In de voetsporen van Sint Jacob

Jacobspad Zuid-Limburg

Sint Jacob of Sint Jacobus (Santiago in het Spaans) was één van de twaalf apostelen van Jezus Christus en werd gezien als heilige. De apostel ligt begraven in de kathedraal van Santiago de Compostela, wat hierdoor een bedevaartsoord werd. Pelgrims reisden er van heinde en verre naar toe om de heilige te vereren. Zo ontstond een heus web van Jacobsroutes door Europa. Deze route wordt door pelgrims de Camino de Santiago genoemd, wat Pad van Jacob betekent. Onderweg groeten pelgrims elkaar met 'Buen Camino', wat goede reis betekent. 

 

Beleef het Jacobspad in Zuid-Limburg. Al lopend in de voetsporen van Sint Jacobus, ontdek je het religieus verleden en de prachtige omgeving van de regio!

 

Buen Camino! 

 

Pelgrimeren

Al sinds de Middeleeuwen ondernemen mensen pelgrimages om te bidden, om heiligen te vereren en om vergeving of voor een gunst te vragen. Tegenwoordig zijn er nog veel meer motieven. Er wordt gezegd dat er net zo veel redenen om te vertrekken zijn, als pelgrims onderweg. 

Maar wat is pelgrimeren nu eigenlijk? Een pelgrimage of bedevaart is een bezinningstocht. Het is een eeuwenoud ritueel waarbij men een voettocht onderneemt naar een heilige plaats. Tijdens deze tocht hoef je aan niks anders te denken dan lopen en de vraag 'Waar eet en slaap ik vanavond?' Dag in. Dag uit. Weg uit de hectiek van alledag. Hierdoor heb je tijd om na te denken. Je gedachten dwalen af, je komt jezelf tegen, je vindt rust of je krijgt antwoord op vragen. Onderweg ervaar je gastvrijheid en kameraadschap.

Het Jacobspad in Zuid-Limburg

Vanuit Millingen aan de Rijn loopt het Jacobspad een stukje door het Duitse Niederrhein landschap via Limburg naar België om zo al dan niet je weg te vervolgen naar Santiago de Compostela. De route wordt gemarkeerd door blauwe bordjes met daarop een gele pijl of Jacobsschelp. 

Tijdens deze tocht door Zuid-Limburg ontdek je bijzondere plekken en maak je onvergetelijke ervaringen mee. Onderweg ervaar je het leven van alledag in de kleine, pittoreske dorpjes of historische steden. De Limburgers heten je welkom en zullen met je delen; hun streekproducten en hun cultuur, maar vooral ook hun verhalen. Het landschap leent zich uitstekend om tot rust te komen. Je reist niet alleen door Zuid-Limburg, maar maakt ook een reis naar binnen. Naar jezelf en je eigen gedachten. Je wordt je bewust van dingen, loopt tegen je eigen grenzen aan, inspireert en wordt geïnspireerd. 

 

European Federation of Saint James Way

In 2018 is VVV Zuid-Limburg lid geworden van de European Federation of Saint James Way. Dit is een organisatie waar verschillende landen en/of regio's uit Europa bij aangesloten zijn. Het doel van de organisatie is het verenigen van alle landen waar de Camino de Santiago doorheen loopt. De aangesloten landen of regio's kunnen zo hun ervaringen met elkaar delen en acties gezamenlijk uitvoeren. 

 

Lees meer

Meer over onthaasten in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website