Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Buitengoed Geul & Maas

buitengewoon genieten! routes in het Buitengoed Geul & Maas

Buitengoed Geul & Maas reikt van Schin op Geul tot aan Borgharen. Het is een langgerekt natuurgebied in de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Maastricht en Meerssen. Wat je vooral gaat opvallen in het gebied zijn de prachtige rivierdalen van de Geul, de Watervalderbeek. de Kanjel & Gelei en de Maas. Daaromheen liggen tientallen bloeiende landgoederen, statige molens en ouderwetse hoeves en kastelen. Een lust voor het oog en een genot voor de kalmerende geest.

Nicole Schurgers
Nicole Schurgers Regiomanager Valkenburg, Meerssen & Maastricht

Al fietsend langs Borgharen, de Maastrichtse landgoederen, Meerssen richting Valkenburg aan de Geul - met haar mergelsteilwanden, de Geul en oude kastelen? Dat kan met de nieuwe fietsroute ontwikkeld langs de prachtige pareltjes in het Buitengoed Geul & Maas. De kaart is voor € 2,- verkrijgbaar bij de VVV Limburg Winkel in Valkenburg of via onze webshop.

De highlights van Buitengoed Geul & Maas

1

Een buitengoed vol kastelen en monumenten

Kastelen en monumenten zijn onherroepelijk verbonden met het beeld van Zuid-Limburg en het Buitengoed Geul & Maas. Robuust en opvallend, dan weer verscholen tussen het groen. Stuk voor stuk juweeltjes met de sfeer en mystiek van lang vervlogen tijden. De ambiance van historie en cultuur zijn zonder meer uniek en lenen zich uitstekend voor een historische ontdekkingstocht. Het verleden wordt tastbaar!

Meer kastelen en monumenten in het Buitengoed Geul & Maas

Meer kastelen in Zuid-Limburg
2

Ingendael

Tussen Berg, Vilt en Houthem ligt een 185 ha groot gebied, waarin plateaubos via hellingbos overgaat in vochtig grasland. De Geul slingert zich er dwars doorheen. De open Meertensgroeve in het plateau geeft het landschap extra charme.

Lees meer
3

Mergelsteilwanden

De mergelsteilwanden liggen ten zuiden en zuidwesten van Valkenburg aan de Geul. Hier en daar schittert het mergel bij de steile hellingen. In deze wanden zijn diverse menselijke ingrepen zichtbaar in de vorm van groeves, kalkovens en het prachtige openluchttheater.

Lees meer
4

De Kanjelzone en Villa Kanjel

Het stroomgebied van de Kanjel ligt iets ten noorden van Maastricht. De Kanjel is in dit gebied de leidende factor. Hierdoor kan het gebied functioneren als opstap- en uitloopgebied naar de landgoederenzone van Maastricht. Hier bevinden zich enkele markante gebouwen, zoals Villa Kanjel en La Grande Suisse.

 

Lees meer
5

De Kluis en De Drie Beeldjes

De Kluis is een religieus monument, prachtig gelegen in het hellingbos op de Schaelsberg. De kluis stamt uit 1688 en was een voormalige jachthut van de graaf van Kasteel Schaloen. Het huisje werd in de 17e eeuw overgedragen aan kluizenaars die hier gedurende twee en een halve eeuw verbleven.

Bezoek ook eens de nabijgelegen De Drie Beeldjes, aan het einde van de fraaie laan Schaloens Voetpad. Het is een calvarie-groep bij het Schaelsbergerbos. De legende vertelt dat De Drie Beeldjes geplaatst zijn in opdracht van de heer van Kasteel Schaloen.

Lees meer
6

Langs de Maas

De Maas boetseerde in Limburg door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er onstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden en een typische flora en fauna. Historische steden en markante dorpen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Pak jouw fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek het nieuwe grensoverschrijdend natuurgebied RivierPark Maasvallei zelf.

RivierPark Maasvallei: een unieke combinatie van grensoverschrijdende riviernatuur en cultuurlandschap!

lees meer
7

Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats van Meerssen is gelegen langs de Geul. Ze werd in 1715 in gebruik genomen. het is hiermee één van de oudste Joodse begraafplaatsen van Nederland, maar helaas als rijksmonument  niet toegankelijk voor publiek.

Lees meer
8

Geuldal

Wie het Geuldal betreedt, kan nog werkelijk genieten van een adembenemend stukje ongerepte natuur. De al dan niet beboste dalwand van de 58 kilometer lange rivier is een waar wandelparadijs, gesierd door de typische vakwerkhuisjes in het omliggende landschap.

Lees meer
9

Watervalderbeek en De Pletsmolen

De Watervalderbeek ontspringt in het bos van Waterval. Door allerlei bronnen in datzelfde bos groeit ze uit tot een leuke kabbelende beek. Daarna wringt zij zich tussen de weiden van Waterval door, richting Meerssen, waar de beek bij de Pletsmolen (een voormalige watermolen) onder de grond verdwijnt in het overkluizing onder de weg.

Lees meer
10

Papierfabriek Meerssen

De basis van deze fabriek gaat terug naar de 19e eeuw, toen de aan de Geul gelegen watermolen werd omgebouwd tot een papiermolen. Inmiddels is deze papiermolen uitgegroeid tot de fabriek 'Meerssen Papier'.

Lees meer
Buitengoed Geul & Maas
Buitengoed Geul & Maas www.buitengoedgeulmaas.nl

Het Buitengoed Geul & Maas is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen. in het Buitengebied wordt samen met bewoners, gebruikers, ondernemers en de overheid gewerkt aan behoud, beheer en (her)ontwikkeling (inclusief het zoeken naar nieuwe economische dragers) van het cultuurhistorisch erfgoed. Zo kun je nog lang genieten van het Geuldal en de Maasoever.


Wil je meer weten over het Buitengoed Geul & Maas?

Bezoek dan de website www.buitengoedgeulmaas.nl

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website