Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn weer volledig open. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Must see: street art in Zuid-Limburg

Ontdek ware kunstprojecten in de straten van Parkstad

Overdekte kunstgalerijen zijn niet langer de standaard. In Parkstad, en met name Heerlen, vind je overal kunst op straat: street art. Van kleine, verstopte mini-schilderijtjes tot enorme muurschilderingen van internationale kunstenaars… Heerlen zit er vol mee. En je mag er gratis van komen genieten.

Positief blijven in moeilijke tijden

Muurschildering in Heerlen vraagt aandacht voor onderzoek naar uitgezaaide borstkanker.  In het centrum van Heerlen verrijst een immense muurschildering (‘mural’) van Stichting Sparkle Up Your Mind, op 30 meter hoogte. Het doel is mensen bewust te maken van de noodzaak voor meer onderzoek naar uitgezaaide borstkanker en daar fondsen voor te werven. De mural kwam tot stand door Brasserie Mijn Streek en stichting Sparkle Up Your Mind in nauwe samenwerking met stichting Getting Up en is gemaakt door Studio Yasja.

Streetart Heerlen

Kunst op de muur

Vanaf 2013 besloot Heerlen middels muurschilderingen op (veelal leegstaande) gebouwen de urbane levensstijl van de Parkstedelingen een hart onder te riem te steken. Het werd een enorm project met nationale en internationale kunstenaars. De stad fleurde op en mensen kwamen van heinde en verre om de levensgrote kunstwerken te bekijken. De populariteit van de muurschilderingen – of murals – zorgde ervoor dat steeds meer panden beschikbaar werden gesteld voor deze vorm van kunst. Door de jaren heen is Heerlen dé street art hoofdstad van Nederland geworden.

Van grote namen...

De Braziliaanse kunstenaarstweeling Os Gemeos, bekend om hun wereldwijde graffitiwerken van okerkleurige mannetjes met platte gezichten, maakte op het Schelmenhofje in Heerlen de mural ‘De Vreemdeling’, inmiddels een bekend icoon in Parkstad en omstreken. Even verderop In het centrum vind je ‘De Koolpiet’. Deze mural won in 2016 de Dutch Streetart Award en verwijst naar het Heerlense mijnverleden. Kunstenaars uit de hele wereld zoals Brazilië, Chili, Mexico, VS, China, Zuid-Afrika, Engeland, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Oekraïne en Nederland hebben hun sporen achter gelaten.

... tot kleine parels

En heb je even genoeg van het grootse kunstgeweld, zet dan de speurneus op en ga op zoek naar de minutieuze schilderingen van de Mexicaanse artiest Pablo Delgado. Overal verstopt in het stadscentrum vind je mini-tafereeltjes gebaseerd op de Gouden Eeuw, bijvoorbeeld in een vergeten hoekje of stiekem boven een bloempotje. Of de beeldjes van Isaac Cordal uit Spanje. Hopeloze wezentjes die vooral beveiligingscamera’s lijken te bewaken. Maar waarom? Heel leuk om te ontdekken met kinderen.

Street art route

Parkstad is een openluchtmuseum geworden met achter elke muurschildering een verhaal. Je kunt gratis zelf op ontdekkingstocht gaan met deze street art route. Uiteraard kun je ook een rondleiding nemen door de betonnen jungle van Heerlen en alles te weten komen over de graffiti-cultuur, de kunstenaars en de verhalen. Welke muurschildering is jouw favoriet?

street art route

Lees meer over street art in Zuid-Limburg

Bestel nu eenvoudig via de webshop

Birgit
Birgit Visit Zuid-Limburg Shop Heerlen

Kunst niet toegankelijk? De hele stad Heerlen is één grote galerie! Heerlen bevat een uitgebreide collectie van gekke, creatieve en bijzondere muurschilderingen, ook wel murals genoemd. Bezoek onze Visit Zuid-Limburg Shop in Heerlen voor alle informatie over de murals!

Ontdek meer kunst in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website