Groepje fietsers langs de Grensmaas in Echt-Susteren

Ontdek het Smalste Stukje Nederland

Breed genoeg om volop te genieten

Er is een plek in Limburg waar je binnen een uurtje van België naar Duitsland wandelt. Daar, in het smalste stukje Nederland, ligt Echt-Susteren. Wie Echt-Susteren bezoekt, heeft het goede leven in al haar facetten binnen handbereik: pittoreske dorpjes, schitterende natuur, lekker eten, kunst en kerken. Dit ervaart u als u gaat wandelen.

Knopen-Lopen in het Smalste Stukje Nederland

Het wandelsysteem Knopen-Lopen is te vergelijken met het fietsroutenetwerk dat al jaren naar tevredenheid functioneert. Wil je een kort ommetje maken of heb je meer tijd voor een wandeling? Gaat je voorkeur uit naar een startpunt vlakbij je huis? Dat kan met knopen-lopen! Naast de 11 officiële startpunten kan er namelijk ook bij elk van de 254 knooppunten worden gestart. Alle knooppuntpalen zijn voorzien van een uitsnede van de wandelkaart, waardoor je op elk knooppunt je wandeling kunt beginnen. Daardoor kun je in twee richtingen wandelen. De afstanden tussen de knooppunten zijn zowel op kaart als op de knooppuntborden aangegeven. Zo kun je zelf de lengte van je wandeling bepalen.

Er zijn drie typen wandelpaden weergegeven op de kaart: verharde paden, onverharde paden en laarzenpaden. Het routenetwerk in Echt-Susteren is verder uniek te noemen omdat er met QR-codes op de informatiepanelen gewerkt is, zodat de wandelaar nadere informatie via bijvoorbeeld de smartphone kan lezen over de bezienswaardigheden in de omgeving. Onderweg zijn voldoende picknick- en rustplaatsen langs de wandelpaden te vinden. Veel wandelplezier!

De drie landen fietsroute

Fietsen door Nederland, België en Duitsland alleen mogelijk voor bikkels die de steile Vaalserberg aandurven? Welnee! Vanuit het smalste gedeelte van Limburg fiets je langs monumenten, kloosters en pittoreske dorpjes in de drie landen. Vanuit Echt volg je de de fietsknooppunten en geniet je van schitterende vergezichten op de maasoevers. Ontdek de charmante gehuchten, verscholen tussen de akkerlanden, en de historische steden. Als je iets nodig hebt om aan te sterken halverwege de route, dan is een tussenstop bij koffiehuis Het IJzerenbos sterk aan te bevelen.

Zicht op het Westzipfelpunkt, meest westerse punt van Duitsland

Westzipfel punkt

In Het Smalste Stukje Nederland, precies tussen de Maas en Rijn, op de 51e breedtegraad is het meest westelijke puntje van Duitsland te vinden. Dit punt is gelegen in de regio Selfkant, welke gekenmerkt is door idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen met talloze fiets- en wandelpaden.

Zicht op Kasteeltje Eyckholt in Roosteren

Cittaslow Echt-Susteren

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Vier Cittaslow gemeenten bevinden zich in Zuid-Limburg, waaronder Echt-Susteren 'Het Smalste Stukje Nederland'.

Lees verder

Meer over de Grensmaasvallei

Zicht op Kasteel Grasbroek

Blijf je slapen?

Een weekend naar historisch Sittard, een weekje struinen door Rivierpark of grensoverschrijdend ontdekken in het Smalste stukje Nederland? Lekker wegdromen na een fantastische dag!
Man genietend van een speciaal biertje op het terras van Gasterie de Fontien in Stein gemaakt door Brouwerij de Fontein

Vorstelijk genieten

De Grensmaasvallei is al sinds tijden een kruispunt van wegen en een gebied dat door handelswegen werd doorkruist. Dit zorgde voor de opbloei van mooie culinaire gebruiken.

De St. Rosa processie bij de St. Rosakapel op de Kollenberg in Sittard

Kom tot jezelf!

Bezoek enkele van de oudste kerken en schatkamers van ons land, steek een kaarsje aan bij de Pater Karel Kapel of maak het hoofd leeg in één van de vele sauna’s.