Luchtfoto van watertoren in Schimmert

De Reuzenroute

Sprookjesachtig Schimmert

Dat er in een klein, landelijk plaatsje als Schimmert zo veel is te zien en te doen, kun je je bijna niet voorstellen. Aan het begin van deze route kom je langs de watertoren van Schimmert. Deze wordt ook wel de Reusch genoemd omdat hij zo hoog is. Dit gegeven alleen al is een reden om als thema van deze route ‘sprookjes’ te nemen. Verhalen over reuzen kennen we al sinds de Bijbel. Natuurlijk ontdekken we ook ander moois op deze veelzijdige route, zoals kasteel De Bockenhof en de Remigiuskerk. Loop jij er met zevenmijlslaarzen doorheen of lukt het je de route te bewandelen als ware het een sprookje?

Haal de stempel op!

Yes, weer een route afgetikt. Voel je je al een stukje dichter bij jezelf? De stempel kun je ophalen bij Camping Mareveld.

Vrouw zit krant te lezen op picknickbank met achter haar een grote camper.

Stempelplek: Camping Mareveld

De stempel kun je ophalen bij Camping Mareveld. Mocht je je tent of caravan toevallig bij hebben, kun je hier ook in alle rust en comfort blijven slapen. Heerlijk genieten na je wandeltocht doe je in het verwarmde buitenbad. 

Lees verder

Bezinning

Aan het begin van deze route kom je langs de watertoren van Schimmert. Deze wordt ook wel de Reus van Schimmert genoemd omdat hij zo hoog is. Reuzen kennen we van sprookjes. Je herinnert ze je ongetwijfeld nog wel. Ook een van de verhalen uit de Bijbel gaat over een reus. De reus Goliath. Die wordt onthoofd door de schaapherder David. De reus Goliath staat symbool voor het ego van de mens. Ieder mens heeft een ego. Noem het een persoonlijkheid. Dat wat je naar de buitenwereld toe laat zien. We hebben allemaal wel eens momenten dat we ons anders voordoen dan we zijn, bijvoorbeeld wanneer we ons groot houden.

Waarin doe jij je anders voor dan je bent? Hoe ziet jouw masker eruit? Deze vraag kun je meenemen voor deze route.

Natuur

Reuzen in de natuur bestaan ook. Als je langs het landgoed Aalbeek loopt, kun je misschien de enorme mammoetboom zien die er staat. Met een stam van 5 meter in omtrek!

Bomen zijn onmisbaar voor ons. Ze doen het goed in ons steeds meer opwarmende klimaat en kunnen daarmee hittestress voorkomen. Als ze maar oud genoeg worden, kunnen ze ook CO2 uit de lucht halen. Maar bomen doen meer voor hun omgeving. Bomen hebben een bepaalde trillingsfrequentie. Net zoals wij dat ook hebben. Sommige bomen zijn genezend, andere geven kracht. Naaldbomen staan erom bekend dat ze negatieve energie uit de omgeving opnemen. Het knuffelen van bomen wordt in Japan heel normaal gevonden. Voor ons in onze westerse wereld is het nog steeds wat onwennig. Voor jou misschien niet. Heb je al eens een boom geknuffeld en de kracht ervan gevoeld?

Spreuk voor onderweg

We can learn a lot from trees: they're always grounded but never stop reaching heavenward.” (Everett Mamor)

Even helemaal in het nu

Kies onderweg een boom uit die je aandacht trekt. Zoek een plek om in de buurt van de boom te staan. Sluit je ogen en haal een aantal keren wat dieper adem. Als er nog veel gedachten door je hoofd gaan, is dat helemaal oké. Je mag ze laten voor wat ze zijn. Ze komen en gaan en hoeven niet weg. Voel hoe je staat, voel je ademhaling en ga dan met al je aandacht naar je hartgebied midden in je borst. Adem daar een paar keer naar toe. En dan ga je met je aandacht naar je buik en je bekkengebied. Misschien kun je daar ook je adembeweging voelen. Stel je maar voor dat je voeten net zulke wortels hebben als die van de boom, die tot diep in de aarde groeien. En laat ook jouw wortels steeds dieper groeien. Voel hoe stevig je staat, geworteld in de aarde.

Stof tot nadenken

‘De boom in het bos
liet in de herfst alles los.
Want, fluisterde hij ‘ontdaan’,
loslaten is nodig
om sterker in het leven te staan.’

 

De boom volgt net als andere planten de 4 seizoenen. In het voorjaar groeien er nieuwe blaadjes aan de bomen, in de zomer zijn ze volgroeid, in de herfst worden ze losgelaten en in de winter lijkt alles stil te staan. Je kunt zien en voelen dat de energie van de boom meer naar binnen is gekeerd. Zo gaat dat ook bij ons. Wij volgen elk jaar dezelfde cyclus. In de herfst gaat onze aandacht meer naar binnen en in de winter nog meer. Tijd voor loslaten en bezinning.

Wat heeft de afgelopen herfst- en winterperiode voor jou betekent? Zijn er nieuwe inzichten gekomen?

Te beleven in de buurt

Close up van paarse distels met boerderij op de achtergrond

Kwekerij Bastin

Ontdek een betoverende kwekerij met een vakantiegevoel bij Kwekerij Bastin. Geniet van een rijk assortiment vaste planten, kruiden en lavendel, met nadruk op mediterrane schoonheden. Hun manier van biologisch aanpakken garandeert gezonde, natuurvriendelijke planten.

Lees verder
Sint Remigiuskerk, gelegen op het hoogste punt van Klimmen

Sint Remigiuskerk

De Sint Remigiuskerk steekt letterlijk met hoofd en schouders boven het dorp Klimmen uit. Doordat het gebouw op het hoogste punt van het dorp ligt, is het van heinde en verre te zien. 

Lees verder
Zicht op het Archeologisch Rustpunt Steenland bij Schimmert.

Archeologisch rustpunt Steenland

Langs de provinciale weg tussen Schimmert en Arensgenhout is het Archeologische Rustpunt Steenland te vinden. Dit rustpunt is gemarkeerd door middel van een kunstwerk op de plaats waar in het verleden archeologische vondsten zijn gedaan.

Lees verder

#bezininzuidlimburg

Tot welke inzichten ben je gekomen tijdens deze route? Vertel het ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg