Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Ontdek het Smalste Stukje Nederland

Breed genoeg om volop te genieten! Lees meer

Er is een plek in Limburg waar je binnen een uurtje van België naar Duitsland wandelt. Daar, in het smalste stukje Nederland, ligt Echt-Susteren. De gemeente met het meeste buitenland van heel Nederland. Wie Echt-Susteren bezoekt, heeft het goede leven in al haar facetten binnen handbereik: pittoreske dorpjes, schitterende natuur, lekker eten, kunst en kerken. Dit ervaart u als u gaat wandelen.

Knopen-Lopen in het Smalste Stukje Nederland

Het wandelsysteem Knopen-Lopen is te vergelijken met het fietsroutenetwerk dat al jaren naar tevredenheid functioneert. Wil je een kort ommetje maken of heb je meer tijd voor een wandeling? Gaat je voorkeur uit naar een startpunt vlakbij je huis? Dat kan met knopen-lopen! Naast de 11 officiële startpunten kan er namelijk ook bij elk van de 254 knooppunten worden gestart.

Alle knooppuntpalen zijn voorzien van een uitsnede van de wandelkaart, waardoor je op elk knooppunt je wandeling kunt beginnen. Daardoor kun je in twee richtingen wandelen. De afstanden tussen de knooppunten zijn zowel op kaart als op de knooppuntborden aangegeven. Zo kun je zelf de lengte van je wandeling bepalen.

Er zijn drie typen wandelpaden weergegeven op de kaart: verharde paden, onverharde paden en laarzenpaden. Het routenetwerk in Echt-Susteren is verder uniek te noemen omdat er met QR-codes op de informatiepanelen gewerkt is, zodat de wandelaar nadere informatie via bijvoorbeeld de smartphone kan lezen over de bezienswaardigheden in de omgeving. Onderweg zijn voldoende picknick- en rustplaatsen langs de wandelpaden te vinden. Veel wandelplezier!

 

Fietsen in het Smalste Stukje Nederland!

Fiets op één dag van België naar Duitsland VVV Zuid-Limburg heeft een unieke fietstocht ontwikkeld, waarmee u op één dag van Nederland, naar Duitsland, naar België fietst. Deze fietsroute is gemaakt op basis van het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk. In combinatie met de fietskaarten, die worden uitgegeven over dit knooppuntennetwerk, kunt u de route eenvoudig fietsen. Het blijft een unieke ervaring om op één dag in drie landen te fietsen. De fietstocht leidt langs water, langs veel monumenten, kloosters en langs pittoreske dorpen.

Fiets door het smalste stukje van Nederland, met als kloppend hart het pittoreske Echt! De Maas, als grensrivier, stroomt traag door deze prachtige fietsregio. Het Vlaamse land ligt gelijk aan de overkant en is via een veerpontje makkelijk bereikbaar! Aan beide zijden van de Maas zijn door grindafgraving uitgestrekte Maasplassen ontstaan. De vele plassen, met een oppervlakte van meer dan 3.000 ha., vormen een prachtig decor voor watersport en natuurliefhebbers.

De fietsroute is digitaal gratis te downloaden via deze link, maar ook verkrijgbaar bij de VVV Vestiging in Echt . Voet- en fietsveer De Walborgh: Ohe & Laak (NL) – Ophoven (BE) Knooppunten 01 (NL) – 22 (BE) Overzet: Gratis In mei en september: iedere dag van 10.00-19.00 uur Juni- juli-augustus: iedere dag van 10.00-21.00 uur Oktober: weekenden van 10.00-18.00 uur

Westzipfel punkt

Bij het smalste Stukje van Nederland, precies tussen de Maas en Rijn, op de 51e breedtegraad is het meest westelijke puntje van Duitsland te vinden. Dit punt is gelegen in de regio Selfkant, welke gekenmerkt is door idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen met talloze fiets- en wandelpaden.

bezoek het westzipfelpunkt
Sven Kools
Sven Kools Plan je route met de Routeplanner

Ontdek liefst 270 km bewegwijzerde wandelpaden aan de hand van het knooppuntensysteem in Echt-Susteren. Plan je route hier met de Routeplanner!

Meer over de Grensmaasvallei

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website