Detail

Wandelroute - Zuid-Limburg - Via Coriovallum

De vrijwilligers van de Stichting Via Coriovallum opperde in 2021 het plan om de oude heirbanen, waarover vroeger ook al pelgrims trokken, opnieuw door pelgrims te laten bewandelen. 

Hiertoe is de Via Coriovallum ontwikkeld. Heerlen is daarmee aangesloten op het Europese netwerk van Pelgrimswegen naar Santiago de Compostela en Rome. Tevens is de Via Coriovallum een oefencircuit geworden voor wandelaars die pelgrimservaring op willen doen. 

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé, alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de 'Via Belgica', een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen. 

Langs de wegen ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen. De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. 

En het is een echte pelgrimstocht. Ook kun je, met je pelgrimspaspoort, overnachten in een echte pelgrimsherberg en in een klooster. De totale lengte van de route is 90 kilometer en gemakkelijk op te delen in kortere trajecten. 

Wie 10 kilometer genoeg vindt, stopt ermee en gaat volgende keer verder. Let op, deze route is niet bewegwijzerd via markeringen. Eventuele opmerkingen kunnen doorgegeven worden via routepunt@visitzuidlimburg.nl

Start- en eindpunt


Onderstestraat 1, 6301KA , Limburg

Soort route


Wandelroute

Afstand


90,8 km

Moeilijkheidsgraad


Heel moeilijk
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt