Maar als het lukt…

24 maart 2017

Maar als het lukt…

Het was de kop die mij recent een verhaal van mijn collega Peter Bruijns in trok. Zoals wel vaker gebeurt. Een rake, spannende of mysterieuze  kop doet lezen. Deze kop luidde: “Waanzinnig idee van 90 km.” Ik dacht: dit gaat niet over een zondagse wandeling! Ik wilde meer weten van dat waanzinnige idee.

 

Vervolgens las ik het verhaal over het inderdaad waanzinnige plan voor een wel héél lang menselijk lint als protest tegen het openhouden van de drie reactoren van de kerncentrale in Tihange. U weet wel de kerncentrale nabij het charmante Waalse Maasstadje Huy (bekend van de Muur in de Waalse Pijl), waarvan de koeltorens hun witte rookpluimen uitbraken op een ferme steenworp van Zuid-Limburg.

 

Een gammele centrale volgens de critici. Een veilige centrale volgens de Belgische atoomwaakhond FANC. De critici roeren zich al enige tijd. Vooral in het Duitse grensgebied. In Zuid-Limburg valt mij vooral de stilte op rond Tihange. In Aken zie ik achter veel ramen de geel-zwarte protestposter. Bij ons nauwelijks. Alsof het ons probleem niet is. De anti-atoom-lobby werkt bij onze oosterburen in ieder geval beter dan bij ons. Tijdens mijn wandelingen in de Eifel zie ik zelfs wandelaars met anti-atoom-stickers op hun rugzakken.

 

Maar er zijn ook Zuid-Limburgers die ons bij de les van het nucleaire gevaar houden, die blijven wijzen op de dreiging van Tihange. Ook voor ons. Enkele van die provinciegenoten zijn lid van het Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie (AAA). En dat AAA heeft bedacht dat er een euregionaal menselijk lint van 90 kilometer moet komen, een kettingreactie tegen Tihange.

 

Als het lukt vormen op zondag 25 juni  60.000 mensen uit Duitsland, Nederland en België een heel lange eensgezinde burenrij. Duitsers, Nederlanders en Belgen als het even kan om en om en hand-in-hand. Tien minuten lang. Op wegen en paden. Van Aken via Vaals, Gulpen-Wittem, Maastricht, Eijsden-Margraten, Visé en Luik naar Tihange. Als een 90 kilometer lang signaal richting Belgische regering om die centrale in Tihange te sluiten. De kerncentrale die zoveel mensen in ons land zonder grenzen angst inboezemt.

Maar krijg dat lint maar eens geregeld. Ik geef het u te doen. De lint-demo is aangemeld bij de diverse overheden en de vergunningen schijnen verstrekt te zijn. Bovendien moeten er voldoende politiemensen op de been zijn geholpen door verkeersregelaars, want gedurende een bepaalde tijd loopt het autoverkeer op sommige wegen vast en zeker hopeloos vast.

 

Ben benieuwd of er genoeg wandelaars en fietsers uit Zuid-Limburg te vinden zijn die even willen stilstaan tegen Tihange. Hand-in-hand stil staan met de buren op het Balkon van Europa. Elke meter telt, zeggen de geëngageerde organisatoren. Met een variatie op Kinderen voor Kinderen zeg ik: Dit is een wa-wa-wa-waanzinnig idee, maar als lukt… Chapeau!

 

Aanmelden voor deze kettingreactie kan overigens via website: Chain-reaction-tihange.eu

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website