Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Vorstelijk genieten

in de Grensmaasvallei

De Grensmaasvallei is al sinds tijden een kruispunt van wegen en een gebied dat door handelswegen werd doorkruist. Dit terugkerende contact met de  ‘buitenwereld’ en de rijke bodem zorgde voor de opbloei van mooie culinaire gebruiken en tradities, die later naar heel Limburg uitwaaiden. De Grensmaasvallei is een regio die rijk is aan streekproducten. Producten als de Els La Vera, stroop en bier zijn hiervan natuurlijk de bekendste.

Vorstelijke streekproducten

1

Livar varken

Het aantal exclusieve vleessoorten dat in Limburg geproduceerd wordt, heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan bekendheid gewonnen. Neem bijvoorbeeld het Livar kloostervarken. Dit bontgekleurde varken wordt met liefde verzorgd door de monniken op abdij Lilbosch in Echt, waar ze alleen de beste Limburgse granen krijgen. Dit resulteert in topkwaliteit vlees dat rijk is aan smaak.

lees meer
2

Canisius stroop

In Schinnen ligt ook de vermaarde stroopfabriek Canisius-Henssen B.V., één van de weinige stroopfabrieken in Nederland. Van oorsprong was het ambacht van stroopstoker een nevenactiviteit van de fruitboer. Na 1750 kwam het beroep ‘loonstroopstoker’ in zwang. Uit deze kleine bedrijven zijn in de twintigste eeuw de grote stroopfabrieken ontstaan. Canisius-Henssen B.V. is daar dus één van. Museum ’t Sjroap Sjtoakes (dialect voor stroopstokers) bij de fabriek leidt u verder door de geschiedenis van het stroopmaken en het fabricageproces. Leuk zijn ook de oude reclame- en verpakkingsmaterialen en gebruiksvoorwerpen.

lees meer
3

Els en het Elsmuseum

Veel Limburgse restaurants kennen naast de Irish en French Coffee, de Limburgse koffie. Dit is een gewone kop koffie met een heerlijk glaasje Els La Vera (voor velen Elske of Aelske). De wortels van dit bijna twee eeuwen oude drankje liggen in Beek, waar de heer Hennekens in 1821 een distilleerderij begint. Sinds 2000 kunt u deze apparaten bewonderen in het Elsmuseum, vergezeld van informatie over het distilleerproces en de geschiedenis van Els La Vera.

Lees meer
4

Alfa bier

Alfa Brouwerij is de enige Nederlandse brouwerij die haar brouwwater uit een door het Ministerie van VWS erkende bron wint. Ontdek de Bron en maak kennis met de gulle smaak van ons natuurzuiver ALFA bier.

Lees meer
5

Brouwerij de Fontein

In het landelijke gedeelte van Stein, op een steenworp afstand van de Maas en het Julianakanaal is Brouwerij de Fontein te vinden. De Fontein is een kleinschalige brouwerij die op ambachtelijk wijze speciaalbieren en likeuren produceert. Rond de brouwerij zijn een hoogstamboomgaard en een kruidentuin aangelegd. Tijdens het bierproces wordt dan ook zoveel mogelijk gewerkt met seizoensgebonden, biologische producten, letterlijk uit de eigen tuin.

Lees meer
De Grensmaasvallei staat voor onbeperkt genieten! Niet voor niets vindt u hier zoveel goede restaurants, eetcafés en kleine authentieke dorpskroegjes. In de diverse kernen maar vooral ook midden in de prachtige natuur kunt u heerlijk culinair genieten. Neem de tijd om bij een heerlijk (streek) biertje weg te dromen op één van de volop aanwezige terrassen.

Meer over de Grensmaasvallei

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website