350 jaar Kasteelruïne Valkenburg

Van kasteel tot ruïne

Op 10 december 2022 is het 350 jaar geleden dat Kasteel Valkenburg is opgeblazen. Dit werd gedaan in opdracht van Stadhouder Willem III, zodat het kasteel nooit meer in handen zou komen van de vijand. Na deze gebeurtenis zijn tot de dag van vandaag nog resten van het Kasteel te zien, de Kasteelruïne. Na de vernietiging van Kasteel Valkenburg was er meer van de ruïne over dan wij tegenwoordig kunnen zien. Bij een grote stadsbrand in 1773 in Valkenburg zijn namelijk resten van het kasteel hergebruikt als bouwmaterialen voor het opbouwen van de stad.

Vestingstad Valkenburg

Hoog torenen de resten van het eens zo imposante kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Het kasteel kent diverse bouwfases en een roerige geschiedenis van diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders en de hertogen. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.

Roofvogelshow

Valken en de valkerij zijn, zo zegt de naam al, van oudsher verbonden met Valkenburg en zijn kasteel. Sinds de Middeleeuwen werden valken omwille van hun vernuftige vangtechniek voor de jacht gebruikt. 

De valkenier geeft je op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen en na de show kunnen de bezoekers tegen een kleine vergoeding met de roofvogels op de foto.

Te doen op 11 september

Dit jaar herdenkt vestingstad Valkenburg 350 jaar Kasteelruïne met diverse activiteiten. Op 11 september zullen wederom leuke activiteiten georganiseerd worden. Kom jij ook? Check hieronder de verschillende activiteiten!

⟶ Blog van Anne

Augmented reality kasteelruïne

In deze blog is te zien hoe Anne Samen met haar vlogcamera op pad gaat en een bezoekje brengt aan de Fluweelengrot, kasteelruïne, kasteel Schaloen en kasteel Oost. Ontdek samen met Anne het unieke mergellandschap van Valkenburg. Kijk je mee?

Lees verder

Wat is er nog meer te doen?

Wandelroutes in de buurt