Minitrip: dagje Sittard

Vestingstadje Sittard in één dag

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik ben altijd op zoek naar mooie, leuke plekjes of dat nu dicht bij huis is of ver weg. Zuid-Limburg heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik woon er namelijk al heel mijn leven en zelfs nu ontdek ik er nog steeds nieuwe dingen. Er is ook zoveel te zien en te doen. In dit blog neem ik jullie mee naar vestingstad Sittard. Sittard is een gezellige, historische en bourgondische stad waar je je zeker niet zult vervelen! 

 

Hotspot 1 - Bezoek aan de basiliek

Onze dag in Sittard begint met een rondleiding door de Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Deze kerk werd als eerste kerk in Nederland verheven tot basiliek. We worden rondgeleid door Theo, die ons al op staat te wachten als we bij de basiliek aankomen. Tijdens de rondleiding komen we meer te weten over de geschiedenis van de basiliek en bewonderen we de unieke architectuur. De basiliek was vroeger een kleine kloosterkapel, die deel uitmaakte van het Ursulinenklooster en werd veel gebruikt als bedevaartsoord. Omdat de toestroom van pelgrims zo groot werd moest er een grotere kerk gebouwd worden, de tegenwoordige Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Van buiten lijkt het een normale basiliek, maar je zult versteld staan van de binnenkant. Het interieur van de basiliek is prachtig. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de basiliek dan is een rondleiding zeker de moeite waard. Mocht de kerk gesloten zijn tijdens je bezoek aan Sittard dan hangt er bij de deur een qr-code die je kunt scannen. Je krijgt dan een virtuele rondleiding door de kerk.

Hotspot 2 - Bourgondisch rondje door Sittard

Na de rondleiding door de basiliek wandelen we het ‘Bourgondisch rondje Sittard’. Wij starten het bourgondisch rondje bij De Limbourg, een hotel, restaurant en wijnbar, gevestigd op de markt in Sittard. We worden getrakteerd op een stukje lauwwarme zalm wat erg lekker smaakt. Daarna wandelen we naar De Vief Heringe. Dit gezellige en knus ingerichte restaurant ligt aan de rand van het stadspark. In de zomer kun je op het sfeervolle terras, wat is 2023 is verkozen tot beste terras van Limburg, genieten van een hapje en een drankje. Wij zitten vandaag lekker warm binnen en krijgen bloedworst met appelcompote als amuse voorgeschoteld. Nadat we dit opgegeten hebben wandelen we terug naar het centrum van Sittard, daar maken we een stop bij Eetcafé De Buren, gevestigd op de markt. Hier krijgen we een smaakvolle vitello tonnato als traktatie. We wandelen verder over de sfeervolle markt en nemen een kijkje in de Sint Michielskerk. Dan is het tijd voor ons laatste hapje. We stappen hiervoor Schtad Sittard binnen, een sfeervol café, ook weer gelegen op de markt in Sittard. Hier worden we verrast met een smakelijke bospaddenstoelen risotto.

Je bent wel een aantal uurtjes zoet met het ‘Bourgondisch rondje Sittard’. Het is een leuke manier om Sittard te leren kennen. Je komt op verschillende plekken in de stad en je kunt bij verschillende horecagelegenheden genieten van een klein gerechtje. Deze route kan nog dagelijks t/m 7 januari 2024 (m.u.v 25 dec, 26 dec en 1 jan) gewandeld worden. Er doen vijf horecagelegen mee met het ‘Bourgondisch rondje Sittard’: Schtad Zitterd, De Limbourg, Ich & Dich, Eetcafé De Buren en De Vief Heringe. Onderweg mag je bij vier van de vijf deelnemende horecagelegenheden genieten van iets lekkers. Hiervoor dien je op elke locatie een bon in te leveren, welke te vinden is in het boekje van Visit Zuid-Limburg.

Hotspot 3 - Ontsnappen aan de realiteit in Sittard

Na de amusetocht wandelen we naar het Escape Centrum. Wij gaan vandaag proberen te ontsnappen uit Escape Room Helstraat 666. Om uit deze escape room te ontsnappen moeten we het geheim van pastoor Jean zien te ontrafelen en daar hebben we een uur de tijd voor. In de kamer moeten we verschillende puzzels oplossen om achter het geheim te komen. Het is een spannende escape room met verrassende momenten en elementen. Na 47.47 minuten hebben we het geheim van pastoor Jean ontdekt en zijn we uit deze spannende escape room ontsnapt.

Bij het Escape Centrum kun je terecht voor leuke activiteiten. Het centrum heeft verschillende Escape Rooms, VR Escape Games en VR Experiences. Ook kun je er bijl gooien en er is een bar met arcadehal waar je spelletjes kunt spelen. De ontvangstruimte van het Escape Centrum is voorzien van spelletjes die je kunt spelen terwijl je wacht en ook kun je er gezellig iets drinken.

Hotspot 4 - Bourgondisch dineren bij Gastrobar 1677

We sluiten onze dag in Sittard af met een diner bij Gastrobar 1677. De Gastrobar ligt op de gezellige markt van Sittard. We worden bij binnenkomst hartelijk ontvangen en mogen zelf een plekje uitkiezen. De inrichting voelt erg warm en gezellig aan. Op de menukaart is genoeg lekkers te vinden, mocht je graag iets anders willen dan is het wisselende chef’s menu misschien wel iets voor jou. Momenteel is het wisselende menu gericht op wild gerechten. Nadat we de menukaart bekeken hebben besteld mijn vriend een Gastroburger en ik neem een ravioli pasta gevuld met paddenstoelen en truffel. De gerechten smaken heerlijk.

Dan zit onze dag in Sittard er helaas alweer op. Sittard is een stad waar ik graag kom omdat er altijd wat te beleven is!