Sprankelende Street Art in hartje Heerlen

Speuren in de betonnen jungle

Blogger Bregje en haar gezin gingen op zoek naar de mooiste kunstwerken in hartje Heerlen. Tijdens de Street Art Route ontdekten ze nationale en internationale kunstenaars die kleur hebben gegeven aan de stad. Wandel met ze mee door de ‘betonnen jungle’ van Heerlen en ontdek alle verborgen pareltjes!

Kleurrijke kunst op onverwachte plekken

We komen al jaren in Heerlen, meestal om te shoppen, voor het theater of om een hapje te eten. Ik heb zelf vroeger in de stad gestudeerd. Gek genoeg hebben we de Street Art nooit bewust bewonderd, dus grijpen we onze kans met deze wandeling. Street Art maakt van de meest saaie panden een bijzonder kunstwerk. De kleuren spatten van de muren en je kan niet anders dan stilstaan en je verwonderen. Ik vind de Street Art Route een perfecte manier om de stad Heerlen eens door andere ogen te bekijken.

Lunch bij de Twee Gezusters

Voor we met de wandeling starten, strijken we neer bij de Twee Gezusters. Een oase van rust midden in de binnenstad. Verstopt achter het Savelsbergklooster en Luciushof ontdekken we deze heerlijke, groene plek. We hebben geluk, want de zon schijnt: lekker het terras op dus! We smullen van een smakelijke club sandwich en bekijken vast de route die we gaan lopen. Als onze buiken gevuld zijn is het tijd om op pad te gaan!
 

Samen meer kleur geven aan de stad

De Street Art Route begint bij de Visit Zuid-Limburg Experience aan het Spoorplein. Je staat dan direct midden in het Maankwartier. Het gebied rondom het treinstation van Heerlen is de afgelopen jaren grondig verbouwd en opgeknapt. Ik vind het een prachtige plek, waar mooie architectuur en veel groen je welkom heten in de stad. We verlaten het Maankwartier voor de eerste stop in de route: Het Aurora-project. Dit appartementencomplex is van top tot teen voorzien van kleur. Bij dit kunstproject werden de bewoners van het complex betrokken, om zo een gevoel van saamhorigheid en trots te creëren. De quote die op de gevel staat vind ik prachtig: In het hart van elke winter leeft een trillende lente.

Street Art kijken: een feestje met kinderen!

We wandelen verder en worden steeds weer verrast door nieuwe kunstwerken. Het leuke van Street Art is dat je midden in het dagelijkse leven even stilstaat. Terwijl om ons heen auto’s rijden, mensen voorbij wandelen en kinderen spelen, hebben we alleen maar oog voor de kunstwerken. De murals zijn zo gedetailleerd gemaakt, dat er veel in te ontdekken is. Onze zoon Laurens van 9 vindt het prachtig. Deze route is als een soort speurtocht, wat de meeste kinderen geweldig vinden. We laten hem op de kaart kijken en dan zoeken naar het volgende kunstwerk.

Klimmen in een kunstwerk

Terwijl we verder lopen richting het spoor, om de binnenstad in te duiken, lopen we onder een viaduct door. Hier komen de kleurrijke, Braziliaanse maskers en figuren je tegemoet. Het maakt zo’n saai viaduct meteen een stuk gezelliger om onderdoor te lopen! Inmiddels zijn we in hartje Heerlen beland, waar we getrakteerd worden op verschillende kleurrijke murals. Het hoogtepunt van de wandeling is voor Laurens het werk Swinging Birds van Colin van de Sluijs. Op dit kunstwerk is een kleine klimmuur gemaakt en hij grijpt meteen zijn kans om die uit te testen! 

Zelf op pad met de Heerlen Street Art Route?

Street Art Route Heerlen

Ontdek dé mural-hoofdstad van Nederland: overal in Heerlen vind je de mooiste kunstwerken. Deze route van 4 km voert je langs de belangrijkste murals en ook langs de kleinere verborgen schatten van de stad.