Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Valkenburg aan de Geul

Wandelgemeente van het jaar

Wandelen in Valkenburg

In en rond Valkenburg maak je simpelweg de allermooiste wandelingen van Nederland. De titel Wandelgemeente van het jaar 2019 onderstreept de rijkdom aan goed gemarkeerde paden, ongeëvenaard natuurschoon en jaloersmakende uitzichten

5 wandelroutes die je niet mag missen

1

Valkenburg

In en rond Valkenburg maak je simpelweg de allermooiste wandelingen van Nederland. De natuur in de gemeente Valkenburg aan de Geul is zo afwisselend dat je nooit uitgewandeld raakt. En langs de routes liggen prachtige kastelen en historische gebouwen opgetrokken uit mergel, het kenmerkende gele kalkgesteente dat onder de Zuid-Limburgse bodem te vinden. Een landschap vol schatten die je zelf kunt ontdekken!

Wandeltip: hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul
2

Berg en Terblijt & Vilt

Berg en Terblijt zijn twee dorpjes gelegen op een plateau. Vooral tijdens de Heuvelland 4-daagse wordt er veel gewandeld. Al meer dan dertig jaar komen wandelaars uit heel Nederland voor dit wandelevenement naar deze prachtige omgeving.

Vilt is een rustig dorpje bovenop de beroemde Cauberg. Het is vooral bekend door de Amstel Gold Race en als finishplaats van het WK Wielrennen in 2012. Een charmant dorpje met fruitgaarden, leuke wandelpaadjes en onontdekte parels in het groen.

Wandeltip: Rondom Berg en Vilt
3

Sibbe en IJzeren

In deze twee plateaudorpjes is het Heuvelland goed te voelen. Het gaat er flink bergop en bergaf en je wordt beloond met prachtige uitzichten over het plateau. Ook bijzonder: in Sibbe ligt een mergelgroeve, de enige in Nederland die nog actief is. Hier wordt al eeuwenlang ondergronds mergel gewonnen, een zachte, gele kalksteen waarmee veel gebouwd werd in en rond Valkenburg.

Wandeltip: Landelijk Valkenburg in Sibbe
4

Schin op Geul en het Gerendal

Romantisch is het goede woord om de omgeving van Schin op Geul te beschrijven. Rode rozen omzomen het kerkje van Oud-Valkenburg, het stoomtreintje stopt op het oude station van Schin op Geul en dan liggen er verspreid door het landschap de mooiste kastelen, waarvan Schaloen – compleet met gracht, koetshuis en kasteeltuin – onbetwist de mooiste is. Zeldzame orchideeën en een prachtig heuvellandschap vind je in het beschermde Gerendal.

Wandeltip: Kastelen in het Geuldal
5

Houthem en Ingendael

The Rolling Stones, Bruce Springsteen, oud-president Bush… deze grootheden overnachtten in het beroemde Château St. Gerlach tijdens hun bezoek aan Zuid-Limburg. In de monumentale gebouwen huisvest een luxe hotel, restaurant, bistro en koffiebar. De lichte, barokke kerk is een erfgoedjuweel vol fresco’s. Wandel gerust door de beeldentuin, rozentuin, appelgaard en de wijngaard. In het omringende natuurgebied Ingendael grazen Galloway runderen en Konikpaarden en kabbelt de Geul.

Wandeltip: Kastelen in het Geuldal

Met Valkenburg als startpunt van je wandeling zit je altijd goed. Welke richting je ook gaat, binnen enkele minuten word je omgeven door de rust van de natuur. Rondom Valkenburg liggen vier natuurgebieden, met elk andere wandelpaden en andere uitzichten. Deze absolute speeltuin voor wandelaars is 365 dagen van het jaar geopend en is zowel geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch ontzettend boeiend met om elke hoek een nieuwe verrassing. In de Visit Zuid-Limburg Experience in Valkenburg je er graag alles over. Haal er bovendien onze brochures met de meest bijzondere routes en vervolg jouw ontdekkingstocht.

Verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg Experience

Heuvel op, heuvel af

Jaarlijks start vanuit Berg de Heuvelland4daagse. Ruim 7.500 wandelaars staan klaar om zich 4 dagen lang te verbazen over de weidse uitzichten, de kuitenbijters en de kneuterige dorpjes waar de tijd ogenschijnlijk heeft stil gestaan. Al meer dan dertig jaar komen wandelaars uit heel Nederland voor dit wandelevenement naar deze prachtige wandelgemeente.

Amusewandelingen

Een route, culinaire hapjes en zeker vier uur lang gastvrijheid en gezelligheid: dat zijn de lekkerste wandelingen door Valkenburg. Kies uit één van de vier thematische routes, ontdek leuke restaurants en Valkenburg zelf op de allerlekkerste manier.

Ontdek meer!
Mariëlle Wiertz
Mariëlle Wiertz Front office medewerker

Ga eens met één van onze stadsgidsen mee door Valkenburg! Zo ontdek je de geschiedenis van de monumentale gebouwen en ontdek je de mooiste plekjes die je anders niet had gevonden!

Vlogger Jenneke op pad in Valkenburg

Op pad door Valkenburg

16 april 2019
De Hoogtewandeling is een uitgebreide, pittige wandelroute van 15 KM die je alle highlights van Valkenburg laat zien. Jenneke is enthousiast!Zelf ontdekken?
Bekijk vlog

Op pad door Buitengoed Geul & Maas

29 november 2018
Tussen Valkenburg, Meerssen en Maastricht ligt de schitterende regio Buitengoed Geul & Maas. Ga je mee op pad met Jenneke?
Bekijk vlog

Op pad door het Geuldal

1 april 2018
Jenneke neemt je mee op de wandelroute B1 Berg de Dellen & Geul. Deze route voert je door het prachtige gebied van het Geuldal.
Bekijk vlog

Er leiden verschillende wegen naar Valkenburg! Maar welke kun je het beste nemen? Op bereikbaarvalkenburg.nl kun je de beste manier om Valkenburg te bereiken gemakkelijk vinden!

Meer over Valkenburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website