna moeten we nog en beetje klimmen om vervolgens de fraai gelegen gaard van het Domein Aldenborgh te bereiken. Ook in dit biologische wijndomein worden de handen uit de voorjaarsmouwen gestoken. Dan dalen we, eerst via het pad en vervolgens na een stukje verkeersweg door een zojuist door de boer met geurende gier bestrooid weiland, om vervolgens weer te mogen klimmen. Naar het op een plateau gelegen gehucht Eyserheide, waar de vijfde en laatste wijngaard van deze Route des Vins ligt, Domaine Salamander. Genoemd naar de salamanders die hier vroeger veel voorkwamen in de waterpoelen.

We nemen een slok … water … en vervolgen onze weg. Achter Trintelen langs en vervolgens dalen we naar het dal van de Eyserbeek. We komen in Overeys. Tijdens het afdalen was het opnieuw genieten van de vergezichten. Achter de bebouwde kom wordt het weer stevig klimmen. De laatste helling moet worden genomen. Niet de eerste de beste. Het is de Kruisberg. Weer passeren we de spoorlijn, nog een stukje klimmen tot op de top van de bij wielerfans bekende heuvel. Bij de zitbank en het wegkruis rechtdoor en afdalen terug naar wijndorp Wahlwiller. Nog een keer over de Selzerbeek en dan terug naar de start bij de St. Cunibertuskerk.

Gasterij A gen Kirk is uiteraard momenteel ook gesloten, maar we houden de moed erin en zeggen tegen de onzichtbare kastelein: tot eind september op het jaarlijkse wijnfeest in Wahlwiller. Loop vooraf vooral een keer deze prachtige Route des Vins! Wij keren een beetje moe maar helemaal voldaan huiswaarts en virusvrij veilig thuis drinken we een goed glas wijn, want zoals de grote Goethe al zei: “Das Leben ist viel zu kurz um schlechten Wein zu trinken.” Proost!

ps: wandelen mag, maar doe het solo of met zijn tweetjes en vooral niet in groepsverband. En houdt afstand van andere wandelgenieters. Minstens 1,5 meter! Is wel zo veilig!

Gerelateerde links

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website