Talenten met passie voor eten en drinken

3 januari 2019

Niet iedereen leeft zonder psychische of verstandelij­ke beperking. Maar iedereen wil wel het beste en mooi­ste maken van zijn of haar leven. Soms is begeleiding nodig om iemand te laten excelleren als kok of gast­vrouw of -heer.

Dat gebeurt in restaurant Talen­tino in Margraten. De medewerkers worden "talenten" genoemd. Ze worden bege­leid door pro­fes­sio­nals in hun branche, maar run­nen hun activiteiten zo veel mogelijk zelfstandig.

Voor sommigen is dit een brug naar een reguliere werk­kring, voor iedereen betekent dit een versteviging van de eigenwaarde. Ze werken en krijgen complimen­ten. Aardig: de door de talenten zelf bedachte broodjes en andere gerechten dragen hun voornamen.

De menukaart knipoogt naar vroeger. Naar gerechten die een lange traditie kennen in het heuvelland. Ze zijn klassiek bereid, met hedendaagse ingrediënten. Een soort van tijdloos eigentijds. Tomatensoep, bospad­denstoelensoep, maar ook vissoep. Aardig: onze pittige bospad­denstoelensoep met knapperige courg­ettebolle­tjes wordt geserveerd in een weckpot. Handig: daardoor wordt knoeien door de bediening voorkomen. Daarom ook hebben de dien­bladen opstaande randen. Het begeleiden­de verse rozijnenbrood heeft de vorm van pad­den­stoe­len.

Daarna is er keus uit een authen­tieke schnitzel, zuur­vlees, saté, gebakken forel met amandelen of ko­nijnen­bout op Lim­burgse wij­ze.  Overi­gens: spaghetti kan ook.

Nagerechten zijn er in de vorm van een aantal ijscou­pes, tarte tatin en meer. En er is een zeer sympathiek geprijsd weekmenu. Lekker ook ter afsluiting: de cock­tail van prosecco met Ingendael streekli­keur. Talent­vol bereid.  Een top-afsluiter van een verrassende avond met een uitermate vriendelijke bediening. Bij vragen komen de talentkoks zelf aan tafel antwoord geven. Dat is mooi: zij zijn de hoofdpersonen, de begeleidende profs slec­hts aangevers. Extra aardig: vlees, groenten fruit, bier en meer komen zo veel mogelijk uit de regio.

Talentino restaurants vindt u behalve in Margraten ook aan de Groene Loper in Maastricht en aan de Grote Gracht in Maastricht.

De talentenbakker

 Er is veel onderhuids talent aanwezig. Dat leidde ook tot een eigen bakkerij, aanvankelijk in Banholt, nu als Bekkerie Talentino in Maastricht. Broden, klein­brood en ambach­telijke vlaai­en worden 's morgens in alle vroeg­te gebakken en aan­geleverd in Maastricht, het Heuvelland en de Voer­stre­ek. En bij­voorbeeld bij DSM en Sabic in Geleen. Op tijd voor de ont­bijt­gasten van de hore­ca. En nog dampend van hun verblijf in de bak­ovens.

Bekkerie Talentino levert zo veel mogelijk streekpro­ducten: het fruit op de vlaaien, het speltmeel, de melk en meer komen uit de directe omgeving. De bakkers zijn mensen met een beperking tot de ar­beids­markt. Maar bákken kunnen ze!

Wijlen bakker Frans Knaa­pen, die in het bakhuis in Sint Geertruid zijn eigen brood bakte op hout, is de inspira­tiebron. Oude broodspecialiteiten behoren tot het assor­ti­ment. De namen van de brood­soor­ten zijn oude dorpse benamingen, mar­kante dorpsfi­guren in het heuvelland of genoemd naar "Bak-Talenten" of staan in verbinding met Talent.

Trieneske (wit), Knopperke (speltkorrel wit), Te­ban­neter Grubke (grijs), Plenkske (rogge­brood), Kruus­ke (vloerwit), Terhoorsjter Koors (vloer­grijs), Sleve­nierke (noten-rozijnenbrood), Koe­le­kupke (pom­poenpit­tenbrood), Huunneke (krenten­brood), Keuleke (suiker­brood), Klumpke (zadenbrood) en Souve­nierke (appel-prui­menbrood) zijn enkele van die am­bach­telijke broo­dsoor­ten.

Kortom: het zijn broden met een verhaal. Dat verhaal vertellen de bakkers u graag en u vertelt het weer verder. Mooi brood bakken is handwerk. Vele soorten gevuld brood. Dit specialisme vind je ner­gens meer. Met vaak spelt als basis. "Spelt is een goed be­sche­rmd oer­graan. Je moet er eerst vijf lagen afpel­len voor­dat je kunt malen. De am­bachte­lijk gemaakte stro­op en het fruit komen uit de regio. We maken de­sem- en zuur­des­embrood. We bakken elke dag min­stens tien broodsoor­ten."

Talent

AWBZ-erkend en ISO-gecertificeerd zorgbure­au "Talen­t" biedt deze men­sen de kans hun eigen talenten te ont­wikkelen. Een psychische of ver­stande­lijke be­perking vormt geen beperking voor het bakken van vlaaien en brood. Marc Huijnen, een van de initiator van Talent: "We geven onze talen­ten op deze wijze een zinvolle dagbesteding. Ze worden bege­leid door pro­fes­sio­nals in hun branche, maar runnen hun activiteiten zo veel mogelijk zelfstandig."

Bekijk andere blogs

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website