Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Paardrijden & mennen

Paard en ruiter krijgen volop de ruimte in deze regio!

Ruiterparadijs Zuid-Limburg

Het zuiden van Limburg is ideaal om te paard te verkennen. Het ziet er niet alleen buitenlands uit, het voelt ook zo. Veel groen, één en al heuvels, vakwerkhuizen, wegkruisen en kapelletjes. Met zijn groeven, hellingbossen en boomgaarden èn een eigen taal waarvan de gemiddelde Nederlander geen woord begrijpt, is het ons eigen stukje buitenland. De rivieren Geul en Gulp hebben de natuur tussen Maastricht en Heerlen heel wat te bieden en daar profiteren de ruiter- en menroutes volop van mee. Van doorwaadplaatsen en menparcoursen tot hindernissen. Zuid-Limburg is dé paardenregio bij uitstek.

Janneke (29)
Janneke (29) Paardenliefhebster uit Brunssum

Zuid-Limburg heeft alles wat nodig is om te genieten van een ontspannende rit door het groen. Dus lekker naar buiten en draven over de Brunssummerheide. Dat is pas echt genieten! Want zoals elke paardenliefhebber weet: "tussen de oren van een paard waait de hemelse wind". 

Top 3 populaire rijroutes

Paardvriendelijkheid staat in Zuid-Limburg hoog op de prioriteitenlijst. Dit heeft geleid tot een uitgebreid ruiter- en menroutenetwerk dat nu in samenwerking met Visit Zuid-Limburg in kaart is gebracht. Nieuwe bebording en bewegwijzering zorgen ervoor dat de routes goed herkenbaar zijn. De ruiter- en menroutes voeren je door uitgestrekte bossen en holle wegen, en langs velden, akkerlanden, beekjes en verscholen vijvers. Onderweg kom je prachtige vergezichten en verrassende doorkijkjes tegen. Hieronder vind je de drie meest populaire routes van dit moment.

Nuth

De gemeente Nuth is ideaal om per paard te ontdekken. Deze route van 10 km start in Wijnandsrade bij wandelcafé De Blauwe Steen en voert je over onverharde wegen langs de authentieke dorpskernen van o.a. Brommelen en Weustenrade. Onderweg kruis je de Bissebeek en de Luiperbeek waarbij je kunt genieten van kronkelende ruiterpaden en mooie uitzichten.

Lees meer

Beek

Mede door de vele watermolens, hoeves en holle wegen wordt de gemeente Beek ook wel de poort naar het Heuvelland genoemd. Het glooiende landschap is bijzonder geliefd bij ruiter- en menliefhebbers. Deze route van 13 km start bij Manege Stal Vossen en voert je langs de uitgestrekte velden tussen Spaubeek en Groot Genhout. Via eindeloze onverharde wegen maak je kennis met het fascinerende landschap dat de gemeente Beek je te bieden heeft.

Lees meer

Vijlenerbos ruiterroute

In en rondom het Vijlenerbos liggen verschillende ruiterpaden waar paardenliefhebbers tot hun trekken komen. Het prachtige glooiende landschap is uniek voor Nederland en de weidse vergezichten over het Limburgse Heuvellandschap spreken tot de verbeelding. Er is getracht om de hoogteverschillen zoveel mogelijk te beperken. Op het terras van horecagelegenheden Het Hijgend Hert en Restaurant Buitenzicht kunnen ruiter en paard op adem komen onder het genot van een Limburgs biertje of een heerlijk streekgerecht. Bij beiden locaties is er ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Verschillende maneges en paardenboerderijen in de omgeving zullen een bezoek aan het Vijlenerbos tot een succes maken

Lees meer

Maneges in de regio

De Verloren Kost

Pensionstal De Verloren Kost is een gezellige, kleinschalige pensionstalling. Het pension is gelegen in het buitengebied van Gulpen!

Lees meer

De belangrijkste evenementen rondom / met paarden

In de derde week van september komen in de gemeente Onderbanken de nationale toppers binnen de men-sport in actie tijdens de jaarlijkse Nationale Men-kampioenschappen. Het is zeker de moeite waard om de vaardigheden van deze paardenmenners te komen bewonderen.

Meer actieve tips

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website