Monumenten in Zuid-Limburg

Het verleden komt tot leven

Werp een directe blik in de geschiedenis tijdens een bezoek aan één van de talrijke monumenten in Zuid-Limburg. Hoeves, dorpsgezichten en een scala aan ander cultureel erfgoed herinneren ons eraan hoe het ooit moet zijn geweest. Hun bijzondere status beschermt de bouwwerken tegen verval en vergetelheid. Hou het verleden levend met een bezoek aan de bijzondere monumenten die Zuid-Limburg rijk is.

De mooiste monumenten

Amerikaanse Begraafplaats te Margraten

Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Er zijn ruim 8000 militairen begraven. Wie waren deze soldaten? Waar kwamen zij vandaan? Er zijn vier audioverhalen te beluisteren op dit ereveld; de Stemmen van Margraten. De soldaten die hier begraven liggen, de vermisten; zij verdienen het om gehoord te worden.

Lees meer

De Gloriëtte in Meerssen

Gelegen in het Proosdijpark. Een neoclassicistisch gebouw uit 1895 en vroeger in gebruik als theehuisje. Tegenwoordig een populaire trouwlocatie.

Lees meer

Schacht Nulland te Kerkrade

Het meer dan honderd jaar oude mijnmonument deed ooit dienst als ventilatieschacht en was 249 meter diep.

Lees meer

Grendelpoort in Valkenburg a/d Geul

De poort is een van oorsprong middeleeuwse stadspoort in de stadsmuur van Valkenburg en was in 1416 voorzien van een valbrug. De Grendelpoort bestaat uit een middendeel met twee rondelen. Boven de spitsboog treft men twee beeldnisjes (14e eeuws).

Lees meer

Kritzraedthuis te Sittard

Het Kritzraedthuis is gebouwd in Maaslandse renaissancestijl in 1620. Het huis is genoemd naar Jacob Kritzraedt, die rond 1645 als 1e de geschiedenis van deze regio heeft beschreven. Het Kritzraedthuis bevindt zich in de Rosmolenstraat en vandaag de dag is de VVV Limburg Winkel daar gevestigd.

Lees meer

Beschermde dorpsgezichten, landgoederen, vakwerkhuizen: Karakeristiek voor Zuid-Limburg

Over SCHUNK Glaspaleis in Heerlen
Over SCHUNK Glaspaleis in Heerlen Moniek Daniels, VVV Regiomanager Parkstad-Limburg

Monumenten saai? In het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen is echt van alles te beleven! In dit rijksmonument uit 1933 vind je tentoonstellingen, een bibliotheek, een filmhuis, een lunchroom en het mooiste stadsterras van heel Limburg met een fantastisch uitzicht over Heerlen.

Ontdek meer historisch erfgoed in Zuid-Limburg

Een bezoekje aan het historische Valkenburg staat vast op je planning, maar je doet jezelf tekort als je niet met de trein komt. Station Valkenburg herbergt namelijk het oudste, nog in gebruik zijnde, stationsgebouw in Nederland, geheel uit mergel opgetrokken in 1853. De torentjes met kantelen en de oude stationsklok laten je moeiteloos terugkeren naar die tijd. Ook kun je je in het verleden wanen door een ritje met de Miljoenenlijn, de oude stoomtrein die je van Valkenburg naar Kerkrade en weer terug brengt.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website